76 dc co Wy na to??

Post贸w wy艣wietlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #38248

    mika7

    Dziewczyny chyba bije rekordy, a moje cykle doprowadzaja mnie do szalu. No jak tu mozna zajsc w ciaze jak sie ma takie cykle??? Zaczelam starania w pazdzierniku, a jest to moj drugi cykl. Po prostu super. Pisze to dlatego, ze bylam dzis u gina. Myslalam, ze dostane cos na wywolanie@ a tu prosze niespodzianka jajniki sie przebudzily ( chyba z zimowego snu….))). Bo w prawym jest pecherzyk 15/14 mm, endometrium 7,7mm. Poniewaz poprzednie usg mialam 2 tyg temu moj gin nie wie czy pecherzyk rosnie czy nie. Ide w piatek i zobaczymy co dalej. Bo a nuz bedzie owuulacja. I tak to czlowiek ma szanse zajsc w ciaze raz na 3 miesiace…… A na dodatek jestesmy z mezem przeziebieni i lykamy lekarstwa, no jak pech to pech. przeprasza, ze tak dlugo, ale same widzicie mozna wyjsc z siebie…….
    goraco pozdrawiam

    ania-2 podejscie..))

    #500133

    becius

    Re: 76 dc co Wy na to??

    Wiem co czujesz… Moje cykle tez nie naleza do najkrotszych. Poprzedni cykl mialam wywolywany a ostatni trwal 41 dni. A do tego kolejne starania dopiero w kwietniu bo moj mezulek wyjechal za granice…
    Ale zobaczysz uda nam sie, musi sie udac…

    Sciskam..

    Becius (2 cykl staran)



    #500134

    gablysia

    Do roboty Mika

    No to kochana, nie masz innego wyj艣cia, jak sprawdzi膰 prolaktyn臋(nawet teraz po tej owulacji oko艂o 7 dni). Ja mia艂am zawsze bardzo d艂uga艣ne cykle. 74 to jeszcze nic. Najd艂u偶szy cykl trwa艂 95 dni.
    Prolaktyna by艂a troch臋 za wysoka 36,1 przy normie 25,00. Ale zacz臋艂am je艣膰 Bromergon i ju偶 po dw贸ch miesi膮cach spad艂a do 11. Bior臋 go nadal, 偶eby z powrotem nie podskoczy艂a.
    Nie bierz 艣winstw na wywo艂ywanie typu progesteron, luteina, duphaston, orgametril. Bo to ci nie pomo偶e w zaj艣ciu, stworzy jedynie jak膮艣 fatamorgane 偶e niby wszystko jest ok.
    Problem d艂ugich cykli ma wiele dziewczyn. Trzeba sprawdzi膰 czy to nie aby PCO. Nie czekaj az ci si臋 podpis zwi臋kszy do mojego tylko dzia艂aj.
    Zr贸b badania hormon贸w. Przede wszystkim FSH i LH. Koniecznie w 4 dniu cyklu. Ich wyniki maj膮 oscylowa膰 w okolicach 3-11 mIU/ml. Ale powinny byc w stosunku 1:1. Je偶eli wyjdzie wi臋cej, mo偶e to oznacza膰 PCO.
    Potem powinna艣 oznaczy膰 testosteron i androstenion (DHEA-S) ten ostatni troch臋 drogi, wi臋c nie r贸b wszystkiego od razu. Oraz sprawdzi膰 insulinoodporno艣膰 – badanie z krwi nazywa si臋 IGF1-BP te偶 ko艂o 50 z艂.
    Sam fakt przeci膮gania si臋 owulacji juz o czym艣 swiadczy.
    U mnie podczas laparoskopii stwierdzono pogrubion膮 otoczk臋 jajnika prawego – kt贸ra powodowa艂a jego lenistwo.

    I nie czekaj na to 偶e doktorek wpadnie na pomys艂 skierowania ciebie na te badania. We藕 sprawy w swoje r臋ce. Znajd藕 dobre laboratorium i zr贸b te badania sama. Nie czekaj miesi膮cami az kto艣(czyt.lekarz) naleje sobie oliwy do m贸zgu.
    Daj zna膰 jak co艣 b臋dziesz wiedzie膰. Pozdrawiam.

    Gabi – to ju偶 20 mies. stara艅 o maluszka

    #500135

    gablysia

    Re: 76 dc co Wy na to??

    Przepraszam, zapomnia艂am jeszcze o tarczycy. To bardzo wa偶ne. Przy niedoczynno艣ci d艂ugie cykle to normalka.
    O to mo偶esz poprosi膰 doktorka, nie powinien odm贸wi膰.
    Trzy badania oboj臋tnie jakiego dnia cyklu. TSH, T3 i T4.
    Acha, pami臋taj 偶e je偶eli tw贸j organizm tak d艂ugo czeka na owulacj臋, jajeczko mo偶e by膰 ju偶 za stare na zap艂odnienie, albo 艣luz贸wka w macicy te偶 troch臋 przestarza艂a do przyj臋cia zarodka.
    Trzymam kciuki.

    Gabi – to ju偶 20 mies. stara艅 o maluszka

    #500136

    mause

    Re: 76 dc co Wy na to??

    No nie wiem m贸j gin jak mia艂am cykle 35-37 dniowe to da艂 mi lutein臋 na ich skr贸cenie i uregulowanie, 偶eby jak to stwierdzi艂 zwi臋kszy膰 szanse. Mo偶e powinna艣 porozmawia膰 o tym ze swoim lekarzem przecie偶 to chyba nie jest normalne, 偶eby cykl trwa艂 76 dni!!!
    Pozdrawiam

    Ela

    #500137

    mika7

    Mam wyniki badan, pom贸zcie

    Dzieki za pomoc.
    Jakbys mogla rzucic okiem na moje wyniki z poprzednego cyklu. Ovu byla w 34 dc( stwierdzono przez usg)
    a wyniki byly takie:
    11 dc
    prolaktyna 19,9 ng/ml 1,2-25
    FSH 7,36 mlU/ml
    LH 8,50 mlU/ml
    Estradiol <20 pg/ml

    21 dc
    Estradiol <20 pg/ml
    Progesteron 0,73 ng/ml
    Testosteron 112 ng/dl

    34 dc ovu
    FSH 5,5 mlU/ml
    LH 38,1 mlU/ml
    Estradiol 109 pg/ml

    40 dc
    Estradiol 75,0 pg/ml
    progesteron 21,3 ng/ml

    opr贸cz tego robilam DHEA: 5,3 ng/ml mam 27 lat wiec mieszcze sie w normie dla 20-29lat 1,1-7,2.
    Z tarczycy robilam tylko TSH 3-cia generacja 1,75 ulU/ml 0,270-4,200.
    Wiec prolaktyna jest chyba ok. Lekarz ostatnio stwierdzil, ze mu to wyglada na PCO, ale nie jest pewien. M贸wi, ze hormony sa w miare!!!!!. Mi cos nie pasuje ten stosunek FSH-LH, bo jesli ma byc 1:1 to u mnie jedna wielka kicha. Cos sie pochrzanilo!!!
    Jak myslicie co z tym mozna zrobic?? Juz myslalam o konsultacji z innym lekarze i chyba pozbieram wszystkie badania ( cala guba teka.))) i pojde do innego.
    Ogromniaste dzieki za pomoc i mocne usciski

    ania-2 podejscie..))



    #500138

    gablysia

    Re: Mam wyniki badan, pom贸zcie

    To艣 sie nak艂u艂a w tym cyklu, r臋ce masz ca艂e jeszcze?
    Moim skromnym zdaniem prolaktyna nadaje si臋 do zbicia. Fakt 偶e podaj膮 norm臋 25 ng/ml, ale warto艣ci po偶膮dane s膮 poni偶ej 15 ng/ml. To jest jak z cholesterolem, niby w normie a jednak.
    Narobi艂a艣 si臋 tych bada艅 du偶o, a nie zrobi艂as oznaczenia FSH i LH mi臋dzy 3 a 5 dniem cyklu. 11 dnia LH mo偶e by膰 ju偶 ciut podwy偶szone, tym nie powinna艣 si臋 martwi膰. Prawda jest taka, 偶e lekarz z bociana o艣wiadczy艂by ci ,ze badania LH i FSH w p贸藕niejszych dniach cyklu nie s膮 potrzebne. Najwa偶niejszy jest pocz膮tek cyklu.
    Poza tym testosteron masz za wysoki, powinien by膰 max 86 ng/dl, ty masz 112.
    DHEA te偶 za wysokie. Nie oznaczy艂a艣 DHEA-S tylko samo DHEA, kt贸re w ng/ml powinno by膰 ni偶ej 1.
    Sprawdza艂am z normami kt贸re mam zanotowane z r贸偶nych stron internetowych.
    Na podwy偶szone adrogeny lekarze najcz臋艣ciej przepisuj膮 dexamethason.
    Sprawd藕 sobie jeszcze IGF1-BP – to insulinoodporno艣膰.
    Je偶eli masz podejrzenie PCO, warto to sprawdzi膰.
    Podwy偶szone androgeny, wi臋ksza waga cia艂a, insulinoodporno艣膰, d艂ugie cykle, to s膮 cechy charakterystyczne PCO (mi臋dzy innymi)
    U mnie wszystkie badania wysz艂y dobrze, wszystkie w normach, a PCO na prawym jajniku i tak mia艂am. Jestem po laparoskopii po kauteryzacji tego jajnika. (mi臋dzy innymi)

    My艣l臋 偶e je偶eli planujesz konsultacje to nie id藕 do zwyk艂ego gina, bo on si臋 na tym nie b臋dzie zna艂. Przejed藕 si臋 do jakiej艣 kliniki niep艂odno艣ci. Fakt, ty nie czekasz d艂ugo na dzidziusia, ale prawda jest taka, 偶e nie jeste艣 okazem zdrowia. Wi臋c lepiej wcze艣niej jak p贸藕niej.
    Pozrawiam, daj zna膰 jak wysz艂a insulinoodporno艣膰.

    Gabi – to ju偶 20 mies. stara艅 o maluszka

Post贸w wy艣wietlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz si臋 zarejestrowa膰 lub zalogowa膰, 偶eby odpowiedzie膰