Obiad na chrzciny – mam problem z..?

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)
  • Autor
    Wpisy
  • #114138

    m-amp-p

    Jako niedoświadczona gospodyni domowa :Wstyd: mam taki problem

    w niedziele mam chrzciny około 12 osób. Co takiego mogę podać na drugie danie aby wystarczyło to podgrzać a nie robić przy gościach?
    Przy schabowych jest dużo babrania i u mnie zawsze pozostaje w mieszkaniu jakiś dym szczypiący w oczy (może to bułka):Niepewny:
    Myślałam o udkach pieczonych w naczyniu żaroodpornym…. jak będą się one prezentować po podgrzaniu?
    Kurcze jestem w jednej wielkiej kropce 🙁
    Pomożecie?

    #5207923

    bep

    są fajne pomysły. Wprawdzie na komunię, ale wiele z nich można wykorzystać.
    Od razu napiszę – zawijasy z kuraka można zrobić dzień wcześniej. I prosto z lodówy przełożyć do piekarnika, a po 20 minutach wyciągnąć pyszny, sycący i tani obiad 🙂



    #5207924

    qr-chuck

    Pieczeń z sosem.
    Potem mięso (już w porcjach) podgrzewasz w naczyniu żaroodpornym, a sos w garnku i podajesz w sosjerkach.

    Ja tak miałam roladki i sarninę.
    potem roladki i sarna poszły do naczynia żaroodpornego i na półmisek.
    Do tego sosy: grzybowy z sarniny, cebulowy ze schabu (schab był potem na zimno) i jakiś taki z roladek (nie wiem z czego, teściowa robiła)

    Edit: drugiego dnia miałam pieczone nóżki z kurczaka i cyc zawijany w cieście francuskim. Też odpiekane w piekarniku, ale na blasze, nie w naczyniu żaroodpornym. Do tego tzatziki i ziemniaki pieczone „w mundurkach”. Dobre było, ale przy pierwszym dniu wypadło słabo 😉

    #5207925

    ciapa

    Cycki kurze pojedyncze
    jak podwójne to przepołowić
    Marynuję –
    Roztłukuję przez worek foliowy co by się za duże dziury nie porobiły
    Potem, na każdy taki rozwalcowany kurczak daję – w zależności od tego na co mam chęć – pieczarki, ser, pomidory suszone, oliwki, szpinak- pomysłów na nece full – wpisz w net roladki z kurczaka

    Zawijam (jak gołąbki), daję ciasno do naczynia żaroodpornego, podlewam woda i do piekarnika na 1,5 h i gaszę piekarnik
    Rano wyciągam, z tego sosu robię sosik do kuraka (przecedzam albo blenduję te farocle co się wydostają, a zawsze są jak z serem robisz), podciągam jakaś śmietana, pakuję z powrotem do gara i podgrzewam w odpowiedniej chwili

    Albo schab, marynuje, opiekam mocno na patelni, do gara, podlewam wodą i piekę,
    Rano wyciągam, kroje na plastry, sos zaciągam maka kukurydziana, można do tego sosik pieczarkowy zrobić i będzie git

    Zwykle robię i schab i kurczaka

    Surówki zrobisz albo kupisz dzień wcześniej

    Ostatnio na komunię znalazłam super babkę co mi mięsa upiekła i miałam z głowy 😉

    #5207926

    izabel-la1986

    Ja jak robiłam chrzest synowi to wszystko sie zrobiło w czasie mszy.
    Ziemniaki akurat tyle sie gotowały.
    Nózki z kurczaka w piekarniku.
    Schab z pieszarkami też w piekarniku.
    Surówki zrobiłam prędzej i akurat jak wruciliśmy to tylko zostało nałoąyć na tależe.

    #5207927

    banita

    moja propozycja ściągnięta z komunii córki mojej przyjaciółki:
    kotlety i pieczarki smaży się wcześniej
    kotlety układasz na blasze piekarnika, na to pieczarki i posypujesz startym złótym serem
    prosto, szybko i standardowo 🙂



    #5207928

    kiara

    Zamieszczone przez banita
    moja propozycja ściągnięta z komunii córki mojej przyjaciółki:
    kotlety i pieczarki smaży się wcześniej
    kotlety układasz na blasze piekarnika, na to pieczarki i posypujesz startym złótym serem
    prosto, szybko i standardowo 🙂

    uwielbiam:)
    Z piersi.
    Pieczarki kroję w plastry i podsmazam z cebulka.
    Ser na wierzch daję w palstrach.

    #5207929

    m-amp-p

    Dzięki za podpowiedzi 🙂 Dobrze Was tu mieć 😉

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close