ciatka dla mamy alergika

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)
  • Autor
    Wpisy
  • #42614

    izusia

    Karmie piersią i nie mogę zjadać zwykłych ciasteczek. Moja mała ma chyba skazę białkową i jest jeszcze uczulona na inne rzeczy, dopiero sprawdzam, na co. Czy ktoś zna przepis na bezpieczne cisteczka-ja tak kocham słodycze!!!

    #558002

    victoria

    Re: ciatka dla mamy alergika

    – Ciasteczka z kleiku ryżowego
    1 paczka kleiku ryżowego
    1 kostka margaryny bezlmecznej – margaryna Finea zielona (bo jako jedyna oprócz Benecolu nie ma serwatki),
    25 dkg cukru
    2 łyżki oleju
    utrzeć margarynę z cukrem, dodać kleik i olej, wymieszać, formować kulki wielkości średniego orzecha włoskiego, piec w średnio nagrznym piekarniku
    UWAGA: ciasteczka są bezglutenowe; nie można ich podawać osobom uczulonym na ryż

    Kruche ciasteczka
    15 dkg margaryny
    15 dkg cukru
    20 dkg mąki pszennej
    15 dkg mąki ziemniaczanej
    2 łyżki oleju
    cukier waniliowy (niekoniecznie)
    szczypta proszku do pieczenia
    z w/w składników wyrobić ciasto, rozwałkować (grubość 3-4mm) wykroić foremkami różne kształty (lub kółka zwykłą szklanką), upiec na złoty kolor, można zlepiać marmoladą lub kremem.

    UWAGA: ciasteczka zawierają gluten; zamiast mąki pszennej można użyć mieszanki mąki pszennej z żytnią (jeśli dziecko nie jest na nią uczulone); można do ciasta wsypać trochę płatków owsianych, jęczmiennych lub ziarenek sezamu (jeśli dziecko nie ma alergii na te produkty).

    Rogaliczki waniliowe
    35 dkg mąki
    21 dkg margaryny
    10 dkg bułki tartej
    7 dkg cukru pudru
    łyżka oleju
    1 paczka cukru wanilowego
    zagnieść ciasto, formowac malutkie rogaliczki i upiec na złoty kolor
    UWAGA: ciasteczka zawierają gluten

    Kruche ciasto
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 kostka margaryny bezmlecznej
    słoik dozwolonego dżemu
    Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części, wyłożyć na blachę jedą część, na to dżem, na wierzch pokruszyć drugą część ciasta
    UWAGA: ciasto zawiera gluten

    Ciasto drożdżowe
    50 dkg mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    5 dkg drożdży
    10 dkg margaryny
    szczypa soli
    ok. 1-1,2 szklanki wody
    drożdże rozkruszyć, rozpuścić w małej ilości wody, dodać 1 łyżeczkę cukru, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia; mąkę, sól cukier wymieszać z wyrośniętym rozczynem i wodą, wyrabiać ciasto (ręcznie lub robotem na wolnych obrotach) aż zacznie odstawać od brzegów miski, następnie wlewać stopniowo roztopioną (i ostudzoną) margarynę i dalej wyrabiać, aż ciasto wchłonie tłuszcz, włożyć cisto do formy (można podzielić na 2 części – nałożyć jedną część, ułożyć owoce -tarte jabłka, jagody, śliwki; przykryć drugą częścią; pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, następnie upiec na złoty kolor
    UWAGA: ciasto zawira gluten, nie podawac osobom uczulonym na drożdże;
    z ciasta można zrobić bułeczki z nadzieniem lub bez – wtedy należy użyć mniej wody, by ciasto było dość gęste

    Budyń bezmleczny I
    1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
    1 łyżka skrobi kukurydzianej (czubata)
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka margaryny (np. Bona, Nova)
    1/2 łyżeczki cukru waniliowego (niekoniecznie)
    jabłko
    odlać 1/4 szklanki wody, dodać skrobię kukurydzianą i wymieszać; resztę wody zagotować z cukrem; do gotującej się wody wlać rozpuszczoną skrobię i ponownie zagotować; zdjąć z ognia i dodać cukier waniliowy oraz margarynę, wymieszać; jabłko obrać, potrzeć, podgotować w małej ilości wody (lub mikrofalować), a następnie dodać do budyniu, dokładnie wymieszać;

    Budyń bezmleczny II

    3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej
    3 łyżki kleiku ryżowego
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka margaryny (np. Bona, Nova)
    1/2 łyżeczki cukru waniliowego (niekoniecznie)
    jabłko
    podgrzać wodę mineralną z cukrem i cukrem wanioliowym, dodać kleik, wymieszać, dodać margarynę i potarte jabłko; wymieszać i mikrofalować ok. 1 minuty, ponownie wymieszać
    – Podaję przepis na kruche ciasteczka.
    2,5 szkl. mąki
    1 kostka margaryny
    1/2 szkl. cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masło posiekać z mąką dodać cukier i cukier puder, oraz proszek do pieczenia. Starannie zagnieść. Rozwałkować na 1 cm placek, i wykroić ulubione wzorki, można kółeczka szklanką
    Ciastka piec położone na pergaminie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 10 min.

    1 kubek mąki pszennej
    0,75 kubka otrębów pszennych
    0,5 kubka płatków owsianych
    1 łyżka niskosodowego proszku do pieczenia
    – 2 łyżeczki cynamonu
    1 kubek koncentratu soku jabłkowego (ja po prostu starłąm jabłko)
    0,25 kubka oleju roślinnego
    2 białka lub 1 jajko
    0,75 kubka rodzynek (dodałam jeszcze drobno posiekane suszone morele)
    tłuszcz do nasmarowania blachy
    dodałam jeszcze dwie łyżeczki miodu

    1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Natłuść blachę.
    2. W misce wymieszaj mąkę z otrębami, płatkami, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
    3. Zmiksuj sok, olej, jajko, rodzynki i ew. miód na jednolitą masę. UWAGA! Jeżeli nie chce się rodzynek w całosci (ja lubię w całości), to trzeba namoczyć dobrze, zeby się zmiksowały. Wlać to do wymieszanych wcześniej składników i dobrze wymieszać.
    4. Nakładać łyżeczką ciasto na blachę. Piec ciasteczka ok. 3 min., aż się zrumienią. Kiedy lekko ostygną, włóż je do foliowego worka, by nie stwarniały. Nie zamykaj woreczków, dopóki ciastka zupełnie nie ostygną. ciasteczka można zamrozić.

    Można przyrządzić je jednak znacznie szybciej prościej. Wsypuję wszystko do jednego gara (przeważnie podwójną porcję składników) i mieszam łyżką. Dodaję tyle miodu, aby wszytkie ciasto było dobrze sklejone.



    #558003

    magdzik

    Re: ciatka dla mamy alergika

    Tu jeszcze zamieściłam kiedyś przepisy ciekawych smakołyków dla bezglutenowcow i bez mleka.
    http://www.dzieckoinfo.com/forum/showthreaded.php?Cat=&Board=dziecko&Number=223693&page=&view=&sb=

    Pozdrawiamy,

    Magda i Albercik ur. 8.09.03

    #558004

    izusia

    Re: ciatka dla mamy alergika

    dziękuję bardzo za przepisy, na pewno spróbuję, już mi nawet ślinka leci

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close