Jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie? Niemal każdy popełnia ten błąd, a potem narzeka na smak

Świeże, zielone ogórki o delikatnym smaku to wyjątkowy przysmak, który stanowi pyszny i bardzo zdrowy dodatek do różnych potraw. Niestety łatwo jest stracić całą przyjemność z jedzenia, gdy trafimy na gorzki egzemplarz, dlatego warto zrobić wszystko, aby tego uniknąć. Sprawdź, jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie!

Skąd gorycz w ogórkach?

Soczyste, świeże ogórki to jeden z najlepszych dodatków do kanapek, sałatek czy surówek. Niestety czasami w trakcie jedzenia – np. ulubionej mizerii – w smaku może pojawić się nieprzyjemna gorycz. Jej przyczyną są wytwarzane w ogórkach substancje zwane kukurbitacynami, które działają jak system ochronny dla całej rośliny. Dzięki dość nieprzyjemnemu smakowi skutecznie odstraszają liczne szkodniki. Zazwyczaj im cięższe są warunki, w jakich musi wzrastać warzywo, tym większe ilości gorzkiej kukurbitacyny wytwarza.

Nie wszyscy jednak zajmują się samodzielną uprawą warzyw, a na pierwszy rzut oka trudno ocenić, czy ogórki okażą się gorzkie czy nie. Można jednak zastosować kilka sprytnych sztuczek, aby ograniczyć ryzyko.

Zobacz też: Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik

Jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie?

Poziom goryczy ogórków bardzo często zależy od sposobu obierania. Aby uniknąć nieprzyjemnego smaku, powinniśmy obierać ogórki, zaczynając zawsze od jaśniejszej strony. To ciemna końcówka wyrasta z łodygi, dlatego naturalnie zawiera zwykle większe ilości gorzkiej kukurbitacyny. Jeśli zaczniemy obierać od tej ciemniejszej strony, niechcący rozprowadzimy goryczkę wzdłuż całego warzywa, przez co zepsujemy cały jego smak.

Kiedy obieramy ogórki, warto również regularnie, najlepiej po każdym przeciągnięciu nożem czy obieraczką, przepłukać narzędzie. W ten sposób również unikniemy rozprowadzania gorzkich substancji.

Sprawdź też:

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo