Ani pomidory, ani cukinia. To z tego warzywa zrobisz najlepszy keczup. Teściowa zaniemówi, gdy spróbuje

Przygotowując domowy keczup, wielu z nas zastanawia się, jakie składniki wykorzystać. Najpopularniejszym wyborem są pomidory i cukinia, jednak z innego warzywa sos wyjdzie jeszcze lepszy. Sprawdź, jak się robi domowy keczup, a już nigdy nie przyrządzisz go w inny sposób.

Mało kto wie, że najsmaczniejszym keczupem jest ten, który zrobimy ze sporej ilości papryki. Przygotowanie mieszanki w domu jest niesamowicie proste, a jeśli masz te składniki po zbiorach, nie wydasz zbyt wiele pieniędzy. Jak zrobić domowy keczup z papryki? Podpowiadamy.

Sprawdź: Czy keczup po otwarciu musi stać w lodówce? Znany producent sosów zabrał głos i rozwiał wątpliwości

Jakie przyprawy daje się do keczupu? Do wyrobów z papryki postaw na te

Ogórki i cukinia prawdopodobnie leżą już w słoikach, jednak niektórzy mają wciąż jeszcze sporą ilość papryki do przerobienia. Zamiast kombinować z czasochłonnymi przetworami, zrób z niej prosty keczup. Nie każdy wie, że smakiem przebija keczup z pomidorów i z cukinii. Nada się do mięs, jako dodatek do sosów, a także na wierzch kanapek, które przygotowujesz rodzinie. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • 3 kg papryki;
  • 1-2 niewielkie papryczki chilli;
  • 1 łyżka soli;
  • pół szklanki oleju;
  • pół szklanki cukru;
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku;
  • 1 szklanka octu;
  • około 60 g koncentratu pomidorowego;
  • 3 liście laurowe;
  • 1,5-2 główki czosnku.

Sprawdź: Ani ziemniaki, ani cukinia. Placki z innego warzywa biją je na głowę. Smak to poezja

Jak zrobić szybko keczup? Przygotuj go w ten sposób, a zasmakuje każdemu

Jeśli masz już przygotowane wszystkie składniki, możesz przejść do robienia keczupu. Okazuje się, że to bardzo proste.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść paprykę. Usuń nasiona, umyj warzywo i zblenduj je lub zmiel w maszynce do mięsa.
  2. Zagotuj olej, cukier, ocet, sól, papryczki chilli, przemieloną paprykę. Gotuj przez 15 minut.
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i liście laurowe.
  4. Ponownie zagotuj mieszankę i usuń liście laurowe.
  5. Przelej keczup do wyparzonych słoików, zakręć je i postaw do góry nogami.
  6. Po dwóch godzinach przełóż słoiki w suche i chłodne miejsce.

Sprawdź: Przysmak PRL-u z rybą przyrządzisz w 5 minut. Posmaruj nim kanapki, a znikną jeszcze szybciej

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo