tort RAFAELLO – pomocy!

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 17)
  • Autor
    Wpisy
  • #91431

    Anonim

    Lejdis czy któraś z Was robiła kiedyś tort rafaello?? Potrzebuję sprawdzonego przepisu, w necie znalazłam kilkadziesiąt ale za każdym razem przepis wygląda inaczej :/ Boję się, ze mi się nie uda, impreza już jutro, dziecko na mnie liczy… Pomóżcie plisss

    #1674091

    kiara

    Mam jakies 2 przepisy, ale nie robilam wiec nie podaje, bo nie weim czy wyjda



    #1674092

    kotus

    i co daga znalazłaś coś ?? Wklej przepis a postaramy się coś na temat jego produkcji powiedzieć:)a jak zrobiłaś to zdaj relację:)

    #1674093

    Anonim

    Zamieszczone przez daga28
    Lejdis czy któraś z Was robiła kiedyś tort rafaello?? Potrzebuję sprawdzonego przepisu, w necie znalazłam kilkadziesiąt ale za każdym razem przepis wygląda inaczej :/ Boję się, ze mi się nie uda, impreza już jutro, dziecko na mnie liczy… Pomóżcie plisss

    Robiłam :). Wyszedł pyszny, ale straaasznie słodki.

    Oto przepis:

    Składniki
    upieczony biszkopt 🙂
    2 białe czekolady
    1/2 litra śmietany 18%
    2 op. wiórków kokosowych
    1 op. migdałów w plastrach
    2 śnieżki do rozrobienia na mleku
    smietan-fix (może byc, nie musi)

    Czekoladę rozpuścić w śmietanie i ostudzić. Do tego wsypać śnieżki i miksować (można dodać smietan-fix Oetkera), dodać wiórki i migdały, wymieszać. Przełożyć masą biszkopt i wstawić do lodówki.

    #1674094

    Anonim

    Zamieszczone przez ajax
    Robiłam :). Wyszedł pyszny, ale straaasznie słodki.

    Oto przepis:

    Składniki
    upieczony biszkopt 🙂
    2 białe czekolady
    1/2 litra śmietany 18%
    2 op. wiórków kokosowych
    1 op. migdałów w plastrach
    2 śnieżki do rozrobienia na mleku
    smietan-fix (może byc, nie musi)

    Czekoladę rozpuścić w śmietanie i ostudzić. Do tego wsypać śnieżki i miksować (można dodać smietan-fix Oetkera), dodać wiórki i migdały, wymieszać. Przełożyć masą biszkopt i wstawić do lodówki.

    Dzieki, już traciłam nadzieję 🙂
    A ja widziałam taki przepis, gdzie było jeszcze pół litra śmietany 36%, kupiłam i teraz nie wiem czy nie zmaszczę twojego przepisu jak ją dodam? Poza tym reszta składników taka sama, trochę mniej kokosu jedynie. Chyba dam jedną czekoladę, bo nie lubię bardzo słodkich mas

    #1674095

    Anonim

    Zamieszczone przez daga28
    Dzieki, już traciłam nadzieję 🙂
    A ja widziałam taki przepis, gdzie było jeszcze pół litra śmietany 36%, kupiłam i teraz nie wiem czy nie zmaszczę twojego przepisu jak ją dodam? Poza tym reszta składników taka sama, trochę mniej kokosu jedynie. Chyba dam jedną czekoladę, bo nie lubię bardzo słodkich mas

    Dopiero teraz dojrzałam Twój wątek :). Myślę, że nic się nie stanie jak dodasz inną śmietanę… a z czekoladą sama musisz zdecydować. Z resztą po jednym kawałku rafaello i tak wszyscy będą mieli dość:p, zasładzające niesamowicie…



    #1674096

    Anonim

    Zamieszczone przez kotuś
    i co daga znalazłaś coś ?? Wklej przepis a postaramy się coś na temat jego produkcji powiedzieć:)a jak zrobiłaś to zdaj relację:)

    O Kotuś, nie wiem czemu ale nie widziałam Twojej odpowiedzi. Napiszcie czy przepis wg którego zamierzam robić ten tort ma szansę się udać:

    Biszkopt:
    – 6 jajek,
    – 6 łyżek cukru,
    – 6 łyżek mąki,
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Masa:
    – 0,5 l. śmietany kremówki (36%),
    – 1 śmietana 18%,
    – 2 śnieżki,
    – 2 czekolady (białe milki) – rozpuścić na parze,
    – 1,5 paczki wiórków kokosowych.

