Augmentin- wasze opinie

No i stało się…wczoraj ponownie pojawiłam się u lekarza na osłuchanie Pawełka i pediatra jednoznacznie stwierdziła, że ma już szmery w płucach…(przedwczoraj jeszcze tego nie było słychać). Przepisała mu augmentin.
Paweł juz brał ten antybiotyk 2-3 razy w zyciu, ale pamiętam, ze raz okazał sie nieskuteczny i był zamieniony na summamed. (miał wtedy 2 latka) Jakie są Wasze doświadczenia z tym lekiem? Kiedy mogę spodziewać sie Waszym zdaniem poprawy?
Czy u Waszych dzieci przy schorzeniach dróg oddechowych był skuteczny?

32 odpowiedzi na pytanie: Augmentin- wasze opinie

klucha2008-06-11 08:40:06

był za każdym razem jak go brała, natomiast nie zawsze reagowała na summamed – także jak widzisz to indywidualna sprawa.

dora2008-06-11 10:46:25

Kasia dostała po nim koszmarnej wysypki 🙁 A szybkiej i widocznej poprawy nie było. Zresztą podanie u niej wówczas antybiotyku w ogóle uważam za porażkę.

dorotka12008-06-11 11:08:30

Zamieszczone przez czarna1:No i stało się…wczoraj ponownie pojawiłam się u lekarza na osłuchanie Pawełka i pediatra jednoznacznie stwierdziła, że ma już szmery w płucach…(przedwczoraj jeszcze tego nie było słychać). Przepisała mu augmentin.
Paweł juz brał ten antybiotyk 2-3 razy w zyciu, ale pamiętam, ze raz okazał sie nieskuteczny i był zamieniony na summamed. (miał wtedy 2 latka) Jakie są Wasze doświadczenia z tym lekiem? Kiedy mogę spodziewać sie Waszym zdaniem poprawy?
Czy u Waszych dzieci przy schorzeniach dróg oddechowych był skuteczny?

moi obaj uczuleni na cos z augmentinu za kazdym razem jazdy i juz mi go nie przepisuja

agnessa2008-06-11 11:31:03

Zamieszczone przez czarna1:No i stało się…wczoraj ponownie pojawiłam się u lekarza na osłuchanie Pawełka i pediatra jednoznacznie stwierdziła, że ma już szmery w płucach…(przedwczoraj jeszcze tego nie było słychać). Przepisała mu augmentin.
Paweł juz brał ten antybiotyk 2-3 razy w zyciu, ale pamiętam, ze raz okazał sie nieskuteczny i był zamieniony na summamed. (miał wtedy 2 latka) Jakie są Wasze doświadczenia z tym lekiem? Kiedy mogę spodziewać sie Waszym zdaniem poprawy?
Czy u Waszych dzieci przy schorzeniach dróg oddechowych był skuteczny?

u nas zadziałał na anginę.

bep2008-06-11 12:25:05

U nas kilka razy się sprawdził, a za kolejnym na 90% wysypka przypominająca różyczkę 😮 a że dostał na ucho to były problemy z przyjęciem do laryngologa… no bo jak tu przyjąć dziecko z chorobą zakaźną?
Nasza pediatra już go nam nie przepisze. Przy pomocy doraźnej mamy lekarza informować.

olivka762008-06-11 12:32:04

Nie sprawdził się- wystapily wymioty i wysypka- jak różyczka.

monikachorzow2008-06-11 15:05:10

marcin bral go 2 razy i za kazdym razem podzialal szybko i obylo sie bez uczulen -mimo tego ze marcin z tych wrazliwych…raz wyleczyl szybko angine a raz zapalenie ucha.

lilavati2008-06-11 16:50:20

Nie podaję go dzieciakom bo sama brać leku nie mogę

edysia2008-06-12 08:30:35

Zamieszczone przez czarna1:No i stało się…wczoraj ponownie pojawiłam się u lekarza na osłuchanie Pawełka i pediatra jednoznacznie stwierdziła, że ma już szmery w płucach…(przedwczoraj jeszcze tego nie było słychać). Przepisała mu augmentin.
Paweł juz brał ten antybiotyk 2-3 razy w zyciu, ale pamiętam, ze raz okazał sie nieskuteczny i był zamieniony na summamed. (miał wtedy 2 latka) Jakie są Wasze doświadczenia z tym lekiem? Kiedy mogę spodziewać sie Waszym zdaniem poprawy?
Czy u Waszych dzieci przy schorzeniach dróg oddechowych był skuteczny?

Na Natalke augmentin nie działa zupełnie.
Brała go dwa razy w zyciu i za kazdym razem było to samo czyli po kilku dniach zamiast poiprawy pogorszenie i kolejny antybioryk z innej grupy.

Zamiast augmentinu sa inne natybiotyki pochodne, ( ta sama grupa ) które w naszym przypadku działaja super jak np. ospamox, aminofilinum, Hiconcil czy inne.
Do tego różnica w cenie ogromna Hiconcil dla przykładu kosztuje 3, 50 zł !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ospamox około 6 zł !!!!!
A augnentin ok 30.
Więc jak jest wybór to wiadomo 🙂

zewunia2008-06-12 09:43:03

ja go bralam jak bylam w podstawowce i dostalam koszmarnej wysypki i glowa zaczela mi puchnac, dostalam po tym jakies 3 zastrzyki co 1,5 godziny, bolesne jak cholera ale u mnie okazalo sie, ze mam uczulenie na penicyline hmmm

aneta2008-06-15 10:42:50

Zamieszczone przez czarna1:No i stało się…wczoraj ponownie pojawiłam się u lekarza na osłuchanie Pawełka i pediatra jednoznacznie stwierdziła, że ma już szmery w płucach…(przedwczoraj jeszcze tego nie było słychać). Przepisała mu augmentin.
Paweł juz brał ten antybiotyk 2-3 razy w zyciu, ale pamiętam, ze raz okazał sie nieskuteczny i był zamieniony na summamed. (miał wtedy 2 latka) Jakie są Wasze doświadczenia z tym lekiem? Kiedy mogę spodziewać sie Waszym zdaniem poprawy?
Czy u Waszych dzieci przy schorzeniach dróg oddechowych był skuteczny?

u nas była poprawa. za to summamed nam kiedys w ogole nie zadzialal.

mai2008-06-16 19:45:49

u nas sie sprawdza, zero skutkow ubocznych
na mnie tez dziala;)

martmart2009-09-30 07:53:11

Augumentin-zawiera ASPARTAM!!!

Witajcie,

Nasza córka miała zapalenie uszu. Pani doktor przepisała jej Augumentin w zawiesinie. O mało nie zemdlałam jak zobaczyłam substancję słodzącą – ASPARTAM!!! Dla mnie to szok aby firma produkująca leki truła ludzi. Po więcej info odnośnie tego “cudownego słodzika” zapraszam na poniższy link. NAPRAWDE MUSICIE TO OBEJRZEĆ!!!
[Zobacz stronę]

chilli2009-09-30 08:04:46

a czytalas sklad serow, wedlin, sokow, napojow i gum bezcukrowych?

lilavati2009-09-30 17:20:49

Zamieszczone przez szpilki:a czytalas sklad serow, wedlin, sokow, napojow i gum bezcukrowych?
Właściwie to nie trzeba czytać aby wyczuje charakterystyczny smak tego dziadostwa – napoje/soki z asparatamem są obrzydliwe

2009-09-30 18:12:08

Moje córki obie bardzo źle reagują na augmentin – biegunka itp.

