Jak szybko zlikwidować mole spożywcze? Domowe sposoby mogą pomóc rozwiązać uciążliwy problem. Wydasz na nie kilka złotych, a efekty zobaczysz praktycznie od razu.
Mole spożywcze to nazwa potoczna. Tak naprawdę są to mklik spożywczy lub omacnica spichrzanka. Najczęściej osiadają w produktach suchych takich jak mąka, ryż czy kasze. Wówczas na ich powierzchni można zauważyć cienką pajęczynę. Co wówczas należy zrobić?
Skąd się biorą mole w domu? To nie przez brak porządku
Najczęściej mole do domu przynosimy… z zakupów. To właśnie we wspomnianych produktach składają jaja, a jeśli nie przejrzymy dokładnie reklamówek i zakupionej żywności, mole mogą przenieść się na inne opakowania. Bez problemu przegryzą folię czy papierowe torebki. Dokładne obejrzenie zakupów jest zatem podstawą.
Sprawdź: Dlaczego szerszenie lubią bez? Sprawdź, jak bezpiecznie pozbyć się tych owadów z ogrodu
Jak szybko się pozbyć moli z domu? Ta zielenina przegoni je raz-dwa
Co zrobić, gdy mole niestety zagnieżdżą się u nas? Z pomocą przychodzi sprawdzony trik naszych babć, czyli koper włoski. Ten zapach to naturalny odstraszać moli. Zamiast więc dodawać go do zupy czy ogórków, polecamy rozłożyć jak najwięcej zieleniny w kuchennych szafkach.
Jak wytępić mole? Domowa pułapka na mole spożywcze
Poza koprem polecamy przygotowanie prostej pułapki, która zadziała lepiej niż lep na mole. Do jej przygotowanie potrzebujemy niewielkiej miseczki czy nawet większego kieliszka oraz octu jabłkowego. Wlewamy płyn do naczyń i rozstawiamy na blacie oraz w szafkach. Zapach przyciągnie mole, które następnie utopią się w takiej pułapce. Polecamy również przygotowanie mieszanki 1:1 wody z octem oraz odrobiną olejku cytrusowego i przetarcie taką miksturą wszystkich szafek w kuchni. Ewentualnie można też wykorzystać olejek goździkowy.
Sprawdź: Przypomina osę i sieje niepokój na blokowiskach. Pozbędziesz się go tylko w ten sposób