    Jak przyrządzić?
    Biszkopt: Ubić pianę z białek, dodać cukier. Żółtka roztrzepać i dodać do piany. Na koiec zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. W tortownicy wysmarować tylko spód. Na spód położyć papier pergaminowy, wylać ciasto i piec do zarumienienia.

    Masa:
    Zmiksować kremówkę, śmietanę, śnieżki i rozpuszczone na parze czekolady. Dodać do masy wiórki kokosowe.
    Biszkopt podzielić na 3 części. Każdą część nasączyć (spirytus + cukier + woda + sok z cytryny). Przekładać masą. Udekorować np. migdałami.

    Naczytałam się, że ta masa się rozłazi, niektórzy dodają żelatynę. Jestem taka se w wypiekach i nie chcę tego sknocić 🙂

    #1674097

    kotus

    daga robiąc biszkopt wolałabym ubić żółtka i wtedy dodać do białek,a nie tylko rozstrzepać jak napisane jest w przepisie.Biszkopt zawsze piekę w niskiej temp.Wtedy powoli rośnie,a inaczej szybko spiecze się zanim urosnie

    Krem-tak jak piszesz profilaktycznie lepiej byłoby dodać żelatynę.Będziesz pewniejsza,że nie rozejdzie się.Ja do snickersa,który jest na kruchych plackach z bitą śmietana tez dodaję żelatynę.Zanim zaczniesz ubijać te śmietanę zalej wrzącą wodą (1/4 szkl) 4 łyzeczki żelatyny rozmieszaj do rozpuszczenia.Jak juz ubijesz tę śmietanę ciągle miksując wlej ostudzona zelatynę.Przełozysz biszkopt i do lodówki na pewno lepiej bedzie trzymac się ciasta
    A zeby nie było mdlaco słodkie dodaj troszkę mniej cukru do biszkopta.Zresztą z takim ponczem spirytus+ cytryna nie powinno być zbyt słodkie

    #1674098

    Anonim

    Zamieszczone przez kotuś
    daga robiąc biszkopt wolałabym ubić żółtka i wtedy dodać do białek,a nie tylko rozstrzepać jak napisane jest w przepisie.Biszkopt zawsze piekę w niskiej temp.Wtedy powoli rośnie,a inaczej szybko spiecze się zanim urosnie

    Biszkopt robiłam według przepisu Iwonki na „tort mojej mamy” bo rewelacyjnie rośnie 🙂

    [QUOTE]A zeby nie było mdlaco słodkie dodaj troszkę mniej cukru do biszkopta.Zresztą z takim ponczem spirytus+ cytryna nie powinno być zbyt słodkie[/QUOTE]
    Przepadło, biszkopt zrobiony, najgorzej, że nie planowałam własnie nasączać spirytusem, bo to w końcu dla dzieci ma być 😉 Mam nadzieję, że cytryna zrobi swoje. No i dam mniej czekolady do masy.
    No to zabieram się za robotę… napiszę po imprezie jak się udało 🙂
    Dzięki Wam bardzo!

    #1674099

    kotus

    Zamieszczone przez daga28
    Mam nadzieję, że cytryna zrobi swoje. No i dam mniej czekolady do masy.

    dobra decyzja:)
    mam nadzieję,że wyjdzie smaczny,czekam na relację.:)



    #1674100

    dorotka1

    zamiast zelatyny mzoesz dac smietan-fix ortkra on dobrze wiaze takie masy

    #1674101

    kiara

    Eeeee, ja zawsze ubijam na parze cale jajka dodajac cukier i maki i ZAWSZ wychodzi pyszny i wysoki



    #1674102

    kotus

    Zamieszczone przez dorotka1
    zamiast zelatyny mzoesz dac smietan-fix ortkra on dobrze wiaze takie masy

    dobrze wiedzieć dorotko,dzięki:)

    #1674103

    Anonim

    Tort zrobiony, jeszcze nie pożarty do końca 🙂
    Robiłam wg tego przepisu, który podałam, tylko zamiast 2 dałam 1,5 czekolady i jakies 3/4 paczki kokosu. Wyszło rewelacyjnie, absolutnie nie słodko, wręcz przeciwnie. Mąż zjadał (choć nie jest amatorem słodyczy) i mówił, że jest pyszny bo nie słodki 🙂
    Polecam, robienie masy+smarowanie zajęło mi 10 minut!
    Na prawde jest pyszny.
    Dziękuję Wam za pomoc

    #1674104

    kotus

    daga zapisuję rafaello do moich przepisów:)

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 17)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close