Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Przepis nie jest skomplikowany. Warto jednak pamiętać o dodaniu składnika, dzięki któremu ogórki będą tak pyszne jak u babci.
Czerwiec dla wielu osób kojarzy się tylko z jednym, a mianowicie… sezonem ogórkowym! Nic nie może się równać małosolnym babci, ale zdradzamy wam składnik, dzięki któremu bez problemu przygotujecie równie pyszne ogórki w domu.
Ogórki małosolne – przepis na 1 kg. Co daje się do ogórków małosolnych?
Do przygotowania będziemy potrzebowali:
- 1 kg ogórków gruntowych,
- 2 l wody,
- 2 łyżki soli,
- 7 ząbków czosnku,
- 5 gałązek kopru,
- korzeń chrzanu
- kilka liści porzeczki, wiśni lub dębu.
To właśnie ten ostatni składnik sprawia, że ogórki nabierają wyjątkowego posmaku. Zaczynamy od opłukania ogórków i odcięcia ich końcówek. Następnie w garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i odstawiamy ją do przestygnięcia. W międzyczasie obieramy czosnek i kroimy ząbki na pół. W dużym słoiku kładziemy na dnie liście porzeczki, wiśni lub dębu, 2 gałązki kopru, połowę czosnku i chrzanu. Na to układamy ogórki – najlepiej dość ścisło. Na górę oraz pomiędzy ogórki dodajemy pozostałe dodatki. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej wodą. Ogórki przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 3 dni.
Szybkie ogórki małosolne na sucho. Przepis na małosolne z woreczka robi furorę
W ostatnim coraz większą popularnością cieszą się małosolne z woreczka. Jest to doskonała alternatywa dla osób, które chcą schrupać ogórki już po 4 godzinach. Do ich przygotowania potrzeba:
- 500 g ogórków gruntowych,
- pół łyżki soli,
- korzeń chrzanu,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 gałązka kopru,
- liście dębu, porzeczki lub wiśni – ewentualnie liście laurowe, ziele angielskie i liście chrzanu,
- woreczek strunowy.
Ogórki myjemy i odcinamy im końcówki. Odcięcie końcówek jest kluczowe, ponieważ w ten sposób ogórki będą szybciej chłonęły przyprawy. Tak przygotowane wrzucamy do woreczka. Dodajemy do tego pokrojony korzeń chrzanu, obrany i pokrojony czosnek oraz pozostałe przyprawy. Zamykamy woreczek strunowy i delikatnie nim potrząsamy. Ogórki w woreczku wkładamy na 4 godziny do lodówki i gotowe.