Zimną czy ciepłą? Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Przez jeden błąd stracą cały smak

Początek sierpnia to najlepszy czas na przygotowywanie ogórków kiszonych. Nie jest to skomplikowane zadanie, ale kilka na pierwszy rzut oka niepozornych błędów, może sprawić, że kiszone stracą cały charakterystyczny posmak.

Jak kisić ogórki, aby wyszły chrupiące i smaczne? Wystarczy się trzymać kilku prostych zasad. Wiele osób zabierając się za ogórki kiszone, zapomina o istotnych kwestiach tj. odpowiednia sól czy temperatura zalewy. To w efekcie może prowadzić to szybkiego zepsucia ogórków lub po prostu ich kiepskiego smaku.

Sprawdź: Przepis na ogórki kiszone. Ile soli na litr wody? Trzymaj się tej proporcji. Wyjdą obłędnie chrupiące

Jaka woda do ogórków kiszonych? Zimna czy ciepła? Odpowiedź może zdziwić

To jeden z najczęstszych dylematów dotyczących kiszenia ogórków. Jaką temperaturę powinna mieć woda do zalewy? Owszem najpierw należy ją zagotować z solą, ale przed wlaniem do słoików, woda powinna ostygnąć. Najlepiej zalać ogórki wodą o temperaturze około 20 stopni. Wówczas ogórki nie tylko dobrze się ukiszą, ale też zachowają wszystkie wartości odżywcze podobnie jak chrzan, czosnek czy inne wrzucone do słoika dodatki.

Sprawdź: Nie popełniaj tych 4 błędów przy kiszeniu. Ogórki będą jędrne i chrupiące

Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. O tym koniecznie pamiętaj, a warzywa zawsze wyjdą idealne

Pierwszy błąd możemy popełnić już podczas zakupów, wybierając nieodpowiednie ogórki. Unikajmy starych lub też przerośniętych warzyw oraz tych z bardzo ciemną skórką. Następnie należy zwrócić uwagę na sól. Do kiszenia nadaje się wyłącznie sól kamienna. Sól jodowana spowalnia fermentację. Trzeba również pamiętać o ciasnym ułożeniu ogórków w słoiku. Powinny one być w całości zanurzone w solance, aby fermentacja przebiegała prawidłowo. Ostatni błąd to nieodpowiednia temperatura. Przez pierwsze trzy dni słoiki nie powinny stać w pomieszczeniu, w którym jest ona wyższa niż 23 stopnie. Później powinno być to od 12 do 18 stopni.

Sprawdź: Zapomnij o nudnych przetworach – oto ogórki krokodylki! Hit tego sezonu szybko znika ze słoików

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo