Mleko w kartonie czy butelce? Kucharz nie zostawia wątpliwości. Sprawdź, zanim podasz dziecku

Uczestnik programu “Top Chef” i “Hell’s Kitchen” jakiś czas temu w swoich mediach społecznościowych, opublikował nagranie, które wzbudziło duże zainteresowanie w sieci. Postanowił bowiem odpowiedzieć na pytanie, które mleko jest lepsze – w butelce czy kartonie.

Mleko to napój uwielbiany w szczególności przez dzieci, ale nie tylko. Do płatków, przyrządzania kakao, kaszy mannie jest niezastąpionym elementem. Okazuje się, że ma znaczenie, czy wybieramy mleko w kartonie, czy butelce, jak przekonuje Piotr Ogiński.

Jakie mleko lepsze – w butelce czy kartonie? Nie pozostawił wątpliwości

Znany z programów kulinarnych Piotr Ogiński prowadzi profile w mediach społecznościowych. Na TikToku podzielił się nagraniem, w którym zestawił mleko UHT z kartonu oraz świeże z butelki. Wyjaśnił, co je odróżnia.

UHT, czyli Ultra High Temperature. Zostało podgrzane do temperatury 135 stopni przez 2-3 sekundy. Dzięki temu procesowi to mleko może stać na regałach nawet przez kilka miesięcy, ale nie ma już tych witamin i tak naprawdę jest to tylko biała woda z dodatkiem wapnia – stwierdził.

W przypadku mleka świeżego, jak wskazuje, jest najbliższe mleku krowy, gdyż mikrofiltracja i krótka pasteryzacja do 90 stopni, zabija bakterie, ale nie narusza jednocześnie białek serwatkowych.

@kochamgotowacofficial Mleko w kartonie czy w butelce? #mleko #jakajestprawda #jakajestróżnica #karton #mlekowkartonie #swiezemleko #krowa #dieta #płatkizmlekiem #mlekozplatkami ♬ dźwięk oryginalny – Piotr Ogiński

Filmik podzielił internautów. Które mleko jest zdrowsze?

Pod nagraniem pojawiło się mnóstwo komentarzy, w tym dietetyczki klinicznej Pauliny Drożdż. Stwierdziła, że mleko UHT jest uboższe w witaminy, ale nie bezwartościowe.

Główne straty odnotowuje się w witaminie C i kwasie foliowym – natomiast mleko wcale nie jest ich dobrym źródłem. Białko, wapń, fosfor, witaminy z grupy B – wciąż tam występują i takie mleko można pić jak najbardziej i uzupełniać w ten sposób zapotrzebowanie na te składniki.

Profesor dr. hab. n. biol. Jadwiga Charzewska w publikacji dla Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, również wskazuje, że mleko UHT nie można określić tylko “białą wodą”.

Bez względu na metodę ogrzewania, praktycznie nie ulega zmianom zawartość mleka w: białka, tłuszcz i cukier mleczny – laktozę oraz składniki mineralne. Częściowemu zniszczeniu ulegają nieodporne na działanie temperatury witaminy rozpuszczalne w wodzie jak witamina C lub folacyna.

Prezenty dla świadków

Jaki prezent zrobić świadkom na weselu?

Wesele to bardzo stresujący moment. Nie tylko młoda para ma dużo spraw na głowie, ale również i świadkowie wkładają mnóstwo swojej pracy, aby każdy element przyjęcia był jak najdokładniej dopracowany....

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo