Dziewczyny mimo, że hartuję zawsze śmietanę przed wlaniem do zupy, to zawsze mi się zważy. Już nie mam pomysłów co robić. Odrobinkę solę, dodaję gorącej zupy i dopiero wlewam. Może to wina śmietany? Używam 12% lub 18%.
Jeśli macie jakieś sprawdzone sposoby to poradźcie, błagam bo mnie coś strzeli.
22 odpowiedzi na pytanie: zważona śmietana w zupie
wlewa smietane bezposrednio na talerz:)
😀
Nelly ale ja chcę do garnka!!! I nie wychodzi mi to zupełnie :mad:.
Zupełnie nie waży się śmietana homogenizowana ( ta w kartoniku)
Natomiast ponieważ u mnie nie wszyscy lubią zupę ze śmietaną to dla tych co lubią kładę gruby kleks na środku talerza, posypuję zieleniną i wygląda super. Każdy miesza sobie sam.
Nie przepadam za gotowaną smietaną
kupuje smietanezo zup z piatnicy i nie wazy sie:)
dokładnie to samo chciałam napisac….
Również kupuję z Piątnicy 18%. Odlewam trochę zupy do miski, dodaję śmietanę i roztrzepuję trzepaczką. Potem wlewam do garnka i mieszam, jeszcze mi się nie zważyła.
No to muszę spróbować tę z Piątnicy. Na niej jest napisane, że “do zup”? Ona różni się od zwykłej śmietany? Czy można ją używać np. do sałaty do drugiego dania?
Tak, jest napisane, że do zupy. Ja jej używam do wszystkiego 🙂
No to wygląda na to, że mój problem został rozwiązany :). Serdecznie dziękuję :D.
świetnie nadaje się np. do mizerii albo do rzodkiewek, bo nie spływa i nie robi się wodnista.
używam zwyklej “JOGO” i mi sie nie waży…
niektóre sie faktycznie ważą, ale nie pamiatam które…
wlewam smietane do słoika dolewam wody mieszam bardzo intensywnie i wlewam do zupy.
Ja tyz:)
smietana wazy sie z reguly wtedy, gdy wlewasz sie do gotujacej se zupy.
zupa moze tylko pyrkac, albo juz sie studzic. dlatego smietana dodana bezposrednio do talerza sie nigdy nei wazy 🙂
a, i jeszcz jedno. jezlei masz podklepana zupe odrobina maki, to smeitana sie nie zwazy.
się nie zgodzę. Małżowi się waży czasami (tzn. śmietana w zupie, na talerzu :D). nie wiem czy to zależy od konkretnej śmietany czy czegoś innego, nie znam się na śmietanach, nie używam 🙂
powaznie?
jeszcze nigdy u nikogo sie z tym nie spotkalam.
a sposob i wytlumaczenie mam z programu kulinarnego z itv i nigdy mi sie nie zwazyla idac ta droga.
to moze smietana ma wade 😉
A ja “hartuję” śmietanę gorącą zupą – -wlewam po łyżce zupy do kubka ze śmiataną i mieszam. Często do śmietany dodaję łyżkę mąki, szczyptę soli i kilka łyżek zimnej wody i postępuję tak samo.
To była jednak wina śmietany :(. Kupiłam Piątnicę “do zupy” i się nie zważyła. Mam nadzieję, że to nie było tylko na zachętę, ale już tak pozostanie :D.
No i fajnie:)
Ta smietana jest dobra do wszystkiego, nawet do gofrow i ciast ja daje jak jest smietana w przepisie.
W ogole to tylka taka kupuje:)
Już nawet W dostał dziś w markecie instrukcję jaką śmietanę ma kupować :D. Dokładnie omówiłam mu przy lodówce ze śmietanami wszystkie i wyjaśniłam którą teraz śmietanę będziemy używali. Tylko najgorzej, że w osiedlowym sklepie nie ma jej :(.
Znasz odpowiedź na pytanie: zważona śmietana w zupie