pierozki z kapusta i grzybami

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)
  • Autor
    Wpisy
  • #34770

    dzidek

    Czy ktoras z Was ma jakis dobry przepis? Bo ja jeszcze nigdy nie robilam, a w te swieta musze sie „pokazac” bo wigilia bedzie u nas w domku. Oh, tyle pracy mnie czeka. Nawet nikt z rodziny nie spytal sie, czy cos przygotowac. Tylko rodzice powiedzieli, ze karpika przyniosa. Haha, usmazyc to moj maz tez umie.
    Bardzo prosze o porady. Dzieki z gory!

    dzidek i dzideczek 24.05.04

    #455856

    rjotka

    Re: pierozki z kapusta i grzybami

    Ciasto:
    pół kilo mąki pszennej
    szklanka wody
    żółtko
    łyżeczka masła
    sól
    Farsz:
    niewielka biała kapustka
    10 dag suszonych grzybów
    20 dag pieczarek
    duża cebula
    sól, pieprz

    Ciasto:
    Do michy wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać masło i rozetrzeć składniki. Teraz jedną ręką wlewać powoli ciepłą wodę, a drugą mieszać ciasto, żeby składniki ładnie się połączyły. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na cieniutko na blacie posypanym nieco mąką. Szklanką wykrawać placuszki, sowicie nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę.

    Suszone grzyby namoczyć, a potem ugotować. Cebulkę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto, dodać pokrojone pieczarki i usmażyć je razem z cebulką do odparowania płynu (pod przykryciem).
    Kapustkę umyć, usunąć uszkodzone wierzchnie liście, przekroić na ćwiartki, wyciąć głąb i wrzucić do garnka z wodą. Ugotować do miękkości ze sporym dodatkiem soli, pieprzu i kostką instant. Wyjąć z wody, pokroić w kostkę, dodać drobno posiekane grzyby i przełożyć na patelnię na rozgrzany olej, albo jeszcze prościej przepuścić wszystko przez maszynkę). Podsmażać na dużym ogniu tak długo aż farsz ściemnieje i odparuje płyn. Farsz powinien być pikantny i dość słony.
    Teraz wystarczy z dość cienko rozwałkowanego ciasta wycinać szklanką kółka, nakładać farsz z kapustki i zlepiać pierożki.

    Są naprawdę bardzo smaczne.

    Pierożki można robić tylko z suszonymi grzybami, tylko z pieczarkami, albo z jednymi i drugimi grzybkami. Nie zapomnijmy tylko dodać cebuli albo dwóch.

    Przepis wziety z tej strony:))

    pozdrawiam i miłego gotowania:))

    Asia & Gabrysia (24.02.2004)



    #455857

    alicja25

    Re: pierozki z kapusta i grzybami

    ja robie nieco inaczej… gotuje kilo kiszonej kapusty w suchymi grzybami (lub mrozonymi) do miękkości, odcedzam, kroje, dodaje przysmazona duza cebule (albo i dwie) troszke bułki tartej, przyprawy…. a ciasto w zaleznosci na ile pierogow to ma byc. bo z 1 porcji wychodzi okolo 35 – czyli 2 szklanki mąki, sól, jajo, łyżka oleju i około pół szklanki wody – ciasto się zawsze udaje… z tym ze na początek dodajesz wszystko bez wody kroisz nozem, a potem stopniowo dodajesz wode (najlepiej ciepla przegotowana) i wyrabiasz ciasto by bylo miękkie i się lepiło.. co najwazniejsze to ciasto wymaga odstawienia pod przykryciem na okolo 10-15 minut..
    pozdrawiam
    Alicja25 i Lukasz 14.05

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close