Niegdyś królowa każdej imprezy, teraz gości na mało którym stole. A szkoda, bo jest bardzo zdrowa

Wiele osób ceni sobie dania ze śledzia, nie pamiętając, że można wykorzystać też jego ikrę, która niegdyś cieszyła się w Polsce sporą popularnością. Dziś jest nieco zapomniana, jednak warto wykorzystać ją do przygotowania domowych przysmaków.

Nie ulega wątpliwości, że dania ze śledzia znajdziemy w wielu polskich książkach kucharskich. Nawet dziś, po wielu latach, nie może zabraknąć tych ryb na stole podczas domowych imprez z okazji urodzin, imienin i innych świąt. Niegdyś często wykorzystywano też ikrę ze śledzia, o której mało kto już dziś pamięta. A szkoda, bo jest bardzo zdrowa. Jakie ma wartości odżywcze?

Sprawdź:Fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem to przeszłość! Jest smaczniejszy sposób na jej podanie

Ikra ze śledzia. Wartości odżywcze mogą zaskoczyć

Zarówno śledź, jak i jego ikra, ma wiele wartości odżywczych. To bogate źródło witamin B6, B12 i D, a także pełnowartościowego białka i aminokwasów. W ikrze śledzia znajduje się między innymi metionina, która pomaga usunąć toksyny z organizmu, lizyna, która pomaga utrzymać prawidłową kondycję kości i mięśni, a także cysteina, która pomaga w wytwarzaniu keratyny i kolagenu. Te wpływają z kolei na zdrowie paznokci, skóry i włosów, a także pomagają zachować na dłużej młody wygląd. Ikra zawiera również potas, selen i fosfor oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Nie ma więc wątpliwości, że warto ją od czasu do czasu spożywać, gdyż jest bardzo zdrowa.

Sprawdź: Mleko i woda to przeżytek. Zamocz w tym śledzie. Goście będą błagać cię o przepis

Co można zrobić z ikry ryby? Tak wykorzystasz ikrę śledzia w kuchni

W Japonii ikrę śledzia często spożywa się jako kawior, a niektórzy uważają, że smakuje nawet lepiej niż ikra jesiotra. Osolony produkt możesz kupić w niektórych sklepach rybnych. Znajdziesz go też w internecie. Jeśli masz już ikrę w domu, w pierwszej kolejności mocz ją przez kilka godzin w wodzie i co jakiś czas wymieniaj płyn na nowy. Później usuń włókna i błony, gdyż będą ci potrzebne same jajeczka. W ostatnim kroku dopraw ikrę oliwą, pieprzem, solą i tymiankiem i delikatnie rozdrobnij na mus. Ikrę możesz dodać do sałatki, czy zrobić z niej pastę do chleba. Finezyjne kanapeczki z pastą z ikry śledzia ozdobione świeżymi ziołami szybko znikną ze stołu podczas imprezy, bo zasmakują wszystkim gościom.

Sprawdź: Jajecznica i sadzone mają mocną konkurencję. Jajko z chochli jest obłędnie smaczne

Muzyka na wesele

15 pytań do DJa weselnego

DJ na weselu to coraz bardziej popularna forma oprawy muzycznej na tego rodzaju przyjęciach. Coraz częściej można spotkać oferty w których DJ prowadzi imprezę na przykład z akordeonistą, gitarzystą lub...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Obyczaje ślubne

Obyczaje ślubne mimo, że nie zmieniają się zbyt często to jednak można w nich zaobserwować pewne trendy. Sprawdź co takiego się zmienia w najważniejszych elementach ślubu oraz wesela. Suknie ślubne...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Stół weselny

Wczoraj pisałam o tym co powinno znajdować się na wiejskim stole weselnym i jak ten stół wiejski powinien wyglądać. Dzisiaj skoncentruję się na zwykłych stołach weselnych. Jak powinny wyglądać stoły...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo