Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze uzyskasz zachwycający efekt – pączki będą miękkie, o idealnym kolorze i nieprzesiąknięte tłuszczem. Z naszym przepisem łatwo podbijesz podniebienia wszystkich domowników i zachwycisz przyjaciół. Przedstawiamy receptę na łatwe i szybkie pączki domowej roboty.
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki
Dlaczego polecamy przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Odpowiedź jest bardzo prosta – zbliża się tłusty czwartek, czyli dzień, w którym każdy domownik może nieco popuścić pasa i zjeść przynajmniej kilka pysznych pączków. Twoje pociechy z całą pewnością będą chciały pochwalić się talentem kulinarnym swojej mamy przed przyjaciółmi w szkole, sama też pewnie chętnie poczęstujesz znajomych z pracy. Z 1 kg mąki przygotujesz ponad 30 pączków! Możesz być więc pewna, że nie zabraknie ich dla nikogo. Składniki na szybkie pączki
Zacznijmy od przygotowania wszystkich składników. Co będzie nam potrzebne aby przygotować pączki domowej roboty? Dokładną listę zamieszczamy poniżej:
- mąka pszenna – 1 kg,
- suche drożdże – 21 g,
- mleko – 0,5 litra,
- cukier – 100 g,
- cukier waniliowy – mała torebka,
- sól kuchenna – pół łyżeczki,
- jajka – 1 sztuka,
- żółtka – 6,
- masło – 100 g,
- spirytus – 40 ml.
Kolejne składniki, które będą nam potrzebne, to litr tłuszczu do smażenia (idealnie sprawdzi się olej rzepakowy, ale jeżeli hołdujesz tradycji, pączki powinnaś smażyć na smalcu), cukier puder do posypania gotowych pączków i ulubione nadzienie.
Ważne jest, aby przestrzegać proporcji składników. Nie należy pomijać też spirytusu, który sprawi, że w trakcie smażenia ciasto nie przesiąknie tłuszczem. W zastępstwie tego składnika można użyć octu. Łatwe pączki domowe krok po kroku
Dowiedz się: Pół kilo mąki – ile to szklanek?
Aby przygotować pączki domowej roboty, w pierwszej kolejności musimy przesiać mąkę pszenną do dużej miski. Dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Teraz nadszedł czas na kolejne składniki. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajko, żółtko, mleko i spirytus. Zaczynamy wyrabiać ciasto, do momentu, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Pod koniec tego procesu dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu.
Teraz pozostaje nam uformować kulę. Gdy będzie gotowa, umieszczamy ją w misce delikatnie posypanej mąką. Naczynie przykrywamy czystą ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu, na mniej więcej 60-90 minut. Tyle czasu potrzeba, żeby ciasto mogło wyrosnąć. Gdy jego objętość podwoi się, będziemy mogły przystąpić do dalszej pracy.
Przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnice i chwilę je wyrabiamy. Odrywamy kawałki o odpowiedniej wielkości i formujemy z nich kulki. Zależnie od upodobań, na tym etapie można naszprycować ciasto nadzieniem, ale nie ma żadnych przeciwwskazań przed nadzianiem już usmażonych pączków. Uformowane ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Następnie przystępujemy do smażenia w rozgrzanym tłuszczu. Idealna temperatura to 175 stopni Celsjusza. Po odsączeniu tłuszczu i przestygnięciu pączków, posypujemy je cukrem pudrem.
Sprawdź: Jak zrobić lukier maślany z cukrem pudrem?
Szybki i łatwy przepis na pączki z kilograma mąki
Jeżeli jesteś miłośniczką pączków, która najczęściej kupuje je w piekarniach i cukierniach, najwyższy czas zmienić ten nawyk, tym bardziej, że zbliża się tłusty czwartek – prawdziwe święto dla miłośników słodkich przysmaków. Przygotowanie wspaniałych, domowych pączków nie jest ani trudne, ani specjalnie czasochłonne. Kupowanie gotowych wypieków było nie do pomyślenia dla naszych babć, a skoro one radziły sobie wzorowo z tym zadaniem, dlaczego nam miałoby się to nie udać?
Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku
Większość gospodyń obawia się, że finalny efekt ich pracy będzie daleki od zadowalającego i w rezultacie, cały wysiłek pójdzie na marne. Z drugiej strony mamy też do czynienia z problemem braku wolnego czasu, który jest coraz powszechniejszym zjawiskiem. Wszystko to sprawia, że wolimy stanąć w kolejce i kupić gotowe pączki, mimo że ich smak ma niewiele wspólnego z walorami przysmaków przygotowanych we własnej kuchni. Nie musisz jednak być zdana na produkty oferowane przez twoją ulubioną cukiernię. Z naszym przepisem szybko przygotujesz domowe pączki. Zapewniamy, że ta receptura nigdy nie zawodzi.