Jak to jest z tym glutenem????

Postów wyświetlanych: 2 - od 1 do 2 (wszystkich: 2)
  • Autor
    Wpisy
  • #57118

    bratek

    Proszę powiedzcie mi bo nieco zgłupiałam. Część z Was czytała już zapewne (pisałam, na kiedy dziecko już jest) o problemach z jedzeniem mojego synka. Ostatnio dobrowolnie nie je…..Wczoraj na wizycie pediatra powiedziała mi, że spróbować zacząć dawać mu jakieś kanapeczki. Byłam w szoku. Misiek ma 7,5 m-ca, 1 zęba, no i nietolerancję laktozy a tu nagle kanapki! Lekarka to argimentowała tak, że po prostu niektóre dzieci nie chcą kjeść płynnych potraw i trzeba im wcześniej wprowadzić stałe.
    Piszę do Was bo przecież właśnie tu, na Forum czytałam, że przedwczesne podanie glutenu może być jedną z przyczyn celiakii… Nelly chyba o tym pisała. WIęc co z tym glutenem- wolno czy nie wolno?
    Dziś dałam małemu kawałeczek skórki od chleba- był zachwycony!
    Co o tym myślicie?
    Pozdrawiam- Bratek- Michałowa mama (01.04.2004)

    #730595

    mimmi

    Re: Jak to jest z tym glutenem????

    z Moim alergikiem dopiero teraz testuje gluten. Zaczynam od platkow owsianych bo tam jest najmniej glutenu.Jak platki przejda, to sprobuje pieczywo zytnie i dopiero na koncu pszenne. Z chlebem radze uwazac, bo dodaja rozne swinstwa. Najlepiej ze sprawdzonej piekarni. Kiedys byly zalecenia, zeby podawac kaszke manne (pszenica) juz w 3 m. Teraz ze wzgledu na alergie zalecaja chyba od 10 m. a przy alergii nawet po 2 roku zycia (podobno nietolerancja glutenu czasami moze przechodzic bezobjawowo, wiec to profilaktyka). Jezeli nie masz problemu z alergia a po chlebku nic sie dzieje- to czemu nie.

    Aga i Michałek (17.10.03.)

Postów wyświetlanych: 2 - od 1 do 2 (wszystkich: 2)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close