nie miała baba kłopotu…

… to gości na sylwestra zaprosiła :Stres:

i musi menu przygotować
i coś ugotować :Niepewny:

58 odpowiedzi na pytanie: nie miała baba kłopotu…

Dodane ponad rok temu,

ewka ja to samo zrobilam i teraaz mysle…zwlaszcza ze jedna ciezarna bedzie….do tego dlugo sie nie widzielismy….
ja smaze kurczaka, do tego salatka ziemniaczana, sledzik, salatka grecka, mozzarella z pomidorami, jakies zagryzki, do tego jeszcze schabowe z pieczarkami i zoltym serem.

no i na zyczenie meza…..sliwki z boczkiem…:Fiu fiu:

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez nelly21:

no i na zyczenie meza…..sliwki z boczkiem…:Fiu fiu:
to to i ja popełnię

na resztę koncepcji brak
poczekam aż się ślubny wypowie :Niepewny:

chilli Dodane ponad rok temu,

kupujesz odnozki i sprzydelka, (sporo bo gosci masz miec :Du nas na obiacd idzie 10 wiekszych i 15 mniejszych odnozek – takie samo podudzie bez uda)
myjesz

robisz marynate:
– miod – 4-5 lyzek
– sos sojowy jasny – tyle samo
– sos chili oryginalny – lyzka
– ocet balsamiczny – lyzka
– wrzucasz pokrojone ze 2 zabki czosnku
– wrzucasz swiezy rozmaryn

do marynaty wsadzasz miesko i wrzucas do lodowki (jo to robie w torebce foliowej zamykanej szczelnie)

po 4-5h wykladzasz mieso do naczynia zaroodpornego, podlewasz troche marynaty i na ok. 1h do piekarnika na 180-200 stopni (druga polowe robie z termoobiegiem) i pilnuj zeby nie wyparowalo wszystko

sukces towarzyski kulinarny gwarantowany 😀

zamiast kurczaka mozna dac pokrojone zeberka ale to juz tlustsze jest

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez szpilki:kupujesz odnozki i sprzydelka, (sporo bo gosci masz miec :Du nas na obiacd idzie 10 wiekszych i 15 mniejszych odnozek – takie samo podudzie bez uda)
myjesz

robisz marynate:
– miod – 4-5 lyzek
– sos sojowy jasny – tyle samo
– sos chili oryginalny – lyzka
– ocet balsamiczny – lyzka
– wrzucasz pokrojone ze 2 zabki czosnku
– wrzucasz swiezy rozmaryn

do marynaty wsadzasz miesko i wrzucas do lodowki (jo to robie w torebce foliowej zamykanej szczelnie)

po 4-5h wykladzasz mieso do naczynia zaroodpornego, podlewasz troche marynaty i na ok. 1h do piekarnika na 180-200 stopni (druga polowe robie z termoobiegiem) i pilnuj zeby nie wyparowalo wszystko

sukces towarzyski kulinarny gwarantowany 😀

zamiast kurczaka mozna dac pokrojone zeberka ale to juz tlustsze jest
niegłupie
miód się nie pali ?

chilli Dodane ponad rok temu,

przystawka (tez zeby sie nie narobic)

kupujesz 4 bulwy kopru wloskiego
odcinasz zielone (oskubujesz listki i zostawiasz na boku), kroisz na cwiartki i blanszujesz 5 min w gotujacej osolonej wodzie

schladzasz zimna woda

podgrzewasz ze 2 lyzki oliwy, wrzucasz i mieszasz, ukladasz na naczynie zaroodporne (uzywam formy do tarty do tego ceramicznej) i do pieca na 180stopni na 35 minut

pod koniec pieczenia na patelnie wrzucasz ze 2 lyzki oliwy, wrzucasz zabek posiekanego (!) czosnku, garsc pokruszonego chleba, otarta skorke cytryny i zielone z kopru wloskiego i czynisz grzanki

posypujesz to co w piekarniku i zapiekasz jeszcze 5 minut

na stol.

u mnie to laduje jako przystawka na cieplo.

chilli Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:niegłupie
miód się nie pali ?

nie pali jak pilnujesz zeby zawsze bylo mokre na dnie.
wczoraj nam sie udalo przypalic z dna miod, na miesie nigdy nie pali. za to jaki smak :Fiu fiu::Fiu fiu:

