nie miała baba kłopotu…

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 59)
  • Autor
    Wpisy
  • #97297

    Anonim

    … to gości na sylwestra zaprosiła :Stres:

    i musi menu przygotować
    i coś ugotować :Niepewny:

    #2248543

    Anonim

    ewka ja to samo zrobilam i teraaz mysle…zwlaszcza ze jedna ciezarna bedzie….do tego dlugo sie nie widzielismy….
    ja smaze kurczaka, do tego salatka ziemniaczana, sledzik, salatka grecka, mozzarella z pomidorami, jakies zagryzki, do tego jeszcze schabowe z pieczarkami i zoltym serem.

    no i na zyczenie meza…..sliwki z boczkiem…:Fiu fiu:



    #2248544

    Anonim

    Zamieszczone przez nelly21

    no i na zyczenie meza…..sliwki z boczkiem…:Fiu fiu:

    to to i ja popełnię

    na resztę koncepcji brak
    poczekam aż się ślubny wypowie :Niepewny:

    #2248545

    chilli

    kupujesz odnozki i sprzydelka, (sporo bo gosci masz miec :Du nas na obiacd idzie 10 wiekszych i 15 mniejszych odnozek – takie samo podudzie bez uda)
    myjesz

    robisz marynate:
    – miod – 4-5 lyzek
    – sos sojowy jasny – tyle samo
    – sos chili oryginalny – lyzka
    – ocet balsamiczny – lyzka
    – wrzucasz pokrojone ze 2 zabki czosnku
    – wrzucasz swiezy rozmaryn

    do marynaty wsadzasz miesko i wrzucas do lodowki (jo to robie w torebce foliowej zamykanej szczelnie)

    po 4-5h wykladzasz mieso do naczynia zaroodpornego, podlewasz troche marynaty i na ok. 1h do piekarnika na 180-200 stopni (druga polowe robie z termoobiegiem) i pilnuj zeby nie wyparowalo wszystko

    sukces towarzyski kulinarny gwarantowany 😀

    zamiast kurczaka mozna dac pokrojone zeberka ale to juz tlustsze jest

    #2248546

    Anonim

    Zamieszczone przez szpilki
    kupujesz odnozki i sprzydelka, (sporo bo gosci masz miec :Du nas na obiacd idzie 10 wiekszych i 15 mniejszych odnozek – takie samo podudzie bez uda)
    myjesz

    robisz marynate:
    – miod – 4-5 lyzek
    – sos sojowy jasny – tyle samo
    – sos chili oryginalny – lyzka
    – ocet balsamiczny – lyzka
    – wrzucasz pokrojone ze 2 zabki czosnku
    – wrzucasz swiezy rozmaryn

    do marynaty wsadzasz miesko i wrzucas do lodowki (jo to robie w torebce foliowej zamykanej szczelnie)

    po 4-5h wykladzasz mieso do naczynia zaroodpornego, podlewasz troche marynaty i na ok. 1h do piekarnika na 180-200 stopni (druga polowe robie z termoobiegiem) i pilnuj zeby nie wyparowalo wszystko

    sukces towarzyski kulinarny gwarantowany 😀

    zamiast kurczaka mozna dac pokrojone zeberka ale to juz tlustsze jest

    niegłupie
    miód się nie pali ?

    #2248547

    chilli

    przystawka (tez zeby sie nie narobic)

    kupujesz 4 bulwy kopru wloskiego
    odcinasz zielone (oskubujesz listki i zostawiasz na boku), kroisz na cwiartki i blanszujesz 5 min w gotujacej osolonej wodzie

    schladzasz zimna woda

    podgrzewasz ze 2 lyzki oliwy, wrzucasz i mieszasz, ukladasz na naczynie zaroodporne (uzywam formy do tarty do tego ceramicznej) i do pieca na 180stopni na 35 minut

    pod koniec pieczenia na patelnie wrzucasz ze 2 lyzki oliwy, wrzucasz zabek posiekanego (!) czosnku, garsc pokruszonego chleba, otarta skorke cytryny i zielone z kopru wloskiego i czynisz grzanki

    posypujesz to co w piekarniku i zapiekasz jeszcze 5 minut

    na stol.

    u mnie to laduje jako przystawka na cieplo.



    #2248548

    chilli

    Zamieszczone przez EwkaM
    niegłupie
    miód się nie pali ?

    nie pali jak pilnujesz zeby zawsze bylo mokre na dnie.
    wczoraj nam sie udalo przypalic z dna miod, na miesie nigdy nie pali. za to jaki smak :Fiu fiu::Fiu fiu:

    #2248549

    Anonim

    Zamieszczone przez szpilki
    przystawka (tez zeby sie nie narobic)

    kupujesz 4 bulwy kopru wloskiego
    odcinasz zielone (oskubujesz listki i zostawiasz na boku), kroisz na cwiartki i blanszujesz 5 min w gotujacej osolonej wodzie

    schladzasz zimna woda

    podgrzewasz ze 2 lyzki oliwy, wrzucasz i mieszasz, ukladasz na naczynie zaroodporne (uzywam formy do tarty do tego ceramicznej) i do pieca na 180stopni na 35 minut

    pod koniec pieczenia na patelnie wrzucasz ze 2 lyzki oliwy, wrzucasz zabek posiekanego (!) czosnku, garsc pokruszonego chleba, otarta skorke cytryny i zielone z kopru wloskiego i czynisz grzanki

    posypujesz to co w piekarniku i zapiekasz jeszcze 5 minut

    na stol.

    u mnie to laduje jako przystawka na cieplo.

    to nie przejdzie

    nienawidzę gotować czegoś, czego nie tykam 😉

    #2248550

    superbasiek

    a te śliwki z boczkiem to jak zrobić….. no bo brzmi smacznościowo 😀

    Pozdrówki 🙂

    #2248551

    chilli

    Zamieszczone przez EwkaM
    to nie przejdzie

    nienawidzę gotować czegoś, czego nie tykam 😉

    a czego nie tykasz?
    wczoraj to podawalam – zachwyt byl wielki 😀
    a wegetarian podejmowalam :Niepewny:

    kup se jedna dzisiaj po drodze z pracy i wyprobuj
    to naprawde smaczne jest



    #2248552

    Anonim

    Zamieszczone przez szpilki
    a czego nie tykasz?
    wczoraj to podawalam – zachwyt byl wielki 😀
    a wegetarian podejmowalam :Niepewny:

    kopru

    #2248553

    Anonim

    Zamieszczone przez szpilki
    a czego nie tykasz?
    wczoraj to podawalam – zachwyt byl wielki 😀
    a wegetarian podejmowalam :Niepewny:

    kup se jedna dzisiaj po drodze z pracy i wyprobuj
    to naprawde smaczne jest

    dzisiaj to se udek nakupię 😉
    może to 24 h leżec w marynacie chyba, co ?



    #2248554

    chilli

    zapomnialam ze koper trzeba skropic sokiem z cytryny (tej otartej) przed wsadzeniem do piekarnika

    #2248555

    chilli

    Zamieszczone przez EwkaM
    dzisiaj to se udek nakupię 😉
    może to 24 h leżec w marynacie chyba, co ?

    nie wiem, ja na obiad wsadzam rano
    na kolacje w poludnie.

    #2248556

    Anonim

    Zamieszczone przez szpilki
    nie wiem, ja na obiad wsadzam rano
    na kolacje w poludnie.

    ja w sylwestra pracuję :Wstyd:

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 59)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close