Zielony koktajl sirt [przepis]

Dieta sirt stała się niezwykle popularna za sprawą piosenkarki Adele, która dzięki niej w krótkim czasie w spektakularny sposób schudła. W artykule wskazujemy, jakie są jej główne założenia, a także zalecane oraz zakazanego produkty. Przedstawiamy również przykładowy przepis na zielony koktajl sirt. Odpowiadamy poza tym na pytanie, czy dieta sirt jest zdrowa.

Zielony koktajl sirt [przepis]
elements.envato.com
Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Sirtuiny to białka, których nie można znaleźć w żywności - są produkowane w organizmie.
  • Badania potwierdzają, że sirtuiny wpływają na metabolizm i spowalniają procesy starzenia.
  • Dieta sirt składa się z trzech etapów. Jedynie na początku diety zakłada się znaczne ograniczenie ilości spożywanych kalorii.
  • Według twórców diety w pierwszym tygodniu jej trwania można schudnąć do 3 kg.

Dieta sirt – na czym polega?

Sirt to dieta, którą opracowali dwaj naukowcy z angielskiego Uniwersytetu w Surrey – Glen Matten oraz Aidan Goggins. Ci dwaj specjaliści z zakresu żywienia przeprowadzili badania, których wyniki zaprezentowali w wydanej w 2016 roku książce pt. „The sirtfood Diet”. Przekonują w niej, że osoby biorące udział w eksperymencie traciły w ciągu tygodnia 3 kilogramy, jednak nie spadła ich masa mięśniowa. Twierdzili również, że poprawiło się ich samopoczucie oraz uroda.
Dieta sirt opiera się na wykorzystaniu produktów bogatych w antyoksydanty – przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki. Są to zwłaszcza zielone koktajle sirt, a także wino, kawa oraz zielona herbata. Autorzy diety przekonują, że produkty będące źródłem polifenoli przyczyniają się do aktywowania sirtuiny, którą nazwali „genem długowieczności” oraz „genem szczupłej sylwetki”. Białko to dezaktywuje wolne rodniki oraz bierze udział w procesach naprawczych materiału genetycznego, dzięki czemu ogranicza ryzyko nowotworów i spowalnia procesy starzenia. Sirtuiny usprawniają również działanie tarczycy oraz regulują poziom insuliny i glukozy we krwi.

Produkty polecane na diecie sirt to m.in.:

  • jarmuż,
  • seler – korzeń oraz liście,
  • kasza gryczana,
  • soja,
  • oliwa z oliwek,
  • kawa i kakao,
  • zielona herbata,
  • papryczka chili,
  • orzechy włoskie,
  • lubczyk,
  • kapary,
  • daktyle,
  • czosnek,
  • porzeczki,
  • agrest,
  • jagody i borówki amerykańskie,
  • maliny,
  • rukola,
  • czerwone wino,
  • cykoria,
  • pietruszka.

Osoby będące na diecie sirt powinny również wycofać ze swojego jadłospisu przetworzone produkty zawierające w swoim składzie konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku oraz inne chemiczne substancje. Nie jest również wskazane picie alkoholu (z wyjątkiem czerwonego wina), jedzenie białego cukru i fast-foodów, palenie papierosów, a także spożywanie potraw na bazie białej, oczyszczonej mąki.

Etapy diety sirt

Dieta sirt przebiega w 3 etapach. Pierwszy z nich trwa od 7 do 10 dni i w jego trakcie utrata wagi może wynieść nawet 5 kilogramów. Przez 3 dni należy przestrzegać ograniczenia kalorycznego do 1000 kalorii. Aby nie przekroczyć tego limitu, spożywa się jedynie koktajle sirtuinowe oraz jeden stały posiłek, oparty na produktach pochodzenia roślinnego, połączonych z niewielką ilością białka odzwierzęcego – np. jogurtem, serem, jajkami czy mięsem ryby. Przez kolejne 4-7 dni można już zwiększyć dobową kaloryczność do 1500 kalorii i spożywać już 2 stałe, bogate w polifenole dania.
Czas trwania drugiego etapu wynosi 2 tygodnie – w tym okresie spożywa się 3 stałe posiłki i pije 1 zielony koktajl sirt. Po tym etapie nie trzeba już liczyć kalorii, natomiast na stałe należy oprzeć swoją dietę na produktach bogatych w antyoksydanty. Ważnym założeniem diety jest również jedzenie ostatniego posiłku w ciągu dnia najpóźniej o godzinie 19:00. Przerwy pomiędzy każdym daniem powinny być możliwe długie.

Przepis na koktajle sirt

Osoby będące na diecie sirtFOOD koktajle powinny spożywać każdego dnia. Zielony sok sirt jest prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w blenderze wysokoobrotowym, dolać szklankę wody i włączyć urządzenie na kilka minut. Aby koktajl przyjął zieloną barwę, można dodać do niego takie składniki jak m.in. liście sałaty, szpinak, kiwi, rukola czy natka pietruszki. W celu uzyskania słodkiego smaku, zaleca się umieszczenie w blenderze daktyli. Dobrze będzie również dodać nieco soku z cytryny, co podniesie przyswajalność żelaza z koktajlu.
Przykładowy przepis na zielony koktajl sirt jest następujący:
Składniki:

  • garść szpinaku,
  • jedna łyżeczka soku z cytryny,
  • jedno kiwi,
  • łyżka natki pietruszki,
  • łyżka awokado,
  • cztery daktyle,
  • dwa banany.

Wszystkie owoce myjemy i obieramy. Wrzucamy do kielicha blendera i włączamy urządzenie na 1-2 minuty. Miksujemy składniki do momentu uzyskania gładkiej masy. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, można dodać wody.

Dieta sirt w pytaniach i odpowiedziach:

Sirtuiny – co to jest?

Sirtuiny to białko, które jest nazywane „genem długowieczności” oraz „genem szczupłej sylwetki”. W celu jego aktywowania w organizmie należy spożywać produkty bogate w polifenole, takie jak m.in. orzechy, rukola, owoce leśne, czerwone wino czy kakao.

Dieta sirtfood – czy jest zdrowa?

Dieta sirtfood jest przez dietetyków uznawana za zdrową, ponieważ dostarcza organizmowi cennych antyoksydantów, a także niezbędnych witamin, minerałów, tłuszczów i innych składników odżywczych.

Dieta sirtfood – ile można schudnąć?

Autorzy diety przekonują, że średnio można schudnąć w ciągu tygodnia od 3 do 5 kilogramów. Tak dobry efekt to zwłaszcza zasługa ograniczenia kalorycznego w pierwszych dniach. Utrzymanie efektu oraz dalsze niewielkie spadki wagi będą uwarunkowane zachowaniem długich przerw między posiłkami, długiej przerwy nocnej oraz rezygnacją z przetworzonych produktów. Dieta sirt jest bogata w błonnik, dzięki czemu posiłki sycą na długo. Zachowując jej założenia powinniśmy wyregulować poziom insuliny we krwi i nie dopuszczać do jej nagłych wzrostów – tym samym zapobiegamy napadom wilczego głodu.

Dodaj komentarz

Newsy
"Oddaj nasz samochód. I misie!". Chory Kubuś chce ruszyć sumienie złodzieja
Pięcioletni Kuba Mazurkiewicz cierpi na rdzeniowy zanik mięśni (SMA). To choroba rzadka i nieuleczalna. Aby Kuba mógł cieszyć się dzieciństwem, musi przechodzić przez codzienną rehabilitację. Na kosztowne zajęcia zarabiał jego
Czytaj dalej
Finanse Newsy
Program Dobry Start. Czy 300 plus przysługuje przedszkolakom?
Od 1 lipca można składać wnioski elektroniczne o przyznanie 300 plus. Które dzieci mogą skorzystać z tego świadczenia? Komu ono nie przysługuje? Przypominamy najważniejsze informacje związane z programem Dobry Start. 300
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czarny czosnek – Jak zrobić czarny czosnek w domu?
Czarny czosnek? Zapewne pierwszą myślą będzie – gdzie on rośnie i czym różni się od popularnego zwykłego czosnku. Odpowiedzi na oba pytania są dość zaskakujące, o czym przekonacie się w dalszej
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Szparagi dla niemowlaka: Sprawdzone przepisy dla dzieci
Szparagi są coraz bardziej docenianym przez Polaków warzywem. W sklepach można zakupić zarówno te zielone, fioletowe, jak i białe. Również najmłodsi smakosze chętnie je jedzą. Od kiedy do diety dziecka
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak zrobić drożdże? [domowe, piekarskie oraz spożywcze]
Jak zrobić drożdże? Produkt ten jest kojarzony głównie z kupnymi kostkami lub formą w proszku. Istnieje jednak opcja samodzielnego wyhodowania drożdży, które posłużą Ci do przyrządzenia wielu potraw. Z czego
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak rozmrozić drożdże?
Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak posadzić rzeżuchę?
Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Babka drożdżowa [Łatwy przepis]
Czas na wielkanocne wypieki. Tym razem zabieramy się za tradycyjną babkę wielkanocną. Osobiście wolę babki drożdżowe od piaskowych i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na tę pierwszą. Czas przygotowania:
Czytaj dalej