Ani masło, ani bułka tarta. Te proste przyprawy sprawią, że kalafior rozpłynie się w ustach

Kalafior jest popularnym warzywem, które często spożywamy latem. Większość z nas podaje je z masłem i bułką tartą, jednak istnieją inne dodatki, dzięki którym warzywo będzie smakowało jeszcze lepiej. Jak przyrządzić kalafiora? Nie musisz go gotować, bo będzie równie smaczny, jeśli upieczesz go w piekarniku.

Świeży kalafior, który często gości na polskich stołach w okresie letnim aż do listopada, można przygotować na wiele różnych sposobów. Coraz częściej zamiast tradycyjnie ugotowanego warzywa przyrządzamy z nich steki, pizzę czy chleb. Popularnością cieszą się też domowe zupy z dodatkiem kalafiora. Jeśli przejadło ci się masło i bułka tarta, dodaj do warzywa coś zupełnie innego i zapiecz je w piekarniku. Dzięki temu będzie smakowało znakomicie, a domownicy poproszą o dokładkę.

Jakie właściwości zdrowotne ma kalafior? Warto spożywać warzywo regularnie

Kalafior zawiera spore ilości witaminy K, C, B6 oraz potas, magnez i kwas foliowy. Błonnik i woda zawarte w warzywie wspomagają trawienie i zapobiegają zaparciom. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że kalafiora można podać nie tylko w wersji gotowanej z masłem i bułką tartą. Okazuje się, że z powodzeniem upieczesz go też w piekarniku. Co ciekawe, nie potrzebujesz wielu przypraw i znajomości trudnych kuchennych technik, bo, tak czy siak, wyjdzie pyszny i zachwyci rodzinę oraz gości.

Sprawdź: Nasze babcie czekały na to warzywo cały rok. Sezon na nie jest bardzo krótki. Przegapienie go byłoby kulinarnym grzechem

Jak przyrządzić smaczny kalafior? Zamiast gotować, upiecz w piekarniku

Zamiast gotować kalafiora, upiecz go w piekarniku. Co zrobić, by kalafior był pyszny i miał chrupiącą skórkę? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Podziel warzywo na różyczki i je umyj, a następnie posyp słodką papryką, oregano i kurkumą. Możesz też podsypać warzywo niewielką ilością soli. Polej kalafiora olejem lub oliwą z oliwek i zmieszaj dokładnie, by każda różyczka była pokryta marynatą. Wyłóż różyczki na blasze z papierem do pieczenia i zapiekaj kalafiora przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Gdy warzywo będzie gotowe, możesz doprawić je większą ilością soli i pieprzem oraz podawać z pietruszką, śmietaną czy serem feta – w zależności od upodobań.

Sprawdź: Jak podgrzać wczorajsze kotlety mielone? Zrób jedną rzecz. Będą zaskakująco soczyste i miękkie

Jak dobrze ugotować kalafiora? Tradycyjna metoda sprawi, że zasmakuje każdemu

Oprócz metody na pieczenie kalafiora warto też wiedzieć, jak ugotować go tradycyjnym sposobem, by również smakował wyśmienicie. Sekret pysznego warzywa tkwi w dwóch przyprawach, które należy dodać do wody już na etapie gotowania.

  1. Podziel kalafiora na różyczki i umyj je w chłodnej wodzie.
  2. Włóż różyczki kalafiora do garnka, zalej naczynie wodą i wstaw na gaz.
  3. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól i cukier. Na jedną główkę warzywa wystarczy po jednej łyżce każdego produktu.
  4. Gotuj kalafiora przez około 15 minut tak, by zmiękł, ale się nie rozgotował.
  5. Wyjmij różyczki łyżką cedzakową, przełóż je do durszlaka, by straciły wodę i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź: Zapomnij o ciepłej wodzie z cytryną! Dorzuć do butelki te składniki. Kilogramy będą znikały w oczach

Pielęgnacja niemowląt

Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers?

Pod wpisem związanym z wyprawką umieszczonym na Facebooku wywołała się ciekawa dyskusja na temat pieluch. Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers? Iskrą zapalną dyskusji był fragment: Na polecenie znajomych korzystamy z Bierdonkowych...

Czytaj dalej →
Noworodek, Rozrywka

Jak uspokoić płaczące dziecko?

Trafiłem dziś na film zatytułowany “A pediatrician shows you how to calm a crying baby”, czyli “Pediatra pokaże Ci jak uspokoić płaczące dziecko”. W jego opisie czytam, że pediatra, którego za...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo