Czy ktoras z Was ma jakis dobry przepis? Bo ja jeszcze nigdy nie robilam, a w te swieta musze sie “pokazac” bo wigilia bedzie u nas w domku. Oh, tyle pracy mnie czeka. Nawet nikt z rodziny nie spytal sie, czy cos przygotowac. Tylko rodzice powiedzieli, ze karpika przyniosa. Haha, usmazyc to moj maz tez umie.
Bardzo prosze o porady. Dzieki z gory!
dzidek i dzideczek 24.05.04
2 odpowiedzi na pytanie: pierozki z kapusta i grzybami
Re: pierozki z kapusta i grzybami
Ciasto:
pół kilo mąki pszennej
szklanka wody
żółtko
łyżeczka masła
sól
Farsz:
niewielka biała kapustka
10 dag suszonych grzybów
20 dag pieczarek
duża cebula
sól, pieprz
Ciasto:
Do michy wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać masło i rozetrzeć składniki. Teraz jedną ręką wlewać powoli ciepłą wodę, a drugą mieszać ciasto, żeby składniki ładnie się połączyły. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na cieniutko na blacie posypanym nieco mąką. Szklanką wykrawać placuszki, sowicie nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę.
Suszone grzyby namoczyć, a potem ugotować. Cebulkę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto, dodać pokrojone pieczarki i usmażyć je razem z cebulką do odparowania płynu (pod przykryciem).
Kapustkę umyć, usunąć uszkodzone wierzchnie liście, przekroić na ćwiartki, wyciąć głąb i wrzucić do garnka z wodą. Ugotować do miękkości ze sporym dodatkiem soli, pieprzu i kostką instant. Wyjąć z wody, pokroić w kostkę, dodać drobno posiekane grzyby i przełożyć na patelnię na rozgrzany olej, albo jeszcze prościej przepuścić wszystko przez maszynkę). Podsmażać na dużym ogniu tak długo aż farsz ściemnieje i odparuje płyn. Farsz powinien być pikantny i dość słony.
Teraz wystarczy z dość cienko rozwałkowanego ciasta wycinać szklanką kółka, nakładać farsz z kapustki i zlepiać pierożki.
Są naprawdę bardzo smaczne.
Pierożki można robić tylko z suszonymi grzybami, tylko z pieczarkami, albo z jednymi i drugimi grzybkami. Nie zapomnijmy tylko dodać cebuli albo dwóch.
Przepis wziety z tej strony:))
pozdrawiam i miłego gotowania:))
Asia & Gabrysia (24.02.2004)
Re: pierozki z kapusta i grzybami
ja robie nieco inaczej… gotuje kilo kiszonej kapusty w suchymi grzybami (lub mrozonymi) do miękkości, odcedzam, kroje, dodaje przysmazona duza cebule (albo i dwie) troszke bułki tartej, przyprawy…. a ciasto w zaleznosci na ile pierogow to ma byc. bo z 1 porcji wychodzi okolo 35 – czyli 2 szklanki mąki, sól, jajo, łyżka oleju i około pół szklanki wody – ciasto się zawsze udaje… z tym ze na początek dodajesz wszystko bez wody kroisz nozem, a potem stopniowo dodajesz wode (najlepiej ciepla przegotowana) i wyrabiasz ciasto by bylo miękkie i się lepiło.. co najwazniejsze to ciasto wymaga odstawienia pod przykryciem na okolo 10-15 minut..
pozdrawiam
Alicja25 i Lukasz 14.05
Znasz odpowiedź na pytanie: pierozki z kapusta i grzybami