Canelloni po florencku-słowo,ze łatwe

Postów wyświetlanych: 14 - od 1 do 14 (wszystkich: 14)
  • Autor
    Wpisy
  • #19744

    monikaapj

    rurki do canelloni (max. po 4 na osobę)
    mięso mielone (ok.20dkg na osobę)
    cebula
    czosnek
    duża puszka pomidorów
    seler naciowy
    1 jajko
    sos beszamelowy (może być kupny)

    1. seler naciowy myjemy, kroimy na kawałki 3-4 cm i podduszamy na łyżce oleju ok.2 minut.
    2. dodajemy pomidory i znów dusimy kilka minut, przyprawiamy bazylią, oregano, odstawiamy.
    3. mięso mielone smażymy na patelni razem z posiekaną cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem (czosnek już po zakończeniu smażenia. Odstawiamy do wystygnięcia, po wystygnięciu mieszamy dokłądnie z surowym, całym jajkiem.
    4. Rurki do canelloni (nie ugotowane!) napełniamy mięsem-dokłądnie, ale nie ubijamy za bardzo w środku.
    5. w naczyniu żaroodpornym wylewamy pomidory z selerem naciowym, na to układamy rurki z farszem i nie przejmujemy się, jeśłi sos je przykrywa.
    6. zalewamy sosem beszamelowym, trochę rzadszym niż normalnie.
    7. Przykrywamy naczynie i do piekarnika 160-180stopni na 40-50 minut-trzeba sprawdzać, czy makaron jest miękki.

    Seler naciowy jest tu bardzo istotny, bo nadaje potrawie fajny smak.

    SMACZNEGO !!!!

    Monika (05.10)

    #276276

    annah

    Re: Canelloni po florencku-słowo,ze łatwe

    Monika a jak robi sie sos beszamelowy???????

    Anna i Maksio 12.01.03



    #276277

    monikaapj

    Re: Canelloni po florencku-słowo,ze łatwe

    50g masła
    50g mąki
    0,5 l mleka
    sól
    pieprz (najlepiej biały)
    gałka muszkatołowa

    masło roztopić, dodać mąkę, aby powstałą gładka masa. dodać 1/4 mleka i znów rozetrzeć na gładką masę, dodać resztę mleka. Zagotować na wolnym ogniu, ciągle mieszać, po wyłączeniu doprawić solą, pieprzem i gałką.
    W tym wariancie sos powinien być trochę rzadszy niż zwykle (coś jak ciasto naleśnikowe), bo makaron będzie chłonął wilgoć z beszamelu właśnie i z pomidorów.
    Ja uwielbiam soso beszamelowy, mogłabym go jeść sam (choć to tylko mąka i mleko) !
    Smacznego!

    Monika (05.10)

    #276278

    carmella

    Re: Canelloni po florencku-słowo,ze łatwe

    hmmm ale mi zrobilas smaka, ja uwielbiam takie wloskie roznosci

    Carmella z marzeniami

    #276279

    carmella

    Re: Canelloni po florencku-słowo,ze łatwe

    polecam sos besciamella
    wloski w takim zoltym pudelku (w opakowaniu sos na dwa razu – dwie torebeczki)
    jest bardzo dobry w smaku !!! Do kupienia w supermarketach ( na pewno w Auchan)
    pewnie wiecej w nich chemii niz w takim domowym, ale ja jestem leniwa i z reguly jak sie bardzo staram z jakas potrawa to cos idzie nie tak. Tej besciamelli nie da sie popsuc 🙂

    Carmella z marzeniami

    #276280

    monikaapj

    Re: Canelloni po florencku-słowo,ze łatwe

    mniam mniam, ja też , kulinarnie to ja jestem rodowita włoszka, dla mnie moze nie istnieć nic poza makaronami i szpinakiem i czosnkiem!

    Monika (05.10)



    #276281

    izka1

    sos serowy

    Ja tez uwielbiam sos beszmelowy.Ale czasami dodaje do niego na koncu gotowania ser zolty i wtedy mam pyszny sosik serowy.Zalewam niim gotowany kalafior albo brokuly i do piekarnika na 15 minut az sie zrobi taka lekko btazowa skorupka.Pycha

    Iza

    #276282

    annah

    Re: sos serowy

    Ten seler to na jakie kawalki kroic????????

    Anna i Maksio 12.01.03

    #276283

    izka1

    Re: sos serowy

    Aniu nie seler,tylko zolty ser.Ja kroje to na takie kostki i caly czas mieszam az sie rozpusci.Tylko gotuj to na malutkim gazie.:)

    Iza

    #276284

    annah

    Re: sos serowy

    zrobilam pychhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!

    Anna i Maksio 12.01.03



    #276285

    izka1

    Re: sos serowy

    Fajnie ze smakowalo.My sie tez tym obiadamy:)

    Iza

    #276286

    annah

    Re: Canelloni po florencku-słowo,ze łatwe

    Dzis zajadam canelloni po florencku-pieknie pachnie, i wlasnie wchodzi do piekarnika juz nie moge sie doczekac konsumpcji)

    Anna i Maksio 12.01.03



    #276287

    monikaapj

    Re: i jak???

    Napisz, jak smakowało! smacznego!

    Monika i Basia (05.10)

    #276288

    annah

    pycha

    Monika bylo super, teraz zabieram sie za wegetarianskie.Zaluje ze tylko troche malo doprawilam te pomidory moglam wiecej oregano i tej bazyli.Maz pochlonal 3 sztuki, ja 2 a wieczorem zesmy sobie doprawili dokladke.
    Mniam mniusie to bylo.

    Hmmm …teraz mam fajne i nowe danie na urodzinki
    Dzieni Monia

    Anna i Maksio 12.01.03

Postów wyświetlanych: 14 - od 1 do 14 (wszystkich: 14)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close