tort RAFAELLO – pomocy!

Lejdis czy któraś z Was robiła kiedyś tort rafaello?? Potrzebuję sprawdzonego przepisu, w necie znalazłam kilkadziesiąt ale za każdym razem przepis wygląda inaczej :/ Boję się, ze mi się nie uda, impreza już jutro, dziecko na mnie liczy… Pomóżcie plisss

16 odpowiedzi na pytanie: tort RAFAELLO – pomocy!

kiara Dodane ponad rok temu,

Mam jakies 2 przepisy, ale nie robilam wiec nie podaje, bo nie weim czy wyjda

kotus Dodane ponad rok temu,

i co daga znalazłaś coś ?? Wklej przepis a postaramy się coś na temat jego produkcji powiedzieć:)a jak zrobiłaś to zdaj relację:)

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez daga28:Lejdis czy któraś z Was robiła kiedyś tort rafaello?? Potrzebuję sprawdzonego przepisu, w necie znalazłam kilkadziesiąt ale za każdym razem przepis wygląda inaczej :/ Boję się, ze mi się nie uda, impreza już jutro, dziecko na mnie liczy… Pomóżcie plisss

Robiłam :). Wyszedł pyszny, ale straaasznie słodki.

Oto przepis:

Składniki
upieczony biszkopt 🙂
2 białe czekolady
1/2 litra śmietany 18%
2 op. wiórków kokosowych
1 op. migdałów w plastrach
2 śnieżki do rozrobienia na mleku
smietan-fix (może byc, nie musi)

Czekoladę rozpuścić w śmietanie i ostudzić. Do tego wsypać śnieżki i miksować (można dodać smietan-fix Oetkera), dodać wiórki i migdały, wymieszać. Przełożyć masą biszkopt i wstawić do lodówki.

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ajax:Robiłam :). Wyszedł pyszny, ale straaasznie słodki.

Oto przepis:

Składniki
upieczony biszkopt 🙂
2 białe czekolady
1/2 litra śmietany 18%
2 op. wiórków kokosowych
1 op. migdałów w plastrach
2 śnieżki do rozrobienia na mleku
smietan-fix (może byc, nie musi)

Czekoladę rozpuścić w śmietanie i ostudzić. Do tego wsypać śnieżki i miksować (można dodać smietan-fix Oetkera), dodać wiórki i migdały, wymieszać. Przełożyć masą biszkopt i wstawić do lodówki.

Dzieki, już traciłam nadzieję 🙂
A ja widziałam taki przepis, gdzie było jeszcze pół litra śmietany 36%, kupiłam i teraz nie wiem czy nie zmaszczę twojego przepisu jak ją dodam? Poza tym reszta składników taka sama, trochę mniej kokosu jedynie. Chyba dam jedną czekoladę, bo nie lubię bardzo słodkich mas

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez daga28:Dzieki, już traciłam nadzieję 🙂
A ja widziałam taki przepis, gdzie było jeszcze pół litra śmietany 36%, kupiłam i teraz nie wiem czy nie zmaszczę twojego przepisu jak ją dodam? Poza tym reszta składników taka sama, trochę mniej kokosu jedynie. Chyba dam jedną czekoladę, bo nie lubię bardzo słodkich mas

Dopiero teraz dojrzałam Twój wątek :). Myślę, że nic się nie stanie jak dodasz inną śmietanę… a z czekoladą sama musisz zdecydować. Z resztą po jednym kawałku rafaello i tak wszyscy będą mieli dość:p, zasładzające niesamowicie…

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kotuś:i co daga znalazłaś coś ?? Wklej przepis a postaramy się coś na temat jego produkcji powiedzieć:)a jak zrobiłaś to zdaj relację:)

O Kotuś, nie wiem czemu ale nie widziałam Twojej odpowiedzi. Napiszcie czy przepis wg którego zamierzam robić ten tort ma szansę się udać:

Biszkopt:
– 6 jajek,
– 6 łyżek cukru,
– 6 łyżek mąki,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:
– 0,5 l. śmietany kremówki (36%),
– 1 śmietana 18%,
– 2 śnieżki,
– 2 czekolady (białe milki) – rozpuścić na parze,
– 1,5 paczki wiórków kokosowych.

Jak przyrządzić?
Biszkopt: Ubić pianę z białek, dodać cukier. Żółtka roztrzepać i dodać do piany. Na koiec zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. W tortownicy wysmarować tylko spód. Na spód położyć papier pergaminowy, wylać ciasto i piec do zarumienienia.

Masa:
Zmiksować kremówkę, śmietanę, śnieżki i rozpuszczone na parze czekolady. Dodać do masy wiórki kokosowe.
Biszkopt podzielić na 3 części. Każdą część nasączyć (spirytus + cukier + woda + sok z cytryny). Przekładać masą. Udekorować np. migdałami.

