Kotlety schabowe ( po jednym na osobe) oproszam sola, podrumieniam z obu stron. Wkladam do nagrzanego piekarnika na 8 – 10 minut (200C).
W tym czasie na patelni przysmazam pokrojony w kostke ananas ( 1 puszka), brazowy cukier( na oko, z bialym nie probowalam, ale moze sie nadaje), polewam to likierem kokosowym ( lub rum + kokosowy syrop), zapalam przechylajac patelnie na bok. Plomien powinien jak najdluzej trawic potrawe.
Gdy zgasnie, dodaje drobno pokrojona cebulke ( mozna tez troszke zielonej cebulki – wzbogaci smak i kolor), kolendre, pokrojone w kostke pomidory ( 1 puszka) bez skorki. Chwile smaze, ale uwazam aby nie dopuscic do zagotowania. Wykladam na kotlety. Podawac z ryzem lub ewent.z ziemniakami. Poezja smaku:))
Kacperek 12.02.04
Znasz odpowiedź na pytanie: