jaka konsystencja ciasta drożdżowego?

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 17)
  • Autor
    Wpisy
  • #105545

    qr-chuck

    Robiłam wg przepisu na bułeczki z książki kucharskiej – no i wyszło takie strasznie klejące, ledwo dało się formować… Z trudem kulki z tego zlepiłam ;).
    Po upieczeniu całkiem dobre, ale bezkształtne… A mi się marzą rogaliki, precelki, gniazdka z owocami ;)… I jeszcze – jak to napchać, żeby wyszły z nadzieniem?

    Macie może jakiś przepis, żeby wyszło ładne (głównie chodzi mi, żeby córka dała radę coś ulepić – z tym co zrobiłam nie poradziła sobie – za bardzo się czepiało i ciągnęło…)?

    #3803648

    Anonim

    Ja bułki, rogaliki, rożki i inne takie robię wg przepisu na zwykłe ciasto drożdżowe. Jak przerabiam drugi raz to dodaję mąki na oko, żeby się nie kleiło i ładnie wałkowało. Do rogali oczywiście więcej mąki i rodzinka się zachwyca. Wałkuję kawałek ciasta i wycinam trójkąty. Na nie nakładam co popadnie. Robiłam z nutelką, dżemem, białym serem, jagodami. A i wierzch smaruję samym białkiem, wg mojej mamy całe jajo plus cukier – ale wtedy mi się przypalały i były za słodkie. Do ciasta daję mniej cukru niż w przepisie.
    Ale fakt – do wprawy doszłam bo często je robiłam i na początku też nie wychodziły. Będę je robić dzisiaj bo chłopakom obiecałam i pierwszy raz bezy kolorowe wyprodukuję.



    #3803649

    bep

    Zamieszczone przez kurczak
    Robiłam wg przepisu na bułeczki z książki kucharskiej – no i wyszło takie strasznie klejące, ledwo dało się formować… Z trudem kulki z tego zlepiłam ;).
    Po upieczeniu całkiem dobre, ale bezkształtne… A mi się marzą rogaliki, precelki, gniazdka z owocami ;)… I jeszcze – jak to napchać, żeby wyszły z nadzieniem?

    Macie może jakiś przepis, żeby wyszło ładne (głównie chodzi mi, żeby córka dała radę coś ulepić – z tym co zrobiłam nie poradziła sobie – za bardzo się czepiało i ciągnęło…)?

    Za słabo wyrobione 😉 na mój gust… Ciasto jest dobre jak samo odchodzi od ręki. W domu rodzinnym nigdy tego nie osiągnęłam. We własnym – zawsze. Robię zgodnie z zaleceniem – błotko i uzupełniam mąką. Zawsze jest pyszne

    #3803650

    qr-chuck

    Dzięki – sądząc z Waszych odpowiedzi chyba za mało mąki dałam (pół kilo na 4 jajka + pół kostki masła + szklanka mleka)… Ale bałam się, że jak dam więcej, to mi strasznie twarde wyjdzie… No i ładnie mikserem szło – a kojarzy mi się, że drożdżowe to ciężko się wyrabia :Hmmm…: Spróbuję na drugi raz podsypać 🙂

    #3803651

    Anonim

    Zamieszczone przez kurczak
    Dzięki – sądząc z Waszych odpowiedzi chyba za mało mąki dałam (pół kilo na 4 jajka + pół kostki masła + szklanka mleka)… Ale bałam się, że jak dam więcej, to mi strasznie twarde wyjdzie… No i ładnie mikserem szło – a kojarzy mi się, że drożdżowe to ciężko się wyrabia :Hmmm…: Spróbuję na drugi raz podsypać 🙂

    Ja korzystam z rodzinnego przepisu:
    1kg mąki
    1szklanka słodkiej śmietany
    1/2 kostki margaryny
    1szklanka cukru
    4jajka
    80g drożdży
    2łyżki oleju
    1szkalnka mleka
    szczypta soli
    zapach
    rodzynki

    Wykonanie:
    1. Przesiać przez sito mąkę, dodać szczyptę soli, zapach, rodzynki, 2 łyżki oleju
    2. Potem rozpuścić drożdże z mlekiem, dodać cukru i mąki, pozostawić do wyrośnięcia
    3. Margarynę rozpuścić, utrzeć jajka z cukrem
    4. Następnie do mąki dodać drożdże, jajka utarte z cukrem, zarobić śmietaną, a na koniec wlać margarynę, wszystko dokładnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia
    5. Kiedy wyrośnie, wysmarować brytwankę, posypać bułką tartą
    6. Wyrabiamy ciasto i kładziemy do brytwanki . Pozostawiamy do wyrośnięcia.

