Zawsze myślałam, ze to proste: rzuca się kawał mięsa na gorący ruszt i patelnię i smaży. Niestety, wychodzą mi twarde 🙁 Jak robicie steki wołowe?Jak przyprawiacie przed (daję pieprz i odrobinę oleju/oliwy), jak długo smażycie i jakie grube plastry robicie?
4 odpowiedzi na pytanie: Jak zrobić dobre steki?
Bo to głównie zalezy od wołowiny, a dokładnie od wieku i tego, czym bydło było karmione.
uwielbiam wolowine i chyba udaje mi sie zrobic przyzwoite steki – nawet moje szczyle jedza chetnie
ale zawsze spedzam duzo czasu szukajac ladnych kawalkow, bo to jest klucz do sukcesu
w polsce rzadko mozna kupic porzadna wolowine na steki (choc widzialam latem piekne rib-eye i t-bone – te dosc latwo zrobic, bo maja sporo tluszczu)
sama kupuje male poledwiczki i najbardziej lubie je zamarynowac w sosie teryaki
wowczas patelnia musi byc super mocno rozgrzana, steki maja byc po zamarynowaniu osuszone z wilgosci, wrzucone na te such apatelnie i w zaleznosli od grubosci smazone 2-3 minuty z kazdej strony
zazwyczaj poruszam tym stekiem po patelni, bo jesli sa w jednym miejscu, zawsze puszcza soki i potem masz twarde i suche mieso
sprawdzam czesto czy sa gotowe nozem – jesli naklute puszczaja rozowy sok, sa gotowe (lubie takie nieprzesmazone raczej)
marynate wrzucam na patelnie po stekach i robie z tego sos – zazwyczaj zageszczam skrobia kukurydziana albo ziemniaczana
kupuje dobra wolowine – plastry 2,5-3cm
sol, pieprzy, troche oliwy
mocno rozgrzana patelnia – zamykam pory miesa po ok 30sec z kazdej strony
potem po minucie na strone i na macanego (zmniejszam grzanie z 9 na 7 – kuchnia indukcyjna) i dorzucam masla klarowanego
ja lubie medium rare z tendencja do rare
okolo 4 minut na strone mi srednio wychodzi
ale to zalezy od miesa – niektore szybciej dochodzi
preferuje rib eye
A widzisz, robiłam sporo cieńsze. Lubię krwiste mięcho ;), wypróbuję takie grubsze.Dzięki dziewczyny, będę próbować 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Jak zrobić dobre steki?