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez szpilki:przystawka (tez zeby sie nie narobic)

kupujesz 4 bulwy kopru wloskiego
odcinasz zielone (oskubujesz listki i zostawiasz na boku), kroisz na cwiartki i blanszujesz 5 min w gotujacej osolonej wodzie

schladzasz zimna woda

podgrzewasz ze 2 lyzki oliwy, wrzucasz i mieszasz, ukladasz na naczynie zaroodporne (uzywam formy do tarty do tego ceramicznej) i do pieca na 180stopni na 35 minut

pod koniec pieczenia na patelnie wrzucasz ze 2 lyzki oliwy, wrzucasz zabek posiekanego (!) czosnku, garsc pokruszonego chleba, otarta skorke cytryny i zielone z kopru wloskiego i czynisz grzanki

posypujesz to co w piekarniku i zapiekasz jeszcze 5 minut

na stol.

u mnie to laduje jako przystawka na cieplo.
to nie przejdzie

nienawidzę gotować czegoś, czego nie tykam 😉

superbasiek Dodane ponad rok temu,

a te śliwki z boczkiem to jak zrobić….. no bo brzmi smacznościowo 😀

Pozdrówki 🙂

chilli Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:to nie przejdzie

nienawidzę gotować czegoś, czego nie tykam 😉

a czego nie tykasz?
wczoraj to podawalam – zachwyt byl wielki 😀
a wegetarian podejmowalam :Niepewny:

kup se jedna dzisiaj po drodze z pracy i wyprobuj
to naprawde smaczne jest

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez szpilki:a czego nie tykasz?
wczoraj to podawalam – zachwyt byl wielki 😀
a wegetarian podejmowalam :Niepewny:

kopru

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez szpilki:a czego nie tykasz?
wczoraj to podawalam – zachwyt byl wielki 😀
a wegetarian podejmowalam :Niepewny:

kup se jedna dzisiaj po drodze z pracy i wyprobuj
to naprawde smaczne jest
dzisiaj to se udek nakupię 😉
może to 24 h leżec w marynacie chyba, co ?

chilli Dodane ponad rok temu,

zapomnialam ze koper trzeba skropic sokiem z cytryny (tej otartej) przed wsadzeniem do piekarnika

chilli Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:dzisiaj to se udek nakupię 😉
może to 24 h leżec w marynacie chyba, co ?

nie wiem, ja na obiad wsadzam rano
na kolacje w poludnie.

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez szpilki:nie wiem, ja na obiad wsadzam rano
na kolacje w poludnie.

ja w sylwestra pracuję :Wstyd:

superbasiek Dodane ponad rok temu,

witam w klubie…. nie jem kopru, moja rodzina też nie je bo to ja gotuję a zapachu kopru po prostu nie zniosą moje nozdrza i trzewia…..

Pozdrówki 🙂

chilli Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez SuperBasiek:witam w klubie…. nie jem kopru, moja rodzina też nie je bo to ja gotuję a zapachu kopru po prostu nie zniosą moje nozdrza i trzewia…..

Pozdrówki 🙂

to upiecz 😀
zapach znika 😀
posmak anyzku tez 😀

superbasiek Dodane ponad rok temu,

kiedyśkupiłam pęczek kopru zeby dzieciakom zrobić sos koperkowy bo zdrowy jest…. dzieci zjadly coć innego, koper wyladował w kuble zawiniety w dwa woreczki…. nie dałam rady… są rzeczy z których chyba nie wyrosnę…. ja od zawsze nie tylkam kopru w zadnej postaci…..

chilli Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez SuperBasiek:kiedyśkupiłam pęczek kopru zeby dzieciakom zrobić sos koperkowy bo zdrowy jest…. dzieci zjadly coć innego, koper wyladował w kuble zawiniety w dwa woreczki…. nie dałam rady… są rzeczy z których chyba nie wyrosnę…. ja od zawsze nie tylkam kopru w zadnej postaci…..

ale ja mowie o koprze wloskim
mowimy o tym samym?

superbasiek Dodane ponad rok temu,

koper to koper… ten tez mi podjeżdża…. może i jest dobry…. ale to raczej silniejsze ode mnie….

…. ale na szczeście jest tylke różnych innych rzeczy di szamania 🙂

chilli Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez SuperBasiek:koper to koper… ten tez mi podjeżdża…. może i jest dobry…. ale to raczej silniejsze ode mnie….

…. ale na szczeście jest tylke różnych innych rzeczy di szamania 🙂

a jakbym napisala “fenkuł” czyli uzyla wlasciwej nazwy to bys sprobowala?

superbasiek Dodane ponad rok temu,

raczej nie, po prostu do tego kopru też się juz kiedyś przymieżałam….

…. lepiej napisz jak zrobić te śliwki z boczkiem….. 😀

Pozdrówki 🙂

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:to to i ja popełnię

na resztę koncepcji brak
poczekam aż się ślubny wypowie :Niepewny:
No nie mów, że Ty nie wiesz, co zrobić!;)
Ja jako przekąskę zrobiłam koreczki: małe pomidorki truskawkowe + mozzarella, to polałam sosem z oliwy, octu balsamicznego, czosnku i bazylii. A na ciepło… może strogonov? co prawda trochę roboty jest, żeby pociąć wołowinę w paseczki/kosteczkę, ale jak potem goście wsuwają:).

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez szpilki:przystawka (tez zeby sie nie narobic)

kupujesz 4 bulwy kopru wloskiego
odcinasz zielone (oskubujesz listki i zostawiasz na boku), kroisz na cwiartki i blanszujesz 5 min w gotujacej osolonej wodzie

schladzasz zimna woda

podgrzewasz ze 2 lyzki oliwy, wrzucasz i mieszasz, ukladasz na naczynie zaroodporne (uzywam formy do tarty do tego ceramicznej) i do pieca na 180stopni na 35 minut

pod koniec pieczenia na patelnie wrzucasz ze 2 lyzki oliwy, wrzucasz zabek posiekanego (!) czosnku, garsc pokruszonego chleba, otarta skorke cytryny i zielone z kopru wloskiego i czynisz grzanki

posypujesz to co w piekarniku i zapiekasz jeszcze 5 minut

na stol.

u mnie to laduje jako przystawka na cieplo.
Mniam… jak dla mnie brzmi świetnie!

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Avocado:No nie mów, że Ty nie wiesz, co zrobić!;)
Ja jako przekąskę zrobiłam koreczki: małe pomidorki truskawkowe + mozzarella, to polałam sosem z oliwy, octu balsamicznego, czosnku i bazylii. A na ciepło… może strogonov? co prawda trochę roboty jest, żeby pociąć wołowinę w paseczki/kosteczkę, ale jak potem goście wsuwają:).

myślisz że z morożonej wołowiny dobry wyjdzie ?
mam gdzieś polędwicę na steki zamrożoną :Niepewny:

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:myślisz że z morożonej wołowiny dobry wyjdzie ?
mam gdzieś polędwicę na steki zamrożoną :Niepewny:

Ja robiłam z mrożonej (taką lekko zmrożoną to nawet lepiej się kroi) – wyszedł bajeczny…

chilli Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez tora:a jako kolacja sie to nada?

nada
solo sie nada

usianka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:dzisiaj to se udek nakupię 😉
może to 24 h leżec w marynacie chyba, co ?

im dluzej tym lepiej
u mnie zawsze lezy dzien-dwa 🙂

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

ja tez robie u siebie sylwestra
bedzie nieduzo jedzenia 😉
zrobie salatke ziemniaczana aggi
rogaliki ewkim (juz probowalam rewelacja)
krewetki w maselku
skrzydelka w sosie barbecue
i procenty
to ode mnie
reszta donosi co im do glowy przyjdzie ma byc bigos owoce i jakies inne salatki z tego co mi sie obilo o uszy
mzoe barszczyk – wlsnoe o tym nie pomyslalam zupelnie a moglam nie 😉
zaraz zapytam specjalistke od barszczyku czy go bierze pod uwage

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Avocado:Mniam… jak dla mnie brzmi świetnie!
kurcze i ja to chyba wstawie do jadlospisu 🙂
moze zamiast sylwka od razu jakies wesele czy chrzciny by urzadzic 😀

jaewa Dodane ponad rok temu,

U mnie będzie:

sałatka- ananas, kukurydza, szynka w kostkę, marchew w kostkę, seler ze słoika, biała część pora, pieprz, sól, odrobina majonezu.

skrzydełka w chrupiącej panierce

babeczki z masą makową z puszki

to tyle.

W sumie sporo, sami w domciu i wielkie brzuchy przed tv 😉

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Avocado:Ja robiłam z mrożonej (taką lekko zmrożoną to nawet lepiej się kroi) – wyszedł bajeczny…
mogłabys jak laikowi napisać co i jak

[nigdy jeszcze sama strogonowa nie popełniłam]

Zamieszczone przez JaEwa:
babeczki z masą makową z puszki

ja babeczki z kajmakiem zamierzam zrobić

aggi Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez dorotka1:ja tez robie u siebie sylwestra
bedzie nieduzo jedzenia 😉
zrobie salatke ziemniaczana aggi
rogaliki ewkim (juz probowalam rewelacja)
krewetki w maselku
skrzydelka w sosie barbecue
i procenty
to ode mnie
reszta donosi co im do glowy przyjdzie ma byc bigos owoce i jakies inne salatki z tego co mi sie obilo o uszy
mzoe barszczyk – wlsnoe o tym nie pomyslalam zupelnie a moglam nie 😉
zaraz zapytam specjalistke od barszczyku czy go bierze pod uwage
ale fajnie ,ze na cóś się zdałam 🙂

ja też ją robię ale niestety na resztę pomysłów brak więc podpatruję co tu wymyślacie 🙂

aggi Dodane ponad rok temu,

aaa a u nas jeszcze hitem jest chleb z masłem czosnkowym (masło+czosnek+koperek rozsmarowane na bułce wrocławskiej)a do tego zwykła sałatka – kapusta piekińska , pomidor, ser, kukurydza , kurczak i majonez.

zawsze mało tego chleba jest wszystkim 🙂

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:mogłabys jak laikowi napisać co i jak

[nigdy jeszcze sama strogonowa nie popełniłam]
A proszę bardzo :).
Ja tez robiłam pierwszy raz, ale wejdzie na stałe do naszego menu:).
Ja robiłam z 1.30 kg wołowiny, 1/2 kg pieczarek, 4 cebul, słoika ogórków konserwowych, małego słoiczka koncentratu, 4 łyżek musztardy sarepskiej i 200 ml śmietany 18%.
Wołowinę pokroiłam, wrzuciłam na patelnię, odparowałam całą wodę, dodałam oliwę i podsmażyłam mięcho, potem dodałam do tego pokrojoną w paski cebulę, odparowane i podsmażone wcześniej pokrojone pieczarki. Jak cebula się zarumieniła dodałam musztardę i tyle wody, żeby przykryć mięcho z tym wszystkim. Jak wołowina zrobiła się miękka (po ok. 1.5 godzinie) dodałam koncentrat, śmietanę, doprawiłam do smaku solą i odrobiną pieprzu ziołowego. Jak wystygło zamroziłam (przygotowałam sobie parę dni wcześniej) – rozmrożone równie smaczne.
Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam…

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aggi:aaa a u nas jeszcze hitem jest chleb z masłem czosnkowym (masło+czosnek+koperek rozsmarowane na bułce wrocławskiej)
zawsze mało tego chleba jest wszystkim 🙂

O właśnie, ja tez często robię grzanki, albo małe bułeczki z masłem czosnkowym – rozchodzi się jak świeże bułeczki;).

dorota27 Dodane ponad rok temu,

wspolczuje i wyjezdzam!
a z wlasnego doswiadczenia to polecam salatki roznego typu i cieple bigosy..zawsze na imprach schodza

Dodane ponad rok temu,

monsz ustalił menu:

barszcz z kartonu (krakus), kupne paszteciki
szpilkowe udka – może być ciemny sos sojowy ? czy specjalnie jasny muszę zakupić ?
nieśmiertelne steki wołowe z sosem pieprzowym – ślubny stwierdził, że szkoda polędwicy na strogonowa marnować :Fiu fiu:

tyle na ciepło
do tego mam wymyślić dodatki (gdzie w w-wie zakupię malutkie bułeczki do podania na ciepło z masełkiem czosnkowym ???)

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:
do tego mam wymyślić dodatki (gdzie w w-wie zakupię malutkie bułeczki do podania na ciepło z masełkiem czosnkowym ???)

u olencji? z wlasnego wypieku ? 😉

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

czytam sobie rownolegle onet i nadzialam sie na cos takiego [Zobacz stronę] chyba zrobie te buleczki – co prawda sa na slodko ale dziciom sie pewnie spodobaja
a u nas bedzie tez troche dzieciarni
podrzucam jakby ktos sie nudzil 😀

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez dorotka1:czytam sobie rownolegle onet i nadzialam sie na cos takiego [Zobacz stronę] chyba zrobie te buleczki – co prawda sa na slodko ale dziciom sie pewnie spodobaja
a u nas bedzie tez troche dzieciarni
podrzucam jakby ktos sie nudzil 😀

ja musze coś na szybko, bo jutro pracuję
zwykłe bułki pakowane do wypieku w piekarniku u nas są dostępne, ja wymyśliłam takie mini :Niepewny:

Znasz odpowiedź na pytanie: nie miała baba kłopotu…?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Chcę nawiązać kontakt z innymi rodzicami
PEDIATRA-GDZIE I JAKI?
No właśnie-od 1 stycznia przestaje na Podolanach istnieć przychodznia dla dzieci. Z jednej strony sie ciesze,bo ta pani doktor zapisuje tylko antybiotki-moje znowu przec całe święta chore i poprawy nie widać????!!!!!!
Czytaj dalej
Mam z dzieckiem taki problem
zapalenie spojówek
Witam, Idziemy na Sylwestra do znajomych ale ich dziecko od wczoraj ma zapalenie spojówek.Ponieważ idziemy tam z naszymi dzieciakami, to mam pytanie czy ta choroba jest zaraźliwa??? Gdzieś obiło mi
Czytaj dalej