Nie starczyło ci słoików na przetwory? Przechowaj cukinię w innej formie. Wytrzyma nawet 10 miesięcy

Zazwyczaj gdy decydujemy się na uprawę cukinii, okazuje się, że zbiory są bardzo obfite. Mało kto wie, co wtedy zrobić z warzywem, więc szukamy nowych przepisów na przetwory. Okazuje się jednak, że możesz zrobić coś zupełnie innego. Jak przechowywać cukinię? Dzięki temu trikowi będziesz się nią cieszyć o wiele dłużej.

Cukinię możemy położyć na pizzę, zrobić z niej keczup, umieścić w słoikach, a nawet usmażyć jako placki. Po obfitych zbiorach mało kto da radę zjeść wszystkie warzywa od razu, a słoików również może z czasem zabraknąć. Warto wtedy rozważyć inne metody przechowywania cukinii, które nie wymagają wekowania. Co więcej, cukinia będzie leżała i czekała, aż przyjdzie czas, by coś z niej przyrządzić. Nie ma przeciwwskazań, by stało się to nawet do miesiąca później, a w przypadku drugiej metody — do 10 miesięcy później. Jak przechowywać cukinię? Podpowiadamy.

Sprawdź: Kiedy ogórki kiszone są zepsute?

Jak najlepiej przechowywać cukinię na zimę? Prosty trik zadba o tegoroczne zbiory

Zbierasz właśnie cukinię? Te sztuki, które są średniej wielkości i nieduże (duże przeznacz na przetwory), odłóż na dwie doby na świeże powietrze. Słońce im nie zaszkodzi. Później weź je do domu, jednak zwróć uwagę, by przy każdej cukinii pozostał ogonek, najlepiej długi na około 5 cm lub więcej. Schowaj warzywa w suche, chłodne i zacienianie miejsce, a następnie przykryj je papierem. Sprawdzaj czasem, czy cukinia nie pleśnieje, jednak prawidłowo przechowywane warzywo powinno przetrwać co najmniej miesiąc bez żadnych problemów.

Sprawdź: Kulinarny hit sezonu! Smakowita cukinia po kubańsku. Znika ze stołu w okamgnieniu

Czy surową cukinię można mrozić? Owszem, ale nie bez konsekwencji

Inną metodą na przechowywanie cukinii jest jej mrożenie. W zamrażarce warzywo przetrwa nawet przez 10 miesięcy, jednak należy mieć na uwadze, że nie obejdzie się bez konsekwencji. Jakich? Okazuje się, że pod wpływem mrożenia zmieni się jej smak. Możesz przed zamrożeniem zblanszować warzywo. Wystarczy, że pokroisz je w plastry, wrzucisz na 3 minuty do wrzątku, a później zahartujesz w wodzie z lodem. Pamiętaj, by nie mrozić cukinii w całości. Późniejsze pokrojenie jej będzie praktycznie niemożliwe.

Sprawdź: Szybkie leczo z cukinii w słoiku? Znamy prosty przepis. Danie rozpłynie się w ustach

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo