Sernik czarno-biały

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
  • #35942

    pauka

    ciasto:
    40 dag mąki
    6 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    20 dag masła albo margaryny
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżka kakao
    2 łyżki śmietany
    masa serowa:
    1 kg twarogu (raczej tłustego)
    1,5 szklanki cukru
    4 łyżki stopionego masła
    5 jajek
    łyżka budyniu śmietankowego
    ew. rodzynki
    Składniki ciasta dokładnie zagnieść, uformować dwie kule i włożyć do lodówki.
    W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg zemleć. Żółtka zmiksować z cukrem, dodać ser, tłuszcz i budyń w proszku, wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie domieszać do sera. Można też dodać rodzynki.
    Formę do pieczenia wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, zetrzeć jedna połowę ciemnego ciasta, wylać na nią jasną masę i potarkować na nią resztę ciasta z kakao. Jeśli ktoś jest leniwy, to z powodzeniem można pokruszyć ciemne ciasto paluszkami, łamie się na śliczne, równe grudki.
    Można wierzch lekko wcisnąć w ser, żeby jasne i ciemne ciasto ładnie się wymieszało podczas pieczenia. Pieczemy ok. godziny w tem.190’

    Naprawdę polecam!
    Aha, no i oczywiście trzeba dać mu w spokoju ostygnąć, a najlepiej zostawić pod przykryciem do następnego dnia, wtedy sernik robi się naprawdę pyszny.

    Pauka i Michałek 01.09.2003r.

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close