Dzisiaj moja koleżanka oświadczyła, że ona gotuje zupy na zamrożonym mięsie – to znaczy, że w ogóle go nie rozmraża tylko prosto z zamrażalnika wkłada do garnka (zapomniałam zapytać czy do wody zimnej czy wrzącej). Do tej pory myślałam, że zupy gotuje się na mięsie rozmrożonym. A jak jest u Was?
Wiola, Michałek 26.08.2002 i Bartuś 23.07.2005
20 odpowiedzi na pytanie: Zupa na zamrożonym mięsie
Re: Zupa na zamrożonym mięsie
Myjesz mięso przed zamrożeniem?
Ulcia i listopadowy Wojtuś
Re: Zupa na zamrożonym mięsie
równie nie rozmarażam tylko myje
a woda powinna zimna
pozdrawiam
+ ktosik
Re: Zupa na zamrożonym mięsie
Absolutnie nie rozmraża się mięsa, bo wszystko co dobre z niego spłynie 😉 Zwłaszcza jak rozmraża się w wodzie, którą się wylewa.
Ale warunek – umyć i dobrze osuszyć przed zmrożeniem, zresztą przed samym gotowaniem też przepłukać 🙂
Re: Zupa na zamrożonym mięsie
Ja rozmrażam przed gotowaniem i to w zimnej wodzie, gdzieś w TiVi;-) słyszałam, ze jak się takie zamrożone potraktuje na ciepło [łącznie z wkładaniem do garnka do zimnej wody postawionej na ogniu], to zabija się w nim wszystkie dobre sprawy [cokolwiek by to miało oznaczać]
★
Re: Zupa na zamrożonym mięsie
a ja najpierw rozmrazam
i nie w wodzie tylko wyjmuje dzien wczesniej i stawiam na najwyzszej połce w lodówce i powoli sie rozmraza, słyszałam, zę tak najlepiej
myje po rozmrozeniu
każde mieso tak rozmrażam…
Basia, Anulka i Gabrysia
Re: Zupa na zamrożonym mięsie
myje przed zamrożeniem i wrzucam do garnka zamrożone
Jola i
Re: Zupa na zamrożonym mięsie
Zazwyczaj do garnka wkładam zamrożone. Przed zamrożeniem myję, zresztą nie zamroziłabym nieumytego mięsa
Kinga
Re: Zupa na zamrożonym mięsie
Ja z reguly nie rozmrazam, bo poprostu zapominam wyjac mieso na zupe z zamrazalnika:))taka ze mnie skleroza…
Myje przed zamrozeniem i przemywam przed wrzuceniem do gara
Re: Zupa na zamrożonym mięsie
Ja rozmrazam, zawsze:)( o ile robie na miesie)
Ania i 20.09.2005
Re: Zupa na zamrożonym mięsie
nigdy nie rozmrazam
Alex 28.06.06
Re: Zupa na zamrożonym mięsie
myje mieso przed zamrozeniem i wrzucam do garnka prosto z zamrazalnika (znaczy po wyjeciu z torebki), zalewam zimna woda; podobnie mroze wloszczyzne na zupe – obieram, myje i porcjuje, potem dorzucam do gotowania (ale juz po zagotowaniu i odszumowaniu bulionu);
Ewa i Krzyś
Re: Zupa na zamrożonym mięsie
Nie rozmrażam nigdy, zalewam letnią wodą i gotuję. (Wcześniej myję, oczywiście).
Młodzia-mama Tosi (5 lat), Amelki ( 2 lata) i Aniołka
Ja też zwykle rozmrażam, chyba że robię gotową zupę z żelu 😛 Ostatnio jak mało czasu mam to w ruch idzie . Odkąd poznałam kubki pełne smaku od Profi życie stało się naprawdę prostsze 😛 Zupek chińskich nie lubię, ale te od Profi są płynne i bez konserwantów 🙂
Ja też zwykle rozmrażam, chyba że robię gotową zupę z żelu 😛 Ostatnio jak mało czasu mam to w ruch idzie . Odkąd poznałam kubki pełne smaku od Profi życie stało się naprawdę prostsze 😛 Zupek chińskich nie lubię, ale te od Profi są płynne i bez konserwantów 🙂
Ja też zwykle rozmrażam, chyba że robię gotową zupę z żelu 😛 Ostatnio jak mało czasu mam to w ruch idzie . Odkąd poznałam kubki pełne smaku od Profi życie stało się naprawdę prostsze 😛 Zupek chińskich nie lubię, ale te od Profi są płynne i bez konserwantów 🙂
A ja wrzucam zamrożoną porcję rosołową do gorącej wody. W mig się rozmraża, a sam rosoł i tak gotuje się minimum godzinę ( czasami dwie jeśli chcę aby zupka była esencjonalna). Nie mam czasu na bawienie się w rozmrażanie i te sprawy….
Tak poza tym to rosól gotuję praktycznie co tydzien. Moja rodzinka nie przepada za jedzeniem 2-3 dni tego samego. Tak wiec bardzo czesto następnego dnia dodaję coś do rosołu i przekształcam go w inną zupkę. Bardzo smaczna jest zupa kalafiorowa:
A ja wrzucam zamrożoną porcję rosołową do gorącej wody. W mig się rozmraża, a sam rosoł i tak gotuje się minimum godzinę ( czasami dwie jeśli chcę aby zupka była esencjonalna). Nie mam czasu na bawienie się w rozmrażanie i te sprawy….
Tak poza tym to rosól gotuję praktycznie co tydzien. Moja rodzinka nie przepada za jedzeniem 2-3 dni tego samego. Tak wiec bardzo czesto następnego dnia dodaję coś do rosołu i przekształcam go w inną zupkę. Bardzo smaczna jest zupa kalafiorowa:
Ja gotuje zawsze na rozmrożonym
Ja gotuje zawsze na rozmrożonym
Ja gotuje zawsze na rozmrożonym
Znasz odpowiedź na pytanie: Zupa na zamrożonym mięsie