Mamy alergików-co sądzicie?

Skończył mi się pulmi a do alergolog wizyta daleko więc poszlismy do pediatry po receptę. Nasza pediatra na urlopie i zapisaliśmy się na wizytę do jakiegoś nowego lekarza. Pani doktor w nawiązaniu do alergii Wojtka(jeszcze nie określonej na co) powiedziała, żeby nie dawać mleka tylko przetwory mleczne, i koniec z białym pieczywem najlepiej orkiszowe. Co o tym myslicie?
w mojej piekarni nie ma orkiszowego chleba bo się im nie opłaca go piec( tak mi pani pow) w sklepie jest orkiszowy ale w składzie cuda-niewidy 🙁

może piec????1kg mąki orkiszowej 8zł ???

co myślicie?????

25 odpowiedzi na pytanie: Mamy alergików-co sądzicie?

klucha2011-09-12 18:39:57

zawsze możesz spróbować
zobaczysz jakie efekty będą

jeżeli chodzi o mleko moja cały czas bezmleczna
a to duża panna już jest 🙂

jaiza2011-09-12 19:22:07

Ja moim dziewczynkom też bardzo ograniczyłam mleko- dostają sporadycznie w przedszkolu. Od czasu, jak odstawiłam mleko, panny nie chorują na tyle mocno, by trzeba było włączyć antybiotyk. Może zbieg okoliczności, ale skoro działa…
Jeśli chodzi o pieczywo, też preferujemy inne niż białe. Ponieważ o orkiszowy rzeczywiscie trudno, dziewczynki jedzą głównie grahamki (chodzi generalnie o elimnację białej mąki).
Staram się podawać rzeczy mało przetworzone, ograniczać biały cukier itp. To trudne, ale chyba ma sens…
Powodzenia!

kasiulkawpk2011-09-13 09:18:06

dzięki dziewczyny za wypowiedź 🙂

spróbuję upiec 🙂
zobaczymy co będzie….
żeganaj biala mąko

bep2011-09-13 20:46:27

Bez sensu… Orkisz to odmiana pszenicy… Poczytaj
Moi bezmleczni obaj, pieczywo głównie pełnoziarniste, ryżowe, chrupkie. Białe też jedzą, ale szalu nie ma 😉 No chyba, że buła, albo rogal :Wow!:
Ogólnie staram się karmić dobrym mięsem, warzywami i pełnoziarnistymi produktami + soja. Mleko sojowe waniliowe uwielbiają :Hyhy: No i jeszcze owoce daję 😀

kasiulkawpk2011-09-14 12:44:00

Dzięki Bep….
poszukałam i oto co znalazłam :

“Mąka z orkiszu, przez wiele lat orkisz uprawiano w całej Europie. Z powodu wysokich kosztów uprawa orkiszu została praktycznie zaniechana w Wielkiej Brytanii przed II wojną światową, ale od kilku lat zainteresowanie tym zbożem rośnie, zwłaszcza że coraz więcej farmerów prowadzących gospodarstwa ekologiczne poszukuje roślin odpornych na choroby. Orkisz należy do tej samej rodziny, co zwykła pszenica, ale ma inną strukturę genetyczną i w związku z tym jego ziarno zawiera nieco więcej białek, witamin i składników mineralnych. Mąka z orkiszu nadaje się idealnie do wypieku, a upieczony z niej chleb jest smaczny i nie kruszy się.”

i to chyba o to chodzi 🙂

bep2011-09-14 13:17:11

Kasia! Ale z punktu widzenia alergii to bez sensu. Jeżeli jest uczulony na gluten to musisz całkowicie odstawić. A jeżeli to ma być na wzmocnienie organizmu to są inne metody, a nie wycofywanie białego pieczywa. Można próbować podawać pieczywo orkiszowe jak najczęściej, wspomagać innymi odmianami zbóż. Podawać produkty pełnoziarniste.
Także to tyle w tym temacie ode mnie, ale moi zmagają się tylko z mlekiem… :Cwaniak:

klucha2011-09-14 14:45:56

ludzie którzy są uczuleni na pszenicę tolerują mąke orkiszową
ale mąka orkiszowa zawiera gluten
więc Ci alergicy nie powinni jej spożywać

kasiulkawpk2011-09-14 19:25:47

u A testy nie wykazały nic poza brzozą u małego jeszcze nie było testów…
to z tym mlekiem i orkiszem pediatra mi podpowiedziała….żeby im to zmienić jak do końca nie wiadomo na co są uczuleni….

elza292011-09-14 20:03:57

Czy orkisz zawiera gluten ?

Tak, ale jest on inny niż w zwykłej pszenicy, łatwiej przyswajalny, jednak ma podobne działanie jak ten w pszenicy, pośrednio redukuje kosmki jelitowe.

Czym różni się orkisz od zwykłej pszenicy ?

Przede wszystkim wykazuje znacznie więcej właściwości zdrowotnych takich jak; regulacja metabolizmu, obniżanie poziomu cholesterolu, obniżanie i regulowanie poziomu cukru we krwi a nawet ma właściwości antynowotworowe. Warto jeszcze dodać, że orkisz nadaje się do uprawy ekologicznej, ponieważ naturalnie nie

wymaga stosowania nawozów sztucznych. Zaobserwowano nawet, że przy wysokim nawożeniu wyrasta wysoko, wylęga i daje bardzo mały plon. Jest, więc zbożem tak zwanym ekstensywnym. W gospodarstwach ekologicznych wydajność ulega zwiększeniu dzięki stosowaniu kompostów.

figa2011-09-15 06:07:31

Zamieszczone przez kasiulkawpk:to z tym mlekiem i orkiszem pediatra mi podpowiedziała….żeby im to zmienić jak do końca nie wiadomo na co są uczuleni….
U nas sie sprawdziło i potwierdziło 🙂

P. nie pije mleka krowiego od kilku lat, wcześniej piła mało, bo nie trawi laktozy od urodzenia,
od kilku lat nie jadła pszenicy, aż do ubiegłego roku, kiedy jadła obiady w szkole.
Nie wiem do czego wsypują mąke pszenną w przeciętnym obiedzie :Niepewny:,
ale zmuszone byłyśmy ostatecznie zrezygnować ze szkolnych obiadów.

Orkisz to nie jedyny zastępnik pszenicy (przy okazji – P. dobrze znosi orkisz, ona nie jest bezglutenowa tylko bezpszenna ;)).
Produkty z orkiszu są drogie i dość trudno dostępne,
ale łatwe do zdobycia i niezbyt drogie jest pieczywo żytnie.
My lecimy na żytku 😉

goooosia2011-09-15 06:15:27

Zamieszczone przez Figa:U nas sie sprawdziło i potwierdziło 🙂

P. nie pije mleka krowiego od kilku lat, wcześniej piła mało, bo nie trawi laktozy od urodzenia,
od kilku lat nie jadła pszenicy, aż do ubiegłego roku, kiedy jadła obiady w szkole.
Nie wiem do czego wsypują mąke pszenną w przeciętnym obiedzie :Niepewny:,
ale zmuszone byłyśmy ostatecznie zrezygnować ze szkolnych obiadów.

Orkisz to nie jedyny zastępnik pszenicy (przy okazji – P. dobrze znosi orkisz, ona nie jest bezglutenowa tylko bezpszenna ;)).
Produkty z orkiszu są drogie i dość trudno dostępne,
ale łatwe do zdobycia i niezbyt drogie jest pieczywo żytnie.
My lecimy na żytku 😉

do niemalże wszystkiego 😉
zagęszczają sosy, zupy,
do kotletów, placków, naleśników, pierogów…
nawet jak jest wydawać by się mogło “bezpieczny” rosół to w nim makaron z mąki pszennej 😉

figa2011-09-15 06:18:41

Zamieszczone przez garstka:do niemalże wszystkiego 😉
zagęszczają sosy, zupy,
do kotletów, placków, naleśników, pierogów…
nawet jak jest wydawać by się mogło “bezpieczny” rosół to w nim makaron z mąki pszennej 😉

Placki, naleśniki, pierogi to oczywiste. Tego nie jadła.
Pewnie w zagęszczaniu zup tkwi problem.
Bo nawet jeśli na obiad była pomidorówka z ryżem, na drugie ziemniaki (tez nie jada), kotlecik i surówka,
młoda wracała do domu z obrzękami :/

beamama2011-09-15 06:32:32

Zamieszczone przez Figa:U nas sie sprawdziło i potwierdziło 🙂

P. nie pije mleka krowiego od kilku lat, wcześniej piła mało, bo nie trawi laktozy od urodzenia,
od kilku lat nie jadła pszenicy, aż do ubiegłego roku, kiedy jadła obiady w szkole.
Nie wiem do czego wsypują mąke pszenną w przeciętnym obiedzie :Niepewny:,
ale zmuszone byłyśmy ostatecznie zrezygnować ze szkolnych obiadów.

Orkisz to nie jedyny zastępnik pszenicy (przy okazji – P. dobrze znosi orkisz, ona nie jest bezglutenowa tylko bezpszenna ;)).
Produkty z orkiszu są drogie i dość trudno dostępne,
ale łatwe do zdobycia i niezbyt drogie jest pieczywo żytnie.
My lecimy na żytku 😉

Figa, jesteś pewna, że pieczywo orkiszowe jest bezpszenne? Bo ja już głupieję :Niepewny: Mój Antek jest uczulony na pszenicę i informacje, które zdobywałam (z różnych źródeł) zawsze były te same – w produktach orkiszowych jest pszenica.
Możesz napisać, w jaki sposób na tym żytku lecicie? Bo każdy chleb żytni ma domieszkę pszenicy, chyba, że sama pieczesz?

figa2011-09-15 06:54:02

Zamieszczone przez beamama:Figa, jesteś pewna, że pieczywo orkiszowe jest bezpszenne? Bo ja już głupieję :Niepewny: Mój Antek jest uczulony na pszenicę i informacje, które zdobywałam (z różnych źródeł) zawsze były te same – w produktach orkiszowych jest pszenica.
Możesz napisać, w jaki sposób na tym żytku lecicie? Bo każdy chleb żytni ma domieszkę pszenicy, chyba, że sama pieczesz?

Orkisz jest odmianą pszenicy, ale jakiejś innej konstrukcji
– w każdym razie moja sztuka nie tolerująca pszenicy zbyt dobrze, bardzo dobrze toleruje orkisz.

Chleby kupuje czysto żytnie, bez domieszki pszennej 🙂
mam już sprawdzonych kilka miejsc w okolicy,
w których nabywam chleb żytni, po któym obrzęków brak – więc raczej nie łżą na etykietach ;).
Ponadto mama kumpla mego M. piecze obłędny chleb dla swojej rodziny
i czasem wrzuci do pieca coś dla P. 😉 Kochana kobieta! :Hyhy:

Na wakacjach czy innych wyjazdach mam ze sobą Fitness żytni,
w nim nie ma pszenicy, ale P. nie bardzo go lubi, więc tylko awaryjnie 😉

EDIT: Muffiny piekę z żytniej, różnią się od pszennych, ale oblecą,
naleśniki i te wszystkie rzeczy wymagające maki robię z żytnią.
Panieruję mąką kukurydziana wymieszaną z drobna kaszka kukurydzianą – kotleciki sa wtedy takie ślicznie żółciutkie 😀

kasiulkawpk2011-09-15 13:13:12

jeszcze takie coś znalazłam o orkiszu 🙂

“Orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna (…) Orkisz prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia…”, pisze przeorka klasztoru Benedyktynów, mistyczka XII wieku, Hildergard von Bingen. Wymienia ona dokładnie 17 zalet orkiszu.

Niewiele z nich stało się do tej pory tematem badań naukowych, tylko nieznaczna część potwierdzona została jako prawdziwe, co nie znaczy, że reszta jest tylko legendą. Brak zainteresowania orkiszem spowodowany został m.in. masową produkcją pszenicy, zwłaszcza tej zwyczajnej (t.vulgare) ; doba uprzemysłowienia ma to do siebie, że preferuje masę i nie po raz pierwszy – należy przypuszczać, że i nie ostatni – jakość ustąpiła ilości. Z korzyścią dla orkiszu. Zapomniany oparł się bowiem zabiegom uszlachetniającym agrobiznesu mającym na celu ulepszenie jego zbieralności, przyswajalności nawozów sztucznych, usprawnienia jego maszynowej przerabialności itd., a obecnie odporności na superhebicydy przez zmianę struktury genetycznej.

Orkisz jest jednym z najmniej wymagających zbóż, jest odpornym na warunki pogodowe, stabilnym zbożem, dającym się dobrze uprawiać na ubogich, kamienistych glebach aż do wysokości 1500m n.p.m.. W związku z jego niewielkim zapotrzebowaniem na azot, uprawiany może być bez problemu na terenach ochrony wód.