martmart2009-09-30 21:00:04

ASPARTAM jest wrzechobecny…

Zamieszczone przez szpilki:a czytalas sklad serow, wedlin, sokow, napojow i gum bezcukrowych?
Czytam cały czas i do tej pory już wiem że w żadnym hipermarkecie i stacji benzynowej nie znajdziesz gumy do żucia bez tego ŚWIŃSTWA (wszystkie najpopularniejsze to mają). Z pośród soków, napojów, wędlin i serów da się jeszcze wybrać te bez dodatku E-951 (pod takim symbolem producenci kamuflują zawartość ASPARTAMU).
Ale ogromnym szokiem dla mnie jest to, że nawet firmy farmacutyczne TRUJĄ NAS I NASZE RODZINY dodając tą TRUCIZNĘ do LEKÓW!!!
Zastanawiam się nad tym jak to będzie wyglądało od 1 stycznia 2010roku, kiedy wejdzie Kodeks Żywnościowy. Polecam poniższy film aby mieć świadomość tego jaką wiedzę trzeba będzie posiadać aby zdrowo karmić nasze SKARBY.
[Zobacz stronę]

paszulka2009-09-30 21:37:28

Augumentin to penicylina. Ja nie mogę tego brać, bo jestem uczulona. Podanie doustne grozi mi zgonem.
Jako niemowalak dostałam i obsypało mnie. Teraz alergia przybrała silniejsze objawy.
Baśka reaguje na ten antybiotyk rewelacyjnie, ale brała go w sumie raz. Penicylinę stosujemy ale w wyjtkowych sytuacjach.
Jeśli Wasze dzieciaki reagują wysypką to najprawdopodobniej jest to alegria taka jak u mnie i z tym ostrożnie. Reakcja alergiczna na penicylinę jest bardzo powszechna.
Co do szmerów w płucach to właśnie jest moment, kiedy lepiej nie ryzykować i antybiotyk podać należy, ale może lepiej jakoś rozważniej. I na pewno nie można podawać tego samego leku za każdym razem, bo dziecko się na ten lek uodparnia i przestaje on być skuteczny.

2009-10-01 06:24:03

Zamieszczone przez martmart:Witajcie,

Nasza córka miała zapalenie uszu. Pani doktor przepisała jej Augumentin w zawiesinie. O mało nie zemdlałam jak zobaczyłam substancję słodzącą – ASPARTAM!!! Dla mnie to szok aby firma produkująca leki truła ludzi. Po więcej info odnośnie tego “cudownego słodzika” zapraszam na poniższy link. NAPRAWDE MUSICIE TO OBEJRZEĆ!!!
[Zobacz stronę]
o matko !
serio ?

zgoza :Boje się:

lilavati2009-10-01 06:45:25

Zamieszczone przez martmart:
Ale ogromnym szokiem dla mnie jest to, że nawet firmy farmacutyczne TRUJĄ NAS I NASZE RODZINY dodając tą TRUCIZNĘ do LEKÓW!!!

Chyba każdy lek to trucizna która podawana w małych ilościach czasami pomaga
Zamieszczone przez paszulka:
Jeśli Wasze dzieciaki reagują wysypką to najprawdopodobniej jest to alegria taka jak u mnie i z tym ostrożnie. Reakcja alergiczna na penicylinę jest bardzo powszechna.

Kiedyś przed podaniem każdej serii penicyliny robiono szybkie próby. Nikt nie podał tego zastrzyku w domu…

eiffla2009-10-01 06:54:47

Zamieszczone przez DziuniaP:Kasia dostała po nim koszmarnej wysypki 🙁 A szybkiej i widocznej poprawy nie było. Zresztą podanie u niej wówczas antybiotyku w ogóle uważam za porażkę.

Ja tez kiedys brałam i tez mnie stresznie zsypało… Zastrzyk z wapna pomógł…
ale synek kiedyś brał, wysypki nie miał ale tez raczej skuteczny lek to nie był :Hmmm…:

lilavati2009-10-01 06:57:18

Zamieszczone przez EwkaM:o matko !
serio ?

zgoza :Boje się:

A może tak w aptekach porozwieszać ostrzeżenia dla pacjentów?:Hmmm…::Boje się:

2009-10-01 07:34:39

Zamieszczone przez ania_st:Chyba każdy lek to trucizna która podawana w małych ilościach czasami pomaga

Paracelsus: ?Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną – dawka decyduje” :Hyhy::Hyhy::Hyhy:

2009-10-01 07:35:30

Zamieszczone przez ania_st:A może tak w aptekach porozwieszać ostrzeżenia dla pacjentów?:Hmmm…::Boje się:
i w sklepach
i na przystankach
w przedszkolach, szkołach, szpitalach, kinach :Fiu fiu:

sole2009-10-01 08:11:09

Zamieszczone przez czarna1:No i stało się…wczoraj ponownie pojawiłam się u lekarza na osłuchanie Pawełka i pediatra jednoznacznie stwierdziła, że ma już szmery w płucach…(przedwczoraj jeszcze tego nie było słychać). Przepisała mu augmentin.
Paweł juz brał ten antybiotyk 2-3 razy w zyciu, ale pamiętam, ze raz okazał sie nieskuteczny i był zamieniony na summamed. (miał wtedy 2 latka) Jakie są Wasze doświadczenia z tym lekiem? Kiedy mogę spodziewać sie Waszym zdaniem poprawy?
Czy u Waszych dzieci przy schorzeniach dróg oddechowych był skuteczny?

U nas augumentin podany na czerwone gardelko skonczylo sie w szpitalu z zapaleniem oskrzeli i goraczka 40°C . Nie zadzialal.

vivian2009-10-01 10:41:13

my nie stosujemy

Franek po 2-3dniach brania dostaje wysypki na brzuchu i plecach

lilavati2009-10-01 12:37:49

Zamieszczone przez EwkaM:Paracelsus: ?Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną – dawka decyduje” :Hyhy::Hyhy::Hyhy:
Paracelsus :Hmmm…: Nie kojarzę tego Usera 😉 ale się pod nim podpiszę:Hyhy:

Zamieszczone przez sole:U nas augumentin podany na czerwone gardelko skonczylo sie w szpitalu z zapaleniem oskrzeli i goraczka 40°C . Nie zadzialal.
Myślę, że jak dalej zwierzaki będą faszerowali antybiotykami to nie tylko na penicyliny przestaną ludzie reagować

agnessa2009-10-04 08:03:07

Zamieszczone przez agnessa:u nas zadziałał na anginę.

wątek stary i się wypisywałam w kontekście starszej- u niej pomaga na anginy. Junior dostał na zapalenie oskrzeli i go wysypało… paskudne, szorstkie plamy, trudne do podleczenia… tony maści zużyliśmy….

kkurka2009-10-04 08:17:32

co prawda nie stosowałam go na dziecku ale na sobie i podzia lało on dziła tez przeciwzapalnie(brałam go po operacji)

natinka2009-10-06 11:29:19

Moje własnie go konczą jest znacznie lepiej jutro kontrola u lekarza zobaczymy …

gwiazdeczka22009-10-09 21:48:00

My właśnie wyszłyśmy z Nat ze szpitala gdzie brała Augumentin dożylnie przez niecały tydzień no i w sumie pomogło ale i tak nadal kontynuacja w domu, teraz doustnie. Nie wiedziałam, że takie są reakcje alergiczne. Będę ją obserwować, ale jeśli dożylnie nie zaszkodziło to chyba doustnie też nie zaszkodzi…

kamelia2009-10-12 20:28:46

Majka ma uczulenie na Augmentin i wpis o tym do karty…

Znasz odpowiedź na pytanie: Augmentin- wasze opinie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
Czy jest jeszcze jakiś sposób?
Jak wiecie lub nie wiecie od roku wynajmuje mieszkanie... drażni mnie ta sytuacja bardzo... bo wpycham kasę komuś do kieszeni, poza tym co miesiąc się boję usłyszeć, że mam się
Czytaj dalej
Oczekując na dziecko
Kiedy pokazuje się brzuszek
W pierwszej ciąży byłam 5 lat temu, i z tego co pamiętam brzuch dopiero mi się zarysował ok 12 tygodnia, teraz ponownie jestem w ciąży, zresztą jeszcze nie potwierdzonej przez
Czytaj dalej