Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 183)
  • Autor
    Wpisy
  • #89430

    kotagus

    Właśnie postanowiłam się wykazać w ostatnich podrygach wolności przed pójściem do pracy. I wzięłam się za przetwórstwo domowe. Zazwyczaj robiłam sobie niewiele, ot, ogóreczki ale kiszone na teraz, nie do słoików, powidełko śliwkowe, czy tak jak w zeszłym roku parę słoiczków owoców czyli konfiturki na cukrach żelujących. A w tym roku oszalałam jak to mąż określił, bo zrobiłam już konfitury z truskawek, brzoskwiń, porzeczek białych, czerwonych, czarnych, wiśni, agrestu, borówek. Czekam jeszcze na maliny i morele. Z kilku słoiczków jestem dumna szczególnie – borówki (czarne jagody 🙂 z cynamonem na brązowym cukrze oraz cudowne konfitury z brzoskwiń z płatkami migdałów i wanilią – po prostu słońce zamknięte słoiku 🙂 Na zimę jak znalazł tylko czy doczeka do zimy? 😉
    A Wy coś przetwarzacie? Jeżeli tak to co? Myślę o jakiś fajnych przetworach warzywnych, ale nie mam żadnych przepisów na coś oryginalnego. Może coś robicie i mi podsuniecie pomysł, ale to i tak już pewnie za rok… 🙂


    M&M

    #1463227

    kaja26

    Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

    mniaaaaaaaaammmm

    ja nic nie robię ale jestem pod wrażeniem Twoich!



    #1463228

    madziarek

    Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

    O jeeeeej, jestem pod wrażeniem Twoich przetworów i jak apetycznie brzmią. Ja nie robię przetworów bo jakoś za tym nie przepadam, zawsze mama mi dostarcza

    A mogłabyś zdradzić przepis na te konfitury z brzoskwiń z płatkami migdałów i wanilią, bo bardzo apetycznie brzmią , może się skuszę i zrobię.

    Madzia i moje dwa Szczęścia

    #1463229

    reno

    Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

    Weszłam tutaj, żeby też się pochwalić ale nie mam czym – przy Twoich cudeńkach moje dżemy z truskawek, czereśni i wiśni wysiadają. Pewnie dlatego stoją od ubiegłego roku – w tym roku zrobię tylko ogórki i paprykę :o)

    Nadia, 7/02/2004 i jeszcze ktoś 19/12/2007

    #1463230

    jaewa

    Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

    Ja tez jestem pod wrażeniem

    Ja robię tylko ogórki tarte (duże ogóry, czosnek, koper, sól). Są potem idealne na zupę ogórkową. Polecam takim leniwcom, jak ja 🙂

    Amelka Aniołek i Błażej

    #1463231

    kotus

    Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

    Ja się tyle przetworów narobiłam przez całe zycie przez które lata nie miałam.Teraz od nich odpoczywam,ale lata nadal nie mam:-((



    #1463232

    viccy

    Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

    W odpowiedzi na:


    cudowne konfitury z brzoskwiń z płatkami migdałów i wanilią – po prostu słońce zamknięte słoiku


    MNIAM…………………..
    Ja przyznaje się, że raczej mało co robię może kilka małych słoików dżemików na żelfiksie, ale dosłownie kilka.
    Tłumaczę swoje lenistwo tym, że ogórasów nie zaprawię, bo nie mam wysokiego gara nie mówiąc o kociołku, a dżemy to tylko ja zjadam (i to tylko od święta z serkiem białym na kanapce), bo mąż nie lubi, albo do placków jak piekę, więc dużo nie jest mi potrzebnych.

    Za to mroziłam więcej, ale od dziś NIE bedę, bo sfajczyła (wręcz zapaliła ) mi się duża stara, bo 13-letnia przepastna zamrażarka, a kupowac nowej nie bedę. A w zamrażarce lodówkowej, pomimo, że mam 3 szufladową niewiele włożę.
    Więc żegnajcie zamrożone gołąbki, bigosik, placuszki i nie tylko.

    11.07.05

    #1463233

    cait

    Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

    Poproszę o przepis na jagody! Mam w domu maniaka cynamonu – mój małż 😉 A wogóle, to powinien być zakaz publikowania takich postów! Siedzę i się ślinię!

    Cait + Alka (15 I 2003) + Olaf (06 XII 2006)

    #1463234

    andzia78

    Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

    U nas raczej nic oryginalnego,ale napiszę co robimy i bardzo lubimy.Sok z malin,z winogron. Konfitury truskawkowe,gruszkowe z brzoskwinią,jabłkowe z dziką różą, z pigwy, z aronii. (zamiast cukru żelującego dodaję sok z porzeczek działa jak żelatyna) Z marynat to ogóreczki,grzybki,papryka,papryka z ogórkiem i cebulką na słodko, czosnek marynowany z białym winem i kolorowym pieprzem,śliwki marynowane do mięsa i dynia marynowana też do mięsa. Zamrażam też sporo świeżych jagód i malin. No i suszę owoce na kompot z suszu i jeszcze grzybki suszę prawdziwki 🙂 Dobra bo już od tematu odbiegam się tak rozpędziłam 😉 Kurcze aż mi się jeść zachciało…

    #1463235

    mira

    Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

    Ja tez bardzo proszę o przepis na te Twoje konfitury z brzoskwiń 🙂

    Pozdrawiam

    Mira + Trójeczka



    #1463236

    cat

    Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

    Godne podziwu, gratulacje!
    Zwłaszcza, że w tym roku owoców jednak mniej niż zwykle, a jak już są to drogie. U nas produkcja soku malinowego w ilościach hurtowych. Musi nam straczyć na całą zimę do herbaty. 😉 Poza tym zwykle był dżem z moreli, ale nam wymarzły, no i jeszcze czekamy na śliwki – pewnie będą powidła.

    K.

    Łukasz i Karolina

    #1463237

    dora

    Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

    Dawaj przepis na czosnek marynowany z białym winem! Plisss…

    Kasia 14.02.03



    #1463238

    dora

    Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

    A ja produkuję w ilościach nieziemskich sos do spaghetti, lasagne itp. W zeszłym roku zrobiłam chyba 70 słoików. Ostatni zjedliśmy 2 tygodnie temu.

    Kasia 14.02.03

    #1463239

    kamelia

    Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

    Jak robisz? Czym doprawiasz? Jak pasteryzujesz? Please…

    #1463240

    kamelia

    Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

    Ja co roku robię przetwory, ale tylko z owoców. Zrobiłam dzemik z truskawek, wyszedł wspaniały pachnący, już jemy, pewnie zimy nie doczeka… 🙂 Namiętnie robiłam wiśnie w tym roku, mam ze 20 słoików – dryluję, zasypuję cukrem gęsto układając w słoiku i pasteryzuję w garnku z wodą lub piekarniku – wychodzą całe wisienki w soku wspaniałe do ciasta po odsączeniu. Będę robiła jabłka, najlepsze są antonówki – bardzo łatwy przepis – jabłka myję, kroję w nieduże plasterki ze skórką i zasypuję cukrem na noc (nie robią się brązowe prawie wcale!). Rano odlewam sok, zagotowuję, na wrzący sok wrzucam jabłka i gotuję b. krótko (godzinkę może) i pakuję w słoiki na gorąco. Można dać goździki, cynamon… Słoiki odwracam i zostawiam do wystygnęcia. Co roku robię dżem/ powidła śliwkowe, schodzi w ilościach hurtowych. Inne przetwory robię żadziej bo mniej je lubimy…

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 183)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close