Przysmak PRL-u z rybą przyrządzisz w 5 minut. Posmaruj nim kanapki, a znikną jeszcze szybciej

Niektórzy pamiętają, że w PRL-u królowała awanturka, czyli pasta z ryby i nabiału, którą można posmarować kanapki. Do dziś pamiętam jej smak i to, że mama przyrządzała ja w domu. Mało kto wie, że nieco zapomnianą pastę można przygotować dosłownie w 5 minut. Zachwyci smakiem i jest zdrowa. Co dodać do pasty z ryby wędzonej?

Pasta z ryby jest smaczna, a jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. To świetny pomysł zarówno na śniadanie, jak i kolację. Możesz wykorzystać smarowidło również do przygotowania szybkiej przekąski w ciągu dnia. Okazuje się, że pastę przyrządzisz szybko i nie potrzebujesz do tego wiele energii. Jak zrobić awanturkę? Podpowiadamy.

Sprawdź: Zalewa octowa do ryb – jak ją przygotować w odpowiednich proporcjach?

Jak zrobić pastę rybną z twarogiem? Zajmie ci to około 5 minut

Składniki:

  • 1 wędzona makrela;
  • 250 g twarogu wędzonego półtłustego;
  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy;
  • 1-2 łyżki majonezu;
  • 1 średnia cebula;
  • szczypior lub koperek;
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz makrelę, oddziel ją od ości i zmiażdż widelcem.
  2. Dodaj twaróg, cebulkę (drobno posiekaną), pokrojone sioła, a także sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.
  3. Dodaj musztardę i majonez, i ponownie wymieszaj.
  4. Podawaj chlebem i ulubionymi dodatkami, na przykład z domowym ogórkiem kiszonym.

Sprawdź: Czy miruna, mintaj, tołpyga i morszczuk to dobra ryba?

Jakie składniki do pasty rybnej? Wypróbuj pyszny wariant z jajkiem

Oprócz wersji pasty z twarogiem możesz tez pokusić się o wersję z gotowanym jajkiem. Jest równie pyszna i może stać się częstym gościem w waszym domu. Jest jednak ostrzejsza, dlatego niekoniecznie przypadnie do gustu dzieciom. Okazuje się, że przygotowanie jest równie proste, jednak zajmie nieco więcej czasu. Wszystko ze względu na potrzebę ugotowania jajek.

Składniki:

  • 1 wędzona makrela;
  • 2 jajka;
  • 2 ogórki konserwowe;
  • pół pęczka szczypiorku;
  • 3 łyżki majonezu;
  • 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika;
  • pół cytryny;
  • ostra papryka w proszku do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj na twardo jajka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski.
  2. Posiekaj drobno szczypiorek i również przełóż do miski.
  3. Oczyść makrelę i oddziel mięso od ości. Przełóż do miski.
  4. Dodaj wyciśnięty sok z połówki z cytryny i wszystko razem zamieszaj.
  5. Dołóż uprażone na suchej patelni pestki słonecznika i ponownie wymieszaj.
  6. Dopraw do smaku ostrą papryką.
  7. Podawaj na chlebie.

Sprawdź: Czy można zamrozić rybę po grecku? Ten trik może ułatwić zadania i zadba o smak

Sprawdź

Zabobony i przesądy pogrzebowe w Polsce

Przesądy pogrzebowe były w Polsce obecne od samego początku naszej państwowości. Ich wielowiekowa tradycja pokazuje, jak potężnym szacunkiem otaczano śmierć i umieranie, a także daