piernik??????

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)
  • Autor
    Wpisy
  • #34726

    inti

    Kochane mamusie, potrzebuję przepis na pyszny pierniczek, jakiś pulchniutki, pachnący, może przekładany???????
    tylko jakiś w miarę prosty, bo nie przewiduję rpzed świętami nadmiaru ani czasu ani siły.

    sylwia i JUlka 20.01.2003

    #455409

    ewike

    Re: piernik??????

    Przepis na pierniki
    Wysępiony 🙂 od mamy koleżanki po zjedzeniu pysznych pierników 🙂 Podany mi troszkę niedokładnie. Proporcje już zmniejszyłam (było z 2 kg mąki) ale z 1 kg mąki też wychodzi bardzo dużo. Miękkie od razu, a przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku trzymają się do wielkanocy. Miękkość tą daje amoniak.

    Składniki
    125 g masła
    200 g cukru
    400 g miodu sztucznego
    100g miodu prawdziwego
    50 g kakao
    2 jajka
    przyprawa do pierników (proporcje na opakowaniu pisze na ile mąki)
    cynamon,
    goździki
    kawa prawdziwa ( zaparzyc w niewielkiej ilości wody łyżeczkę czy dwie)
    rodzynki
    orzechy, migdały
    125 g śmietany
    1kg mąki
    amoniak ( proporcje na opakowaniu)

    masło, cukier, miód wrzucam do miski, stawiam na lekkim ogniu, mieszam aż się rozpuści, dodaję kakao i przyprawy takie jakie mam pod ręką ( nie musza być wszystkie wymienione) nastepnie dodaję jajka, śmietanę no i mąkę z amoniakiem i wyrabiam ciasto. Ma się odstać ale nie powiedziane ile. Często wieczorem zarabiam, a następnego dnoia piekę. Ten przepis stosuje się do pierniczków wykrawanych foremką. Jeśli ma to być piernik na blaszce to dajemy 250 g mąki mniej. Rozkładamy warstwę piernika, smarujemy warstwą marmolady i nakładamy drugą warstwę piernika

    Ewike i lipcowa Poziomka



    #455410

    olaka

    Re: piernik??????

    Mam pytank9o, jeżeli zostawiasz ciasto na noc, to wkladasz je do lodówki?

    Ola i mala Ninka ur. 30 maja 2003

    #455411

    ewike

    Re: piernik??????

    Tak, zafoliowane co by cała lodówka nie przesiąkła zapachem. Równie dobrze może to być balkon lub inne zimne miejsce w domu.

    Ewike i lipcowa Poziomka

    #455412

    olaka

    Re: piernik??????

    Mam jeszcze jedną prośbę…. na opakowaniu amoniaku nie mam podanych proporcji, może Ty masz jakąś torebkę to mogłabyś mi podać?

    Ola i mala Ninka ur. 30 maja 2003

    #455413

    ewike

    Re: piernik??????

    Co pisze na opakowaniu amoniaku, który zakupiłam (50g):
    Amoniak (kwaśny węglan amonu)
    Zastosowanie do spulchniania ciast np.:
    keks – na 20 dag mąki 1/2 łyżeczki amoniaku rozpuszczonej w 2 łyzkach zimnej wody
    Piernik domowy – na 1 kg mąki 1 łyżeczka amoniaku rozpuszczona w kilku łyżkach zimnej wody
    placek ze śliwkami – na 40 dag mąki 1 łyżeczka amoniaku. Amoniak wymieszać z mąką.
    Ciasteczka amoniaczki – na 2 szklanki mąki 1 dag amoniaku rozpuszczonego w kilku łyżkach zimnej wody
    Uwaga: po otwarciu środek łatwo przechodzi w stan lotny

    W oryginalnym przepisie jest 50 g. amoniaku na 1 kg mąki. Ja będę dawać 1/2 łyżeczki amoniaku na każde 20 dag mąki. Nigdy nie rozpuszczałam w wodzie tylko mieszałam go z mąką. Jak się da za dużo to pierniczki wykrawane foremką
    za bardzo rosną w trakcie pieczenia i tracą na kształcie. I jeszcze jedno w trakcie pieczenia amoniak ulatnia się i daje specyficzny zapach

    Ewike i lipcowa Poziomka



    #455414

    olaka

    Re: piernik??????

    ale jak ja mam to włożyć do folii, skoro to ma taką luźną konzystencję? a może ciasto ma być takie luźne?

    Ola i mala Ninka ur. 30 maja 2003

    #455415

    ewike

    Re: piernik??????

    naczynie w którym jest ciasto owijamy folią taką cieniutką, przeźroczystą, przylegającą do naczynia 🙂
    Jak odstanie nie pomoże to musisz dodać trochę mąki aż przestanie się tak bardzo kleić.

    Ewike i lipcowa Poziomka

    #455416

    olaka

    Re: piernik??????

    I ostatnie pytanie (mam nadzieję) ile piec te cuda? Właśnie wstawiłam pierwszą rundę do piekarnika 🙂

    Ola i mala Ninka ur. 30 maja 2003

    #455417

    ewike

    Re: piernik??????

    hi, hi nie wiem czy zdążę odpowiedzieć, mam nadzieję, że tak
    przez 10 minut nic nie powinno sie stać, a potem to juz trzeba uważać zależy od pieca i jak grubo rozwałkowałaś ciasto.
    Mam nadzieję, że wyszły 🙂

    Ewike i lipcowa Poziomka



    #455418

    olaka

    Re: piernik??????

    No dopiero teraz przeczytałam Twoją wiadomość, ale wszystko w porządku! Pierniczki są przepyszne, chociaż chyba ze dwie blachy dosyć twardawe, bo chyba trochę za długo były w piekarniku, ale i tak są pyszne! Tylko chyba przesadziłam z amoniakiem ;-), bo oprócz serc, robiłam też anioły, które z żadnej strony ich nie przypominają 😉 Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam. Pa, pa

    Ola i mala Ninka ur. 30 maja 2003

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close