Krewetki- jak przyrzadzic???

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 21)
  • Autor
    Wpisy
  • #106470

    meva

    jak w temacie.
    Macie jakies sprawdzone przepisy z wykorzystaniem krewetek???
    Jak w ogole sie za nie zabrac???

    #4072508

    Anonim

    ja zalewam plynnym maslem z dodatkiem koperku, pietruszki i czosnku. zostawiam na pol godzinki i potem podsmazam na malym ogniu z calym tym maslem



    #4072509

    meva

    Zamieszczone przez kia
    ja zalewam plynnym maslem z dodatkiem koperku, pietruszki i czosnku. zostawiam na pol godzinki i potem podsmazam na malym ogniu z calym tym maslem

    To plynne maslo to jakies specjalne czy po prostu roztopione;)?

    #4072510

    meva

    Zamieszczone przez majowamama
    podsmazone na maśle, czasem z czosnkiem, wrzucone na sałatę z pomidorem, ogórkiem świezym i ugotowanym, pokrojonym w cwiartki jajkiem
    całosc polana delikatnie sosem majonezowo-ketchupowym, ew. pokropiona sokiem z cytryny

    mrozone krewetki zeby się pozbyc wody na kilka sekund wrzucam do wrzątku, potem na sitko i dopiero na patelnię

    Dzieki:)

    Jutro bede probowac.

    #4072511

    kantalupa

    robie marynate z oliwy, soku z cytryny, swiezego kopru, ostrej papryki z dobra lyzka miodu
    dodaje drobno siekana cebule (moze byc mloda), ze trzy, cztery zabki czosnku i w tym marynuje krewetki przez dwie godziny

    potem wszytsko na dpobrze nagrzana patelnie

    podaje razem z tym sosem – sos wyjada sie chlebem z miski

    #4072512

    meva

    Zamieszczone przez kantalupa
    robie marynate z oliwy, soku z cytryny, swiezego kopru, ostrej papryki z dobra lyzka miodu
    dodaje drobno siekana cebule (moze byc mloda), ze trzy, cztery zabki czosnku i w tym marynuje krewetki przez dwie godziny

    potem wszytsko na dpobrze nagrzana patelnie

    podaje razem z tym sosem – sos wyjada sie chlebem z miski

    To wszystko razem wrzucasz na patelnie?



    #4072513

    kantalupa

    Zamieszczone przez Meva
    To wszystko razem wrzucasz na patelnie?

    tak
    wychodzi taki w smaku troche gravlax

    #4072514

    ahimsa

    Ja wrzucam zamrożone do naczynia żaroodpornego, kroję masło czosnkowe i zwykłe, czosnku trochę ścieram też, oregano trochę i do pieca.
    Jak się tak zrumieni to wyjmuję i posypuję świeżą pietruszką.

    I bagietka. Szybko i pysznie!

    #4072515

    meva

    Zabieralam sie do tych krewetek jak pies do jeza, ale teraz mam tyle przepisów, ze bede je testowac.
    Dzieki:Hura!:

    #4072516

    Anonim

    Zamieszczone przez Meva
    To plynne maslo to jakies specjalne czy po prostu roztopione;)?

    roztopinone ale nie na patelni



    #4072517

    bep

    Na patelnie, masło + ulubione przyprawy. Serwuję z sosem czosnkowym domowej roboty 😉 eM ostatnio chciał surowe z patelni wyjadać :Śmiech:

    #4072518

    ahimsa

    Smaka mi wątek narobił to teraz siedzą krewetki w piecu właśnie:) matko, jaki zapach!:)



    #4072519

    bejka

    moje ukochane 🙂
    KREWETKI PO KUBAŃSKU
    20-25 krewetek Black Tiger, oliwa, ocet balsamiczny
    1 mała posiekana papryczka chili
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    sok z cytryny
    1 łyżka masła
    1 łyżka miodu

    SOS PAPRYKOWY :
    1 czerwona papryka ( upieczona i obrana ze skórki )
    1 mała papryczka chili
    sól, pieprz

    oraz
    20 dag dzikiego ryżu

    Oczyść, obierz i opłucz krewetki, skrop je oliwą i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Posyp drobniutko posiekaną chili i wymieszaj.
    Odstaw na kilka minut, a następnie podsmaż z posiekaną cebulą i czosnkiem, skrop sokiem z cytryny, dodaj masło i miód.
    Przygotuj sos paprykowy : paprykę posiekaj, dodaj pokrojoną chili, przypraw do smaku pieprzem i solą, a potem zmiksuj w blenderze.

    Dziki ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu.

    Krewetki podawaj na dzikim ryżu, skropione sosem paprykowym. Można udekorować sałatą i świeżą papryczką chili.

    Mniam… mniam…

    #4072520

    meva

    A jeszcze jedno pytanie, jak długo mniej wiecej trzeba smazyc badz zapiekac te krewetki?

    #4072521

    ahimsa

    Zamieszczone przez Meva
    A jeszcze jedno pytanie, jak długo mniej wiecej trzeba smazyc badz zapiekac te krewetki?

    Ja tak z pół godzinki- w niezbyt dużej tem.
    Jak masełko się zrumieni ciut…

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 21)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close