Jak przyrządzić świeży szpinak na patelni? Usmaż go na tym tłuszczu, a już nigdy nie zrobisz inaczej

Świeży szpinak z patelni może stanowić szybki w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. W dzisiejszych czasach, kiedy lawirujemy między domem a pracą, zdarza się, że nie mamy zbyt wiele czasu na wymyślanie i robienie posiłków. Taka potrawa to świetna i zaskakująco pyszna alternatywa dla zabieganych. Jak zrobić szpinak na patelni?

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że przygotowanie świeżego szpinaku na patelni jest bardzo łatwe i zajmuje dosłownie kilka chwil, bo nie więcej niż 15 minut. Z warzywa można przygotować wiele potraw, które zasmakują nie tylko dorosłym, ale również i dzieciom. Co istotne, roślina jest bogata w witaminy A, E, B6, C, K, żelazo, potas, magnez i istotny dla kobiet w ciąży kwas foliowy.

Sprawdź: Mrożenie szpinaku – Jak mrozić szpinak?

Jak zrobić świeży szpinak na patelni? Smaż go tylko na tym tłuszczu

Choć przygotowanie szpinaku na patelni jest niesamowicie proste, nie należy zapominać o kilku ważnych zasadach. Dzięki nim zyskamy pyszne danie, a nie nieapetycznie wyglądającą breję. Na co zwrócić uwagę? Wystarczy zbyt długo nie trzymać warzywa na patelni. Szybka obróbka termiczna to klucz do sukcesu, dzięki któremu szpinak będzie rozpływać się w ustach.

Szpinak warto delikatnie usmażyć na maśle. Tłuszcz, choć nie jest niskokaloryczny, nada potrawie głębi. Możesz dodać do warzywa niewielkie ilości czosnku i cebuli oraz sól i pieprz. Nie warto przesadzać z ilością przypraw, bo przez to warzywo, zamiast zyskać, może stracić na smaku. Istotne jest też, by przed wyłożeniem go na patelnię odrzucić suche listki, a resztę dokładnie wypłukać w wodzie, by pozbyć się drobinek piasku. Z czym najlepiej połączyć szpinak? Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu.

Sprawdź: Jak usunąć rysy z patelni? Nie musisz jej wyrzucać! Pół szklanki popularnej przyprawy rozwiąże problem

Jak zrobić makaron ze szpinakiem? Prosta potrawa zasmakuje każdemu

Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, warto pokusić się o przygotowanie szybkiego i prostego w wykonaniu makaronu ze szpinakiem. Co będzie ci potrzebne? Poniższe proporcje są dostosowane do około dwóch porcji.

Składniki:

  • pół szklanki szpinaku;
  • pół szklanki ulubionego makaronu;
  • pół cebuli;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • łyżka masła;
  • pieprz i sól do smaku;
  • niewielka ilość śmietanki i ser do podsypania (na przykład parmezan).

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.
  2. Opłucz dokładnie szpinak i pozbądź się zeschniętych listków.
  3. Podsmaż na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Wyłóż na patelnię szpinak i smaż, mieszając, przez około 1 minutę.
  5. Dolej śmietankę, dopraw szpinak solą i pieprzem, i zagotuj sos.
  6. Połącz sos z makaronem i podsyp danie z wierzchu ulubionym serem.

Sprawdź: Ani masło, ani bułka tarta. Te proste przyprawy sprawią, że kalafior rozpłynie się w ustach

Torty weselne

Tort Weselny

Tort weselny to tradycyjny deser podawany na przyjęciu weselnym. Według tradycji brak tortu na weselu oznacza brak słodkiego życia po ślubie, także lepiej nie ryzykować. Obecnie na rynku ślubno-weselnym możemy...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo