To najlepsze ogórki małosolne. Przepis babci zawiera 1 tajemniczy składnik. Smak powala na kolana

Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Przepis nie jest skomplikowany. Warto jednak pamiętać o dodaniu składnika, dzięki któremu ogórki będą tak pyszne jak u babci.

Czerwiec dla wielu osób kojarzy się tylko z jednym, a mianowicie… sezonem ogórkowym! Nic nie może się równać małosolnym babci, ale zdradzamy wam składnik, dzięki któremu bez problemu przygotujecie równie pyszne ogórki w domu.

Ogórki małosolne – przepis na 1 kg. Co daje się do ogórków małosolnych?

Do przygotowania będziemy potrzebowali:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 2 l wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 7 ząbków czosnku,
  • 5 gałązek kopru,
  • korzeń chrzanu
  • kilka liści porzeczki, wiśni lub dębu.

To właśnie ten ostatni składnik sprawia, że ogórki nabierają wyjątkowego posmaku. Zaczynamy od opłukania ogórków i odcięcia ich końcówek. Następnie w garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i odstawiamy ją do przestygnięcia. W międzyczasie obieramy czosnek i kroimy ząbki na pół. W dużym słoiku kładziemy na dnie liście porzeczki, wiśni lub dębu, 2 gałązki kopru, połowę czosnku i chrzanu. Na to układamy ogórki – najlepiej dość ścisło. Na górę oraz pomiędzy ogórki dodajemy pozostałe dodatki. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej wodą. Ogórki przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 3 dni.

Szybkie ogórki małosolne na sucho. Przepis na małosolne z woreczka robi furorę

W ostatnim coraz większą popularnością cieszą się małosolne z woreczka. Jest to doskonała alternatywa dla osób, które chcą schrupać ogórki już po 4 godzinach. Do ich przygotowania potrzeba:

  • 500 g ogórków gruntowych,
  • pół łyżki soli,
  • korzeń chrzanu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 gałązka kopru,
  • liście dębu, porzeczki lub wiśni – ewentualnie liście laurowe, ziele angielskie i liście chrzanu,
  • woreczek strunowy.

Ogórki myjemy i odcinamy im końcówki. Odcięcie końcówek jest kluczowe, ponieważ w ten sposób ogórki będą szybciej chłonęły przyprawy. Tak przygotowane wrzucamy do woreczka. Dodajemy do tego pokrojony korzeń chrzanu, obrany i pokrojony czosnek oraz pozostałe przyprawy. Zamykamy woreczek strunowy i delikatnie nim potrząsamy. Ogórki w woreczku wkładamy na 4 godziny do lodówki i gotowe.

Rodzice

Wszyscy jesteśmy dziećmi!

Dziś krótko ponieważ był to bardzo wyczerpujący dzień. Chciałbym Ci Córeczko z okazji Twojego pierwszego Dnia Dziecka (ten gdy byłaś w brzuszku się nie liczy:P) życzyć, żebyś zawsze … …...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Intercyza

Intercyza jest umową przedmałżeńską regulującą stosunki majątkowe przyszłych małżonków. Dotyczy części majątku, którą małżonkowie wypracują po ślubie. Nie odnosi się natomiast do dochodów oraz rzeczy, które osoby te miały przed...

Czytaj dalej →
Pojazdy Ślubne

Tramwajem do ślubu? A czemu nie…

Wracałam ostatnio tramwajem z pracy, siedziałam za konduktorem, gdzie natrafiłam na napis: Wynajmnij tramwaj na swoją imprezę. Wynajmujemy tramwaje nowe i zabytkowe. To idealna okazja, aby zaskoczyć gości na urodzinach, imprezach firmowych...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo