zakalec w każdym ucieranym cieście ?

Dziewczyny pomóżcie !!!

Dlaczego w każdym ucieranym cieście robi mi się zakalec???Pisząc ucierane ciasto mam na myśli ciasta tkj. babka czy keks. Doradźcie co mogę robić źle???

Beata i Kubuś (05.10.)

4 odpowiedzi na pytanie: zakalec w każdym ucieranym cieście ?

  1. Re: zakalec w każdym ucieranym cieście?

    A czy wszystkie skladniki maja jednakowa temperature? Nie moze byc tak ze jedne z lodowki a inne o temp. pokojowej…..jesli nie to – to moze wsypujesz za duze ilosci na raz – moj tata robil takie ciasta ucierane w makutrze i zawsze mi mowil zeby dodawac powolutku. Jak sie zetnie mozna sprobowac delikatnie podgrzac na gazie caly czas mieszajac najpierw troszeczke, a potem jak masa powroci do normalnego stanu delikatnie dodawac po troszeczku tej z zakalcem az cala sie odratuje.

    • Re: zakalec w każdym ucieranym cieście?

      a moze wkladajac do piekarnika jest za niska temperatura??
      nIewiem co jeszcze moze byc nie tak bo mi wychodza zawsze te ciasta:)

      Dorota i Zosia <16.07.2003.>

      • Re: zakalec w każdym ucieranym cieście?

        Ja używam zawsze prodiża do pieczenia biszkoptów i ucieranych ciast. Kiedy używałam piekarnika w kuchence miałam właśnie zakalce, choć ciasta to moja specjalność. Pozdrawiam serdecznie
        Kasia

        • Re: zakalec w każdym ucieranym cieście?

          Dodam jeszcze że prodiz musi być podgrzewany od góry i od dołu.
          Kasia

          Znasz odpowiedź na pytanie: zakalec w każdym ucieranym cieście ?

          Dodaj komentarz

          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
          Logo