Cukinia jest popularnym warzywem, z którego można przygotować wiele ciekawych dań. Zdrowy, niskokaloryczny produkt możesz też umieścić w słoikach i wykorzystać zimą. Sprawdź, jak to zrobić.
Cukinia jest uniwersalna i ma neutralny smak. Nadaje się zarówno dla miłośników delikatnych potraw, jak i tych, którzy cenią sobie mocniejsze smaki. Jeśli masz nadmiar warzywa i nie do końca wiesz, co możesz z nim zrobić, rozważ przygotowanie leczo w słoiki. W razie potrzeby sięgniesz po nie w dowolnej chwili, odgrzejesz i szybko podasz pyszny i pożywny obiad zarówno dla rodziny, jak i gości.
Sprawdź: Placki z cukinii będą chrupiące i nie rozwalą się na patelni. Wystarczy pamiętać o dwóch zasadach
Jak przechować cukinię na zimę w słoikach? Przyrządź zdrowe i pożywne leczo
Leczo zazwyczaj kojarzy nam się z wieloma różnymi warzywami i dodatkiem mięsa. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować wegetariańską wersję popularnego dania, które będzie zawierało cukinię. Sezon na warzywo już się zaczyna i potrwa do końca lata, dlatego do przepisu możesz wrócić za jakiś czas, gdy nazbierasz jego sporą ilość.
Jak zrobić cukinię na zimę na leczo? Przepis jest prosty i niezawodny
Składniki:
- 1 kg cukinii;
- 1 kg pomidorów;
- 1 kg kolorowej papryki;
- 2-3 cebule
- 5 ząbków czosnku;
- sól i pieprz;
- 4 liście laurowe;
- 4 ziarna ziela angielskiego;
- słodka papryka w proszku;
- opcjonalnie: niewielka ilość ostrej papryki.
Sprawdź: Babcia zdradziła mi trik na mętny rosół. Wywar za każdym razem wychodzi klarowny
Sposób przygotowania:
- Umyj dokładnie wszystkie warzywa.
- Wydrąż paprykę, obierz cebulę i sparz pomidory wrzątkiem.
- Do oddzielnych pojemników przełóż pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, cebulę w piórka, posiekane pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Rozgrzej w dużym garnku niewielką ilość oleju.
- Podsmaż paprykę i cebulę, a później dodaj czosnek i pomidory.
- Dopraw przyprawami do smaku i gotuj mieszankę przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj cukinię, zamieszaj i duś przez kwadrans pod przykryciem.
- Układaj leczo w czystych i wyparzonych słoikach. Zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.
Gotowe słoiki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, dzięki czemu będziesz cieszyć się potrawą przez całą zimę.
Sprawdź: Małosolne i kiszone odchodzą w odstawkę. Zrób ogórki watykańskie! Sekret tkwi w 1 składniku