Poszukuję-Super proste przepisy na urodzinki

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #116006

    k-j

    Jak w temacie
    poszukuję czegoś bardzo prostego,nie czasochłonnego,na urodzinki dzieci
    głównie dorośli beda (po pracy – wiec musze coś na stół wstawić),wiec nie mam ograniczeń,choc wszelkie galarety odpadają
    Wy tu fajne pomocne babeczki jesteście
    znacie coś prostego do przyrządzenia.?

    #5400049

    mikusiowa

    lubisz sałatkę z chińskich zupek? u mnie schodzi na pniu 🙂 szybko i smacznie
    na szybko to jeszcze lubimy zjeść zawijasy ze szparagami
    na ciepło może kiełbaska śląska nadziewana serem zawijana w boczku upieczona w piekarniku?



    #5400050

    aneczka1234

    Polecam Wam oryginalny makaron azjatycki, można kupić w supermarketach i jest diżo lepszy niż ten z zupek.

    #5400051

    k-j

    Zamieszczone przez Mikusiowa
    lubisz sałatkę z chińskich zupek? u mnie schodzi na pniu 🙂 szybko i smacznie
    na szybko to jeszcze lubimy zjeść zawijasy ze szparagami
    na ciepło może kiełbaska śląska nadziewana serem zawijana w boczku upieczona w piekarniku?

    pierwsze słysze szczerze powiem o takiej sałatce
    z checia poznam przepis
    szparagi u mnie nie króluja raczej
    a tą kiełbaske to jak nalezy przygotować?

    #5400052

    mikusiowa

    Zamieszczone przez k.j
    pierwsze słysze szczerze powiem o takiej sałatce
    z checia poznam przepis
    szparagi u mnie nie króluja raczej
    a tą kiełbaske to jak nalezy przygotować?

    2 zupki chińskie – rosół łagodny – ja kupuję Vifon – kruszę, wsypuję do miski, wsypuję przyprawy z obu zupek, zalewam wrzątkiem, tak żeby zakryć makaron (jak będzie mało dolejesz)
    w międzyczasie kroję 3 ugotowane na twardo jajka, 3 kiszone ogórki, pół pora, wrzucam puszkę kukurydzy, do tego kilka łyżek majonezu, mieszam i gotowe, nic nie przyprawiasz, bo smak dają przyprawy z zupki

    kiełbaski jakie lubisz (najlepiej takie, żeby skórka była miękka, ładnie się upiekła w piekarniku), nacinasz wzdłuż, wpychasz plasterek żółtego sera, owijasz plasterkiem lub dwoma wędzonego boczku, układasz na blaszce na pap. do pieczenia, pieczesz ok. 15-20 minut w 180 stopniach

    #5400053

    ma-ma

    Sałatka 1
    Szynka w plasterkach (ok 9 plastrów)- pokroić w paseczki, 2 jajka ugotowane na twardo i zmielone widelcem, kukurydza z puszki i słoiczek selera (odsączony z zalewy i pokrojony żeby te nitki były trochę krótsze) + odrobina majonezu żeby wszystko skleić.

    Sałatka 2
    Ser wędzony mozzarella (plastry), pomidor (plastry) +sos francuski (z torebki) + czosnek (wyciśnięty) + zioła prowansalskie.

    Sałatka 3 Jak przygotujesz sobie składniki (chodzi o gotowanie i prażenie) dzień wcześniej to w dniu urodzin tylko połączysz składniki.
    -Brokuł – ugotować, wystudzić i pokroić w kawałki
    – Pierś z kurczaka – ugotować w wodzie z wegettą, wystudzić i pokroić w kostkę grubszą
    – 4 – 5 łyżek ziarenek ze słonecznika – odrobinę oleju na patelni rozgrzać i obrumienić na nim lekko pestki (tylko żeby nie zrobiły się czarne 🙂 ), wystudzić

    Sos: 1 mały jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku przeciśnięte, 2 łyżki majonezu (wszystko wymieszać)

    i układasz warstwami: brokuł, pierś, ziarenka, sos, brokuł, pierś, ziarenka, sos…..itd.



    #5400054

    ma-ma

    Mogę się jeszcze podzielić przepisem na szarlotkę tzw. tatrzańską. Rok temu na roczek Mikołaja zrobiłam i zbierałam po niej same komplementy 🙂 Szarlotkę robiłam dzień przed imprezą a podawałam na ciepło z lodami waniliowymi. W sumie innych ciast oprócz tortu i tej szarlotki mogłabym nie mieć.

    Ciasto:
    1/2 kg mąki krupczatki
    1 margaryna 250g
    1/2 szkl cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany
    Zagnieść z tego ciasto
    2/3 ciasta schłodzić w lodówce
    1/3 włożyć do zamrażalki

    ok 3 kg jabłek (najlepiej Szarej Renety bo nie puści soku w trakcie pieczenia) obranych i bez gniazd nasiennych pokroić w plasterki (można się wyręczyć dostawką do maszynki elektrycznej, która tnie w plastry 🙂 ) wymieszać te jabłka z ok 1 szkl cukru i cynamonem.

    Te 2/3 ciasta (schłodzonego w lodówce) ułożyć na dnie blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ułożyć na tym jabłka i wierzch posypać startym ciastem z zamrażalki.
    Piec ok 1 godziny w 160-180 st.

    Na drugi dzień szarlotkę podgrzewałam w piekarniku ok 25-30 minut i podawałam z lodami waniliowymi. Kroją się duże kawałki 😀

    A wyglądała ona mniej więcej tak:

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close