Flambirowane kotlety po jamajsku ( proste, wykwint

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
  • #53007

    ciku

    Kotlety schabowe ( po jednym na osobe) oproszam sola, podrumieniam z obu stron. Wkladam do nagrzanego piekarnika na 8 – 10 minut (200C).
    W tym czasie na patelni przysmazam pokrojony w kostke ananas ( 1 puszka) , brazowy cukier( na oko, z bialym nie probowalam, ale moze sie nadaje) , polewam to likierem kokosowym ( lub rum + kokosowy syrop) , zapalam przechylajac patelnie na bok. Plomien powinien jak najdluzej trawic potrawe.
    Gdy zgasnie, dodaje drobno pokrojona cebulke ( mozna tez troszke zielonej cebulki – wzbogaci smak i kolor), kolendre, pokrojone w kostke pomidory ( 1 puszka) bez skorki. Chwile smaze, ale uwazam aby nie dopuscic do zagotowania. Wykladam na kotlety. Podawac z ryzem lub ewent.z ziemniakami. Poezja smaku:))

    Kacperek 12.02.04

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close