Naczytałam się, że ta masa się rozłazi, niektórzy dodają żelatynę. Jestem taka se w wypiekach i nie chcę tego sknocić 🙂

kotus Dodane ponad rok temu,

daga robiąc biszkopt wolałabym ubić żółtka i wtedy dodać do białek,a nie tylko rozstrzepać jak napisane jest w przepisie.Biszkopt zawsze piekę w niskiej temp.Wtedy powoli rośnie,a inaczej szybko spiecze się zanim urosnie

Krem-tak jak piszesz profilaktycznie lepiej byłoby dodać żelatynę.Będziesz pewniejsza,że nie rozejdzie się.Ja do snickersa,który jest na kruchych plackach z bitą śmietana tez dodaję żelatynę.Zanim zaczniesz ubijać te śmietanę zalej wrzącą wodą (1/4 szkl) 4 łyzeczki żelatyny rozmieszaj do rozpuszczenia.Jak juz ubijesz tę śmietanę ciągle miksując wlej ostudzona zelatynę.Przełozysz biszkopt i do lodówki na pewno lepiej bedzie trzymac się ciasta
A zeby nie było mdlaco słodkie dodaj troszkę mniej cukru do biszkopta.Zresztą z takim ponczem spirytus+ cytryna nie powinno być zbyt słodkie

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kotuś:daga robiąc biszkopt wolałabym ubić żółtka i wtedy dodać do białek,a nie tylko rozstrzepać jak napisane jest w przepisie.Biszkopt zawsze piekę w niskiej temp.Wtedy powoli rośnie,a inaczej szybko spiecze się zanim urosnie
Biszkopt robiłam według przepisu Iwonki na “tort mojej mamy” bo rewelacyjnie rośnie 🙂

[QUOTE]A zeby nie było mdlaco słodkie dodaj troszkę mniej cukru do biszkopta.Zresztą z takim ponczem spirytus+ cytryna nie powinno być zbyt słodkie[/QUOTE]
Przepadło, biszkopt zrobiony, najgorzej, że nie planowałam własnie nasączać spirytusem, bo to w końcu dla dzieci ma być 😉 Mam nadzieję, że cytryna zrobi swoje. No i dam mniej czekolady do masy.
No to zabieram się za robotę… napiszę po imprezie jak się udało 🙂
Dzięki Wam bardzo!

kotus Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez daga28: Mam nadzieję, że cytryna zrobi swoje. No i dam mniej czekolady do masy.
dobra decyzja:)
mam nadzieję,że wyjdzie smaczny,czekam na relację.:)

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

zamiast zelatyny mzoesz dac smietan-fix ortkra on dobrze wiaze takie masy

kiara Dodane ponad rok temu,

Eeeee, ja zawsze ubijam na parze cale jajka dodajac cukier i maki i ZAWSZ wychodzi pyszny i wysoki

kotus Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez dorotka1:zamiast zelatyny mzoesz dac smietan-fix ortkra on dobrze wiaze takie masy
dobrze wiedzieć dorotko,dzięki:)

Dodane ponad rok temu,

Tort zrobiony, jeszcze nie pożarty do końca 🙂
Robiłam wg tego przepisu, który podałam, tylko zamiast 2 dałam 1,5 czekolady i jakies 3/4 paczki kokosu. Wyszło rewelacyjnie, absolutnie nie słodko, wręcz przeciwnie. Mąż zjadał (choć nie jest amatorem słodyczy) i mówił, że jest pyszny bo nie słodki 🙂
Polecam, robienie masy+smarowanie zajęło mi 10 minut!
Na prawde jest pyszny.
Dziękuję Wam za pomoc

kotus Dodane ponad rok temu,

daga zapisuję rafaello do moich przepisów:)

karinas Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez daga28:O

Masa:
– 0,5 l. śmietany kremówki (36%),
– 1 śmietana 18%,
– 2 śnieżki,
– 2 czekolady (białe milki) – rozpuścić na parze,
– 1,5 paczki wiórków kokosowych.

Dziewczyny możecie mnie oświecić? co to sa te śnieżki??? Ja wiem, że jakaś śmietanka w proszku Śnieżka kiedyś była ale czy to to:) ?

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez KarinaS:Dziewczyny możecie mnie oświecić? co to sa te śnieżki??? Ja wiem, że jakaś śmietanka w proszku Śnieżka kiedyś była ale czy to to:) ?

dokładnie to 🙂
Trzeba je tylko dosypać do reszty, bez wcześniejszego rozrabiania

Znasz odpowiedź na pytanie: tort RAFAELLO – pomocy!?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Noworodek, niemowlę
Kiedy prześpimy noc :/?
Z tego co czytam to Wasze Maluchy już w około 6-8 tygodniu przesypiają większą część nocy, a mój ma 8,5 tygodnia i nic się nie zmieniło - budzi się co
Czytaj dalej
A-psik: moje dziecko jest uczulone…
Pierwsza wizyta u Alergologa
Witam serdecznie, Za 2 tyg mam pierwsza wizyte u Alergologa, chcialabym sie do niej przygotowac, zeby uniknac sytuacji, w ktorej wizyta bedzie wygladala tak ze Pani Doktor powie nam tylko
Czytaj dalej