Orkisz zawiera w swoim składzie 56% skrobii, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% składników minieralnych. Szczególnie ważne obok dużej zawartości białka, w którym – co najmniej w ilościach śladowych -, zawarte są wszystkie istotne dla człowieka aminokwasy i przyjaznych dla serca i układu krążenia nienasycone kwasy tłuszczowe, są składniki mineralne i witaminy. Orkisz zawiera ich więcej niż jakiekolwiek inne pszeniczne ziarno. Dla piekarzy jest orkisz prawdziwym darem w związku z jego wysoką zawartością kleju, dzięki któremu wypiekać można “wyjątkowo dobry chleb o charakterystycznym, orzechowym aromacie” (Koenig).

Dojrzały orkisz zawiera znacznie ilości kwasu krzemowego, który roślina wyciąga z mineralnych gleb. Kwas krzemowy jest ważny dla skóry, włosów i paznokci i rozjaśnia umysł wzmacniając aktywność mózgu i koncentrację. Cynk w orkiszu jest uznanym terapeutykiem wątroby.

Odporność na warunki atmosferyczne, brak wymogów i duże walory odżywcze kwalifikowały orkisz w przeszłości jako zboże terenów górskich. Wypierany przez wysokowydajne przenice przez dziesięciolecia, zachował się on do dnia dzisiejszego w dużej mierze tradycyjnie w niszach alpejskich. Nic dziwnego, że obecne badania i rozwój nowych gatunków biorą swoją genezę w Szwajcarii.

Ekspansja chemii w przemyśle spożywczym dała początek modzie na wyroby piekarskie z orkiszu w końcu lat osiemdziesiątych, rosnący popyt na orkisz pozwolił w początkach lat dziewięćdziesiątych na powstanie placówek badawczych zajmujących się rozwojem gatunków regionalnych. W warunkach biologicznie-organicznego i biologicznie-dynamicznego sposobu uprawy ziemi, które nie rozporządzają możliwościami korekcji upraw za pomocą środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, gatunki dopasowane do lokalnych warunków klimatycznych i glebowych są nieodzowne dla odpowiednio wysokich zbiorów, a tym samym konkurencyjności orkiszu na rynku spożywczym. Powstała w 1994r. Getreidezuechtung Peter Kunz zajmuje się rozwojem nowych odmian orkiszu i pszenicy, testami odmian i ich własności piekarniczych w biologicznej uprawie roli, badaniami jakościowymi i rozwojem zbóż na zasadach antropozoficznych i wypracowaniem biologicznie-dynamicznego sposobu rozwoju nowych odmian.

Mimo wielu odmian orkiszu zebranych w pierwszej połowie ubiegłego stulecia i przechowywanych w bankach genetycznych w zastosowaniu znajduje się tylko niewielka ich ilość. Wielkim wyzwaniem dla hodowcy jest wyhodowanie nowych gatunków przy jednoczesnym takim obchodzeniu się z tą, jeszcze przed 20-toma laty przez hodowlę prawie nie zmienioną rośliną, aby zachowała ona swoje charakterystyczne właściwości.

Tak więc orkisz jest poważną alternatywą żywieniową dla wszystkich, którym na sercu leży wspieranie biologicznego rolnictwa.

jaiza2011-09-23 15:57:47

Kasiukla – j4eśli masz blisko Tesco, zajrzyj, mój mąż kupił mi tam mąkę orkiszową za ok. 3zł za kg 🙂

kasiulkawpk2011-09-23 18:08:12

Zamieszczone przez jaiza:Kasiukla – j4eśli masz blisko Tesco, zajrzyj, mój mąż kupił mi tam mąkę orkiszową za ok. 3zł za kg 🙂

ooooooooo nawet mam:)

ja w auchanie…8zł 🙁
dzięki

Znasz odpowiedź na pytanie: Mamy alergików-co sądzicie??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecam
Naukę pływania dla dzieci Śląsk, okolice Katowic
Możecie polecić pływalnie z zajęciami dla dzieci? słyszałam, że w Tychach ponoć jest fajnie ale znam to z teorii a chciałam poznać opinie osób, które już korzystały:)
Czytaj dalej
Szkolniaki
Ankieta dla rodzicow dzieci I-III kl.podstawowki
Witam. Jestem studentka i pisze prace licencjacka. W zwiazku z tym potrzebuje przeprowadzic badania i pomyslalam sobie,ze najbardziej odpowiednie osoby znajde tutaj,zeby moja prace uwienczyc wynikami badan. Jezeli jest ktokolwiek
Czytaj dalej