    Piec około 45-70min w nagrzanym uprzednio piekarniku, temp 180stopni. Po upieczeniu zostawiam na trochę w piekarniku żeby nie oklapło. Z czasem trzeba tak na oko bardziej – żeby tylko ciacho się nie spiekło za bardzo.

    Przy czym nie daję wcale rodzynek – bo ich nie znoszę, zamiast śmietany daję czasem jogurt naturalny, cukru 3/4szklanki – z całą jest stanowczo za słodkie, oleju 4łyżki, do rogali itp nie daję zapachu. To taki przerobiony przeze mnie 🙂 A i dobry patent na szybsze rośnięcie ciasta – postawić miskę z ciachem przykrytym ściereczką na monitorze komputera stacjonarnego mojego m. Komp załączam i o wiele szybciej wyrasta 🙂

    #3803652

    Anonim

    Zamieszczone przez besss
    Ja korzystam z rodzinnego przepisu:
    1kg mąki
    1szklanka słodkiej śmietany
    1/2 kostki margaryny
    1szklanka cukru
    4jajka
    80g drożdży
    2łyżki oleju
    1szkalnka mleka
    szczypta soli
    zapach
    rodzynki

    Przy czym nie daję wcale rodzynek – bo ich nie znoszę, zamiast śmietany daję czasem jogurt naturalny, cukru 3/4szklanki – z całą jest stanowczo za słodkie, oleju 4łyżki, do rogali itp nie daję zapachu. To taki przerobiony przeze mnie 🙂 A i dobry patent na szybsze rośnięcie ciasta – postawić miskę z ciachem przykrytym ściereczką na monitorze komputera stacjonarnego mojego m. Komp załączam i o wiele szybciej wyrasta 🙂

    A ile czasu pieczesz i w jakiej temperaturze?
    Zamierzam dziś skorzystać z Twojego przepisu, mój chwilowo mi się znudził;).



    #3803653

    Anonim

    Zamieszczone przez Avocado
    A ile czasu pieczesz i w jakiej temperaturze?
    Zamierzam dziś skorzystać z Twojego przepisu, mój chwilowo mi się znudził;).

    Za późno spojrzałam na wiadomość :Wstyd:
    Napisz jak wypróbujesz.
    A drożdże te z kostki używam, z tych sypkich średnio wyrasta.

    #3803654

    Anonim

    Zamieszczone przez besss
    Za późno spojrzałam na wiadomość :Wstyd:
    Napisz jak wypróbujesz.
    A drożdże te z kostki używam, z tych sypkich średnio wyrasta.

    Piekę w temp. 180st. :), ciekawa jestem jak wyjdzie…

    #3803655

    Anonim

    Zamieszczone przez Avocado
    Piekę w temp. 180st. :), ciekawa jestem jak wyjdzie…

    Ja też …
    Ale mam ochotę na drożdżowe wyrabiane w niecce i pieczone w piecu chlebowym :Wstyd: z masełkiem :Hyhy: chyba jestem w ciąży :Fiu fiu:

    #3803656

    Anonim

    Zamieszczone przez besss
    chyba jestem w ciąży :Fiu fiu:

    😀 No chyba…
    A ciasto wyszło boskie! Wyrosło niesamowicie… kawałek już wrąbałam, mniam…



    #3803657

    Anonim

    Zamieszczone przez Avocado
    😀 No chyba…
    A ciasto wyszło boskie! Wyrosło niesamowicie… kawałek już wrąbałam, mniam…

    Cieszę się, że smakuje.
    Podziel się 🙂

    #3803658

    Anonim

    Zamieszczone przez besss
    Cieszę się, że smakuje.
    Podziel się 🙂

    A zapraszam na kawę:). Drożdżówy wyszło tyle, że dzisiaj połowę współpracowników obdzieliłam, mąż też wziął do pracy i rodzicom dałam.



    #3803659

    asik

    Może wypróbuję ten przepis, uwielbiam ciasto drożdżowe
    A ile czasu piekłyście?

    #3803660

    Anonim

    Zamieszczone przez Asik.
    Może wypróbuję ten przepis, uwielbiam ciasto drożdżowe
    A ile czasu piekłyście?

    35 minut, 180st., piekłam w dwóch foremkach (czarnych – podobno skracających czas pieczenia),

    #3803661

    asik

    Zamieszczone przez Avocado
    35 minut, 180st., piekłam w dwóch foremkach (czarnych – podobno skracających czas pieczenia),

    Dzięki
    I jeszcze poproszę o konkretny opis
    co mam robić krok po kroku
    Najpierw jakiś zaczyn, czy od razu mieszam wszystko razem i zostawiam do wyrośnięcia :Niepewny:
    Margarynę roztopioną?
    pierwszy raz będę robić drożdżowe, więc jestem zielona w temacie

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 17)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close