Mleko w kartonie czy butelce? Kucharz nie zostawia wątpliwości. Sprawdź, zanim podasz dziecku

Uczestnik programu “Top Chef” i “Hell’s Kitchen” jakiś czas temu w swoich mediach społecznościowych, opublikował nagranie, które wzbudziło duże zainteresowanie w sieci. Postanowił bowiem odpowiedzieć na pytanie, które mleko jest lepsze – w butelce czy kartonie.

Mleko to napój uwielbiany w szczególności przez dzieci, ale nie tylko. Do płatków, przyrządzania kakao, kaszy mannie jest niezastąpionym elementem. Okazuje się, że ma znaczenie, czy wybieramy mleko w kartonie, czy butelce, jak przekonuje Piotr Ogiński.

Jakie mleko lepsze – w butelce czy kartonie? Nie pozostawił wątpliwości

Znany z programów kulinarnych Piotr Ogiński prowadzi profile w mediach społecznościowych. Na TikToku podzielił się nagraniem, w którym zestawił mleko UHT z kartonu oraz świeże z butelki. Wyjaśnił, co je odróżnia.

UHT, czyli Ultra High Temperature. Zostało podgrzane do temperatury 135 stopni przez 2-3 sekundy. Dzięki temu procesowi to mleko może stać na regałach nawet przez kilka miesięcy, ale nie ma już tych witamin i tak naprawdę jest to tylko biała woda z dodatkiem wapnia – stwierdził.

W przypadku mleka świeżego, jak wskazuje, jest najbliższe mleku krowy, gdyż mikrofiltracja i krótka pasteryzacja do 90 stopni, zabija bakterie, ale nie narusza jednocześnie białek serwatkowych.

@kochamgotowacofficial Mleko w kartonie czy w butelce? #mleko #jakajestprawda #jakajestróżnica #karton #mlekowkartonie #swiezemleko #krowa #dieta #płatkizmlekiem #mlekozplatkami ♬ dźwięk oryginalny – Piotr Ogiński

Filmik podzielił internautów. Które mleko jest zdrowsze?

Pod nagraniem pojawiło się mnóstwo komentarzy, w tym dietetyczki klinicznej Pauliny Drożdż. Stwierdziła, że mleko UHT jest uboższe w witaminy, ale nie bezwartościowe.

Główne straty odnotowuje się w witaminie C i kwasie foliowym – natomiast mleko wcale nie jest ich dobrym źródłem. Białko, wapń, fosfor, witaminy z grupy B – wciąż tam występują i takie mleko można pić jak najbardziej i uzupełniać w ten sposób zapotrzebowanie na te składniki.

Profesor dr. hab. n. biol. Jadwiga Charzewska w publikacji dla Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, również wskazuje, że mleko UHT nie można określić tylko “białą wodą”.

Bez względu na metodę ogrzewania, praktycznie nie ulega zmianom zawartość mleka w: białka, tłuszcz i cukier mleczny – laktozę oraz składniki mineralne. Częściowemu zniszczeniu ulegają nieodporne na działanie temperatury witaminy rozpuszczalne w wodzie jak witamina C lub folacyna.

Gry i zabawy dla dzieci

LEGO matematyka: Ułamki na klockach LEGO

Jednym z punktów na mojej “Ojcowskiej Bucket List” jest zarażenie córki miłością do matematyki. Sporym sukcesem będzie brak jej niechęci do tego przedmiotu. Tak się złożyło, że trafiłem dziś na...

Czytaj dalej →
Torty weselne

Tort Weselny

Tort weselny to tradycyjny deser podawany na przyjęciu weselnym. Według tradycji brak tortu na weselu oznacza brak słodkiego życia po ślubie, także lepiej nie ryzykować. Obecnie na rynku ślubno-weselnym możemy...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Winietki

Winietki rozstawione na stołach weselnych ułatwiają gościom zajęcie miejsca. Mogą im towarzyszyć drobne upominki albo zabawne akcenty. Na pewno wielu z was było na weselu, na którym nie było rozplanowanych...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo