Dodawaj liście laurowe do garnka tylko w ten sposób. Popularny problem odejdzie w niepamięć

Liście laurowe są lubianą przez wielu Polaków przyprawą. Nadają potrawom wyrazistego aromatu, a oprócz tego są zdrowe. Choć niegdyś w większości wykorzystywano je w medycynie, dziś praktycznie każdy z nas ma opakowanie ususzonych liści w kuchennej szufladzie. Okazuje się, że należy wyciągać je z garnka przed podaniem gotowego dania. Dlaczego? Wyjaśniamy.

Liście laurowe ze względu na swój aromat podkręcają smak wielu potraw. Możesz z powodzeniem doprawić niemi zupę, bigos, gulasz lub sos. Jeśli korzystasz z ich właściwości, lepiej nie zapominaj, by przed podaniem posiłku je wyciągnąć. Mało kto zdaje sobie sprawę, że pozostawienie przyprawy w naczyniu może nie być dobrym rozwiązaniem. Sprawdź, dlaczego należy wyciągać liście laurowe po ugotowaniu i dowiedz się, jakie mają właściwości. Przedstawiamy też praktyczny sposób ułatwiający późniejsze wyciągnięcie liści z garnka.

Sprawdź: Co zrobić żeby ubrania się nie elektryzowały? Odkryj sprawdzone sposoby na pozbycie się irytującego efektu

Czy liść laurowy jest trujący? Sprawdź, dlaczego należy wyjąć go z garnka

Liście laurowe spożyte w niewielkich ilościach nie są toksyczne dla człowieka. Mimo to warto wyciągać je z garnka po ugotowaniu. Wyjaśnienie jest bardzo proste. Ze względu na swoją strukturę niektóre sztuki mogą mieć ostre krawędzie i być sztywne, co zwiększa ryzyko zadławienia podczas jedzenia. Ugotowanie liścia laurowego nie wpływa na jego wygląd i konsystencję, dlatego w trosce o zdrowie, jeśli natkniemy się na jego kawałki w potrawie, warto odsunąć go na bok talerza lub wypluć. Choć niektórzy miażdżą liście przed dodaniem ich do garnka, lepiej tego nie robić, gdyż później będą trudniejsze do usunięcia, a w tym przypadku ostra krawędź również może spowodować problemy podczas jedzenia.

Sprawdź: Najlepszy sposób na muchy w kuchni? Wypróbuj trik z kubeczkiem. Problem zniknie w 30 minut

Jak bezpiecznie dodać do garnka liście laurowe? Dzięki temu nie zgubią się w potrawie

Niektórzy zalecają, by nie wrzucać do garnka liści laurowych luzem. Zamiast tego możesz zawinąć je w kawałek gazy tak, by nie miały szansy się „uwolnić” i dopiero wtedy dodać je do gotującej się potrawy. Później będziesz mogła wyjąć wszystkie liście za jednym razem i nie będziesz musiała martwić się o pominięcie nawet jednego z nich. Dzięki temu ryzyko zadławienia znacznie się zmniejszy.

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo