Składniki:
1,3 sera białego
10 jajek
1 szklanka cukru
1 budyń
25 dag margaryny
rodzynki, skórka pomarańczowa
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy budyń. Do uzyskanej masy stopniowo (po łyżce ) dodajemy zmielony ser i cały czas miksujemy. Topimy margaryne i gdy masa robi się coraz gęstsza dolewamy ją powoli. Dokładamy rodzynki, skórkę. Gdy wszystko jest już dobrze wymieszane ubijamy na sztywno pianę z białek i dodajemy do ciasta, ale nie mieszamy mikserem tylko łyżką lub ręką. Uzyskaną masę wlewamy do formy,albo na spód z kruchego ciasta albo na biszkopty. Pieczeny w temp. 180 – 200 stopni, około 50 – 60 minut (zależy od piekarnika).
Smacznego !!!
3 odpowiedzi na pytanie: Pyszny sernik
Re: Pyszny sernik
Robię taki serniczek na kruchym spodzie tylko pianę nie mieszam z serem a wykładam ją na masę serową, a po upieczeniu i ostygnięciu polewam polewą czekoladową.
Ale żeczywiście jest pyszny i wychodzi ogromna, duża blacha. POLECAM
U mnie nazywa się “sernik łzy”
Aśka z Dawidkiem 😉
Re: Pyszny sernik
Ja to ciasto nazywam “sernikiem teściowej” (bo od niej mam przepis), ale nie chciałam nikogo zrazić taką nazwą:)
Ja jednak wolę dodać painę do ciasta bo robi się takie puszyste i lekkie. I najlepsze jest na drugi dzień po upieczeniu
Re: Pyszny sernik
Żeczywiście najlepsze jest na drugi dzień, jak ciasto kruche zmięknie a sernik dobrze stężeje w lodówce, tyle że nie u każdego zostanie coś na drugi dzień?! 😉
Aśka z Dawidkiem
Znasz odpowiedź na pytanie: Pyszny sernik