To danie z PRL-u królowało na stołach. Bije na głowę klasyczne schabowe
Przyrządzano go nie tylko w domach, ale również serwowano w PRL-owskich barach czy restauracjach. Bryzol był obowiązkowo podawany z pieczarkami i cebulą. Dziś coraz więcej osób sięga po ten przepis jako alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego.

Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Bryzol był niewątpliwym kulinarnym hitem PRL-u. Smak zachwyca podniebienia Polaków do dziś, choć do przygotowania potrzebne jest zaledwie kilka składników. Bryzol doskonale sprawdzi się na niedzielny obiad i nie tylko. Jak go przygotować?
Jak się robi bryzol? Przepis jest banalnie prosty
Bryzol przyrządza się z mięsa wołowego (najlepiej antrykotu) lub wieprzowego (polecamy karkówkę). 500 g wybranego mięsa mielimy przez maszynkę na sitku o grubych oczkach lub drobno siekamy nożem. Później je solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy jedno jajko i wyrabiamy na zwartą masę. Z tak przygotowanego mięsa formujemy kotlety, obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony – do zarumienienia. Po usmażeniu mięsa, na tę samą patelnię wrzucamy 2 średniej wielkości cebule pokroje w piórka. Gdy się zeszklą, dorzucamy 400 g obranych i pokrojonych pieczarek. Delikatnie całość solimy. Taką zasmażkę nakładamy na kotlety i gotowe.
Jaka surówka do bryzolu będzie najlepsza? Możesz serwować z ulubionymi dodatkami
Bryzol z cebulą i pieczarkami będzie doskonale współgrał z purée ziemniaczanym. Kotlety można jednak podawać także z klasycznie gotowanymi ziemniakami, kopytkami czy gnocchi. Jako dodatek świetnie sprawdzi się do tego smażona młoda kapusta lub surówka z podsmażanych buraczków.
W sezonie polecamy do bryzolu również sos kurkowy. Średnią cebulę pokrojoną w drobną kostkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku smażymy na maśle klarowanym. Gdy całość delikatnie się zeszkli, dorzucamy umyte i osuszone wcześniej kurki (300g) i smażymy przez około 4 minuty. Dolewamy 300 ml śmietanki 30%, solimy oraz pieprzymy do smaku i ponownie smażymy całość przez 5 minut do zgęstnienia sosu.
Kiedyś nektar bogów, dziś ukorzeniacz do roślin. Wystarczy 1 łyżka dodana do wody
Nowe emerytury pomostowe 2024. Jest jeden haczyk! Część osób straci szansę na świadczenie
Mieli pomagać chorym dzieciom, a okazali się oszustami? Pieniądze ze zbiórek nie trafiły do rodziców
Wlewam do żelazka i zapominam o plamach. Trik mojej babci jest niezawodny
W Skandynawii to standard, a w innych krajach nie do pomyślenia. Wiele osób ma wątpliwości, czy to bezpieczne dla dzieci
Jarzynowa stoi nietknięta. Rodzina od tygodnia zajada się sałatką gajowego. Robię ją z 5 składników
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- To danie z PRL-u królowało na stołach. Bije na głowę klasyczne schabowe
Nie wyrzucaj skoszonej trawy! Ogrodnicy mają lepszy sposób. Rozwiążesz nawracający problem
Co zrobić ze skoszoną trawą? Wyrzucenie jej to najgorsza z możliwych opcji. Lepiej wykorzystać jeden z patentów stosowanych przez ogrodników. Twój ogród ci za to podziękuje. Skoszona trawa to nic...
Czytaj dalej →Spłodził 160 dzieci. Poznał 60 z nich. W Dzień Ojca spotka się tylko z jednym
Mężczyzna posługujący się pseudonimem Joe Donor został okrzyknięty “najbardziej płodnym ojcem”. Ma 160 dzieci, ale nie poznał nawet połowy z nich. Przyznaje, że w Dzień Ojca ucieszyłaby go, chociaż para...
Czytaj dalej →Studenci-widmo. Płacą czesne, a na zajęciach nikt ich nie widział. “To tańsze niż ZUS, a i tak nie dostaniemy emerytury”
Ich nazwiska widnieją na listach, a co miesiąc na konto uczelni wpływa przelew. Na zajęciach nikt ich jednak od dawna nie wiedział, a niektórzy na wydziale nie pojawili się ani...
Czytaj dalej →Kolejne obniżenie wieku emerytalnego po wyborach. Ten kontrowersyjny plan PiS nie będzie obowiązywał wszystkich
W świetle najnowszych doniesień, które docierają do nas za pośrednictwem Wyborcza.biz, Prawo i Sprawiedliwość (PiS) w aktualnych wyborach wydaje się stawiać wszystko na jedną kartę. PiS nie bierze pod uwagę...
Czytaj dalej →Idealna mizeria? Przepis nie jest trudny. Wystarczy nie pominąć jednego kroku
Lato często stoi pod znakiem mizerii, którą chętnie spożywamy jako dodatek do obiadu. Choć jej przygotowanie wydaje się proste, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów. Dzięki temu wydobędziesz głębię smaku...
Czytaj dalej →Najmniejszy noworodek na świecie ważył tyle, co jabłko. Dopiero po 13 miesiącach opuścił szpital
O Kwek Yu Xuan rozpisywały się wszystkie media w 2020 roku. Dziewczynka, gdy przyszła na świat, ważyła zaledwie 212 g. Tym samym pobiła rekord i została uznana za najmniejszego noworodka...
Czytaj dalej →Jak często podlewać pomidory? Liczy się nie tylko pora, ale i produkt. “Świetna wskazówka”
Jak często podlewać pomidory? Pytanie nurtuje wielu posiadaczy sadzonek, którym marzą się okazałe zbiory. Podczas gdy jedni robią to “na oko”, inni wolą korzystać ze sprawdzonych metod. Sprawdź, jak dbać...
Czytaj dalej →Ten prosty trik sprawi, że żółte plamy na poduszkach i pościeli znikną w okamgnieniu
Żółte plamy na poduszkach i ogólnie na pościeli spotykane są bardzo często. Zmagają się z nimi nawet te osoby, które niezwykle skrupulatnie dbają o czystość w domu i regularnie zmieniają...
Czytaj dalej →Smród i muchy opanowały kosz na śmieci? Wsyp na dno jeden produkt. Problem zniknie w mig
W ciepłe dni z kosza na bioodpady wydobywa się brzydki zapach i roi się od much? Problem możesz rozwiązać domowym sposobem, wykorzystując produkty, które masz w kuchni. Wystarczy wsypać ich...
Czytaj dalej →Jak uratować przesoloną zupę? Obierz i wrzuć do garnka. To niezawodny trik kucharzy
Nawet najbardziej wprawionemu kucharzowi może zdarzyć się, przesolić zupę. Co zrobić w takiej sytuacji? Nie trzeba jej wylewać. Z pomocą przyjdą produkty, które większość z nas ma w kuchennej szafce....
Czytaj dalej →To imię dla chłopca oznacza “wybitny”. Od 7 lat zajmuje pierwsze miejsce w rankingu
Wybór imienia dla dziecka to jedna z najważniejszych i często najtrudniejszych decyzji, jaka stoi przed przyszłymi rodzicami. Zgodnie z danymi opublikowanymi przez Ministerstwo Cyfryzacji podium rankingu od lat pozostaje niezmienne....
Czytaj dalej →Pokazała, jak wygląda poród. “Oglądam to ze łzami w oczach”
Wielu kobietom towarzyszą obawy przed zbliżającym się porodem. W sieci można znaleźć liczne porady, a jak się okazuje również filmiki, które mają pomóc przygotować się do tego wydarzenia. Jeden z...
Czytaj dalej →Zasadź zamiast pelargonii, a sąsiedzi zzielenieją z zazdrości. Kwiaty szybko pokryją cały ogród
Co, zamiast pelargonii wybrać do ogrodu? Warto sięgnąć po niedoceniane petunie. Są nie tylko proste w uprawie, ale też przede wszystkim obficie i długo kwitną. Na balkony i ogrody najczęściej...
Czytaj dalej →Czy piątek po Bożym Ciele jest wolny? Tylko niektórzy mają wolne 9 czerwca
Długich weekendów i odpoczynku każdy z nas wyczekuje z nieskrywaną niecierpliwością. Jedna z takich okazji wypada w czerwcu ze względu na obchodzone wtedy kościele święto nazywane Bożym Ciałem. Zgodnie z...
Czytaj dalej →Lepszych schabowych nie zrobi nawet Gessler! Wymocz w tym kotlety. Będą rozpływać się w ustach
W czym najlepiej moczyć kotlety schabowe? Większość osób, aby zmiękczyć nieco mięso, sięga po mleko. Jest jednak znacznie lepszy sposób na soczyste i kruche kotlety. Na wielu polskich stołach schabowy...
Czytaj dalej →Poród rodzinny: Czy tata powinien być przy porodzie?
Czy tata powinien być przy porodzie? TAK. Na tym krótkim słowie i kropce mógłbym zakończyć wpis. Zdaję sobie jednak sprawę, że temat nie jest taki prosty. U nas także nie...
Czytaj dalej →Ojcowskie “Bucket List”
Jak tylko Sylwia zaszła w ciążę zacząłem przeglądać blogi parentingowe, głównie ojców. Mój znajomy twierdzi, że blogowanie powinno być zakazane, a mnie za tatasap.pl chciał zastrzelić.:) Blogowanie według niego zabija...
Czytaj dalej →Urlop ojcowski: Czemu tak krótko?
Urlop ojcowski 2017: Zmiany, zmiany, zmiany Dziś rano odczytałem wiadomość na Facbooku od jednego z czytelników bloga, który poinformował mnie o zmianach w urlopach ojcowskich, które zaszły 2 stycznia 2016...
Czytaj dalej →