76 dc co Wy na to??

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #38248

    mika7

    Dziewczyny chyba bije rekordy, a moje cykle doprowadzaja mnie do szalu. No jak tu mozna zajsc w ciaze jak sie ma takie cykle??? Zaczelam starania w pazdzierniku, a jest to moj drugi cykl. Po prostu super. Pisze to dlatego, ze bylam dzis u gina. Myslalam, ze dostane cos na wywolanie@ a tu prosze niespodzianka jajniki sie przebudzily ( chyba z zimowego snu….))). Bo w prawym jest pecherzyk 15/14 mm, endometrium 7,7mm. Poniewaz poprzednie usg mialam 2 tyg temu moj gin nie wie czy pecherzyk rosnie czy nie. Ide w piatek i zobaczymy co dalej. Bo a nuz bedzie owuulacja. I tak to czlowiek ma szanse zajsc w ciaze raz na 3 miesiace…… A na dodatek jestesmy z mezem przeziebieni i lykamy lekarstwa, no jak pech to pech. przeprasza, ze tak dlugo, ale same widzicie mozna wyjsc z siebie…….
    goraco pozdrawiam

    ania-2 podejscie..))

    #500133

    becius

    Re: 76 dc co Wy na to??

    Wiem co czujesz… Moje cykle tez nie naleza do najkrotszych. Poprzedni cykl mialam wywolywany a ostatni trwal 41 dni. A do tego kolejne starania dopiero w kwietniu bo moj mezulek wyjechal za granice…
    Ale zobaczysz uda nam sie, musi sie udac…

    Sciskam..

    Becius (2 cykl staran)



    #500134

    gablysia

    Do roboty Mika

    No to kochana, nie masz innego wyjścia, jak sprawdzić prolaktynę(nawet teraz po tej owulacji około 7 dni). Ja miałam zawsze bardzo długaśne cykle. 74 to jeszcze nic. Najdłuższy cykl trwał 95 dni.
    Prolaktyna była trochę za wysoka 36,1 przy normie 25,00. Ale zaczęłam jeść Bromergon i już po dwóch miesiącach spadła do 11. Biorę go nadal, żeby z powrotem nie podskoczyła.
    Nie bierz świnstw na wywoływanie typu progesteron, luteina, duphaston, orgametril. Bo to ci nie pomoże w zajściu, stworzy jedynie jakąś fatamorgane że niby wszystko jest ok.
    Problem długich cykli ma wiele dziewczyn. Trzeba sprawdzić czy to nie aby PCO. Nie czekaj az ci się podpis zwiększy do mojego tylko działaj.
    Zrób badania hormonów. Przede wszystkim FSH i LH. Koniecznie w 4 dniu cyklu. Ich wyniki mają oscylować w okolicach 3-11 mIU/ml. Ale powinny byc w stosunku 1:1. Jeżeli wyjdzie więcej, może to oznaczać PCO.
    Potem powinnaś oznaczyć testosteron i androstenion (DHEA-S) ten ostatni trochę drogi, więc nie rób wszystkiego od razu. Oraz sprawdzić insulinoodporność – badanie z krwi nazywa się IGF1-BP też koło 50 zł.
    Sam fakt przeciągania się owulacji juz o czymś swiadczy.
    U mnie podczas laparoskopii stwierdzono pogrubioną otoczkę jajnika prawego – która powodowała jego lenistwo.

    I nie czekaj na to że doktorek wpadnie na pomysł skierowania ciebie na te badania. Weź sprawy w swoje ręce. Znajdź dobre laboratorium i zrób te badania sama. Nie czekaj miesiącami az ktoś(czyt.lekarz) naleje sobie oliwy do mózgu.
    Daj znać jak coś będziesz wiedzieć. Pozdrawiam.

    Gabi – to już 20 mies. starań o maluszka

    #500135

    gablysia

    Re: 76 dc co Wy na to??

    Przepraszam, zapomniałam jeszcze o tarczycy. To bardzo ważne. Przy niedoczynności długie cykle to normalka.
    O to możesz poprosić doktorka, nie powinien odmówić.
    Trzy badania obojętnie jakiego dnia cyklu. TSH, T3 i T4.
    Acha, pamiętaj że jeżeli twój organizm tak długo czeka na owulację, jajeczko może być już za stare na zapłodnienie, albo śluzówka w macicy też trochę przestarzała do przyjęcia zarodka.
    Trzymam kciuki.

    Gabi – to już 20 mies. starań o maluszka

    #500136

    mause

    Re: 76 dc co Wy na to??

    No nie wiem mój gin jak miałam cykle 35-37 dniowe to dał mi luteinę na ich skrócenie i uregulowanie, żeby jak to stwierdził zwiększyć szanse. Może powinnaś porozmawiać o tym ze swoim lekarzem przecież to chyba nie jest normalne, żeby cykl trwał 76 dni!!!
    Pozdrawiam

    Ela

    #500137

    mika7

    Mam wyniki badan, pomózcie

    Dzieki za pomoc.
    Jakbys mogla rzucic okiem na moje wyniki z poprzednego cyklu. Ovu byla w 34 dc( stwierdzono przez usg)
    a wyniki byly takie:
    11 dc
    prolaktyna 19,9 ng/ml 1,2-25
    FSH 7,36 mlU/ml
    LH 8,50 mlU/ml
    Estradiol <20 pg/ml

    21 dc
    Estradiol <20 pg/ml
    Progesteron 0,73 ng/ml
    Testosteron 112 ng/dl

    34 dc ovu
    FSH 5,5 mlU/ml
    LH 38,1 mlU/ml
    Estradiol 109 pg/ml

    40 dc
    Estradiol 75,0 pg/ml
    progesteron 21,3 ng/ml

    oprócz tego robilam DHEA: 5,3 ng/ml mam 27 lat wiec mieszcze sie w normie dla 20-29lat 1,1-7,2.
    Z tarczycy robilam tylko TSH 3-cia generacja 1,75 ulU/ml 0,270-4,200.
    Wiec prolaktyna jest chyba ok. Lekarz ostatnio stwierdzil, ze mu to wyglada na PCO, ale nie jest pewien. Mówi, ze hormony sa w miare!!!!!. Mi cos nie pasuje ten stosunek FSH-LH, bo jesli ma byc 1:1 to u mnie jedna wielka kicha. Cos sie pochrzanilo!!!
    Jak myslicie co z tym mozna zrobic?? Juz myslalam o konsultacji z innym lekarze i chyba pozbieram wszystkie badania ( cala guba teka.))) i pojde do innego.
    Ogromniaste dzieki za pomoc i mocne usciski

    ania-2 podejscie..))



    #500138

    gablysia

    Re: Mam wyniki badan, pomózcie

    Toś sie nakłuła w tym cyklu, ręce masz całe jeszcze?
    Moim skromnym zdaniem prolaktyna nadaje się do zbicia. Fakt że podają normę 25 ng/ml, ale wartości pożądane są poniżej 15 ng/ml. To jest jak z cholesterolem, niby w normie a jednak.
    Narobiłaś się tych badań dużo, a nie zrobiłas oznaczenia FSH i LH między 3 a 5 dniem cyklu. 11 dnia LH może być już ciut podwyższone, tym nie powinnaś się martwić. Prawda jest taka, że lekarz z bociana oświadczyłby ci ,ze badania LH i FSH w późniejszych dniach cyklu nie są potrzebne. Najważniejszy jest początek cyklu.
    Poza tym testosteron masz za wysoki, powinien być max 86 ng/dl, ty masz 112.
    DHEA też za wysokie. Nie oznaczyłaś DHEA-S tylko samo DHEA, które w ng/ml powinno być niżej 1.
    Sprawdzałam z normami które mam zanotowane z różnych stron internetowych.
    Na podwyższone adrogeny lekarze najczęściej przepisują dexamethason.
    Sprawdź sobie jeszcze IGF1-BP – to insulinoodporność.
    Jeżeli masz podejrzenie PCO, warto to sprawdzić.
    Podwyższone androgeny, większa waga ciała, insulinoodporność, długie cykle, to są cechy charakterystyczne PCO (między innymi)
    U mnie wszystkie badania wyszły dobrze, wszystkie w normach, a PCO na prawym jajniku i tak miałam. Jestem po laparoskopii po kauteryzacji tego jajnika. (między innymi)

    Myślę że jeżeli planujesz konsultacje to nie idź do zwykłego gina, bo on się na tym nie będzie znał. Przejedź się do jakiejś kliniki niepłodności. Fakt, ty nie czekasz długo na dzidziusia, ale prawda jest taka, że nie jesteś okazem zdrowia. Więc lepiej wcześniej jak później.
    Pozrawiam, daj znać jak wyszła insulinoodporność.

    Gabi – to już 20 mies. starań o maluszka

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close