Babka Wielkanocna – polecam !

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 18)
  • Autor
    Wpisy
  • #92491

    joka

    Święta za pasem także chciałam się z Wami podzielić świetnym chociaz na pierwszy rzut oka kosmicznym 🙂 przepisem na babę wielkanocną.

    6 jaj
    cukru tyle ile waży 6 jaj
    mąki tyle ile ważą 4 jaja
    masła tyle ile ważą 2 jaja 🙂

    cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soku z cytryny lub szczyptą soli (to usztywni pianę); dodawać stopniowo cukier, aż do jego roztarcia. Do białek z cukru dodać żółtka – wszystko to ubijamy trzepaczką lub mikserem. Następnie już drewnianą łyżką dodawać przesianą mąkę z proszkiem a na koniec roztopione ciepłe masło. Babkę piec w dużej formie około 40-45 min w temp. 180 stopni. Babkę posypać cukrem pudrem …Smacznego

    Babka ma wyjątkowy piaskowo – biszkoptowy smak.

    #1760141

    anka-es

    Wszystko trzeba ważyć 🙂 A ja wagi się pozbyłam niedawno. Może macie jeszcze jakieś fajne pomysły na babkę ?



    #1760142

    joka

    Poszukam mniej więcej ilości przeliczonych na szklankę … kiedyś robiąc tą babkę sprawdziłam dla koleżanki, która nie ma wagi i bała się tego przepisu 😉

    #1760143

    kotus

    :Dprzepis nie zły:)tylko mam problem z tym,ze nie mam wagihmmma moglabyś w przyblizeniu podac iloś dag?:)
    A wypróbowałas ten przepis?rzeczywiśie jest dobry?:)

    #1760144

    joka

    Zamieszczone przez kotuś
    :Dprzepis nie zły:)tylko mam problem z tym,ze nie mam wagihmmma moglabyś w przyblizeniu podac iloś dag?:)
    A wypróbowałas ten przepis?rzeczywiśie jest dobry?:)

    Przepis mam od jakiś 15 lat kiedy jako nastolatka pomagałam mamie w kuchni. Ukazał się wówczas w Wielkanocnym Poradniku Domowym i stał się naszym ulubionym przepiem na babkę.
    Robiony wielokrotnie – nie tylko w Święta 🙂

    A więc tak: przeważyłam duże jajka „L” i wyszło tak:

    – 38 dkg cukru;
    – 25 dkg mąki;
    – 12 dkg masła

    a w przeliczeniu na szklanki:

    – 1 i 3/4 szkl. cukru
    – 2 szklanki mąki,
    – ciut więcej niż pół kostki masła.

    Mam nadzieje, że teraz bedzie łatwiej 🙂 Pozdrawiam już Świątecznie

    #1760145

    anka-es

    Joka dzięki, za te przeliczenia 🙂



    #1760146

    ciku

    O! To dobrze, ze kupiłam wagę:)

    #1760147

    ciku

    Joka, a czy piekłaś ta babę w takiej brytfannie typu kopczyk czy jak to nazwać, nie wiem…
    Moja brytfanna o takim kształcie jest duża, nalałam do niej wody aby zmierzyć, wyszło 2 litry. Czy mogłabys zmierzyć swoją, bo jeśli masz mniejszą, to wiedziałabym aby zwiększyć składniki razy dwa.

    #1760148

    joka

    Zamieszczone przez CIKU
    Joka, a czy piekłaś ta babę w takiej brytfannie typu kopczyk czy jak to nazwać, nie wiem…
    Moja brytfanna o takim kształcie jest duża, nalałam do niej wody aby zmierzyć, wyszło 2 litry. Czy mogłabys zmierzyć swoją, bo jeśli masz mniejszą, to wiedziałabym aby zwiększyć składniki razy dwa.

    Tak, tak chyba się tak ta forma nazywa. Generalnie taka duża typowa do babki – zmierzę dzisiaj ile mi wody do niej wchodzi i dam znać ale ciasta wychodzi b.duzo z tego przepisu takze na pewno nie musisz podwajać porcji. Odezwe sie popołudniu.

    #1760149

    ciku

    Joka,przypominam się:)



    #1760150

    joka

    Zamieszczone przez CIKU
    Joka,przypominam się:)

    CIKU, przepraszam, ze dopiero teraz …

    zmierzyłam moją forme, jest duża – weszło mi po brzegi prawie 3 litry wody. Także jak będziesz widziała, że masz dużo ciasta to możesz zrobić kilka bałych babeczek w foremkach jak na dufinki albo takich papierowych jednorazówkach, do swięconki w sam raz !

    #1760151

    ciku

    Dzięki, nie jest za późno – dopiero dziś będę robić.
    Wesołych Świąt:)



    #1760152

    ahimsa

    Podbijam

    #1760153

    anek79

    Będę robić małe babeczki jak muffinki i nie wiem jak długo je piec- 20 min starczy?

    #1760154

    jaewa

    Robię w sobotę 🙂

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 18)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close