Ani jajko, ani bułka tarta. Dodaj 3 łyżki do kotletów mielonych. Będą o niebo lepsze

W klasycznym przepisie na mielone nie może zabraknąć oczywiście jajka i bułki tartej. Te dwa składniki nie są jednak konieczne, aby przygotować przepyszne kotlety z mięsa mielonego. Zdradzamy, jak je zastąpić i zachować doskonały smak.

Soczyste kotlety mielone to zasługa nie tylko mięsa dobrej jakości, ale też odpowiednio dobranych dodatków. W wielu polskich domach jajko i bułka tarta to podstawa. Zdradzamy, jak w prosty sposób, zastąpić te dwa składniki.

Prosty przepis na mielone. Co można dodać do mięsa mielonego zamiast jajka i bułki tartej?

Przygotuj:

  • 500 g mięsa mielonego (dowolnego wieprzowego, drobiowego lub wieprzowo-wołowego),
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka mielonego pieprzu,
  • łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej,
  • około 300 ml wody,
  • 1 duża cebula,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano.

Zaczynamy od obrania i podsmażenia na łyżce oleju, pokrojonej drobno cebuli. Gdy się zeszkli, odstawiamy ją do miski. Do ostudzonej cebuli wkładamy mięso, przyprawy i wodę. Całość dokładnie łączymy i na koniec dodajemy mąkę. Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego mięsa formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.

Kotlety mielone bez jajka i bułki tartej. Przepis z wykorzystaniem płatków owsianych

Powyższy przepis to niejedyna opcja na przygotowanie mielonych w oryginalny sposób. Do przygotowania kotletów z płatkami potrzebne będzie:

  • 500 g dowolnego mięsa mielonego,
  • 3 płaskie łyżki płatków owsianych,
  • 1 mała lub pół dużej cebuli,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka mielonego pieprzu,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • pół szklanki gorącej wody.

Płatki owsiane zalewamy wodą i zostawiamy na 15-20 minut. W międzyczasie cebulę obieramy, kroimy drobno i podsmażamy na łyżce oleju. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski. Do ostygniętej cebuli dorzucamy mięso, przyprawy i płatki. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy kotlety. Podsmażamy je na oleju do zarumienienia. Później układamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 30 minut.

Ślub cywilny, Suknie Ślubne

Sukienka na ślub cywilny

Sukienki na ślub cywilny nie muszą spełniać wymagań dress code'u. Najważniejsze, aby Panna Młoda czuła się w swojej sukni ślubnej dobrze! Poza tym musimy zadbać o to, by suknia na ślub cywilny podkreśliła atuty i ukryła niedoskonałości sylwetki. I najważniejsze: powinna być spełnieniem marzeń Panny Młodej.

Czytaj dalej →
Muzyka na wesele

15 pytań do DJa weselnego

DJ na weselu to coraz bardziej popularna forma oprawy muzycznej na tego rodzaju przyjęciach. Coraz częściej można spotkać oferty w których DJ prowadzi imprezę na przykład z akordeonistą, gitarzystą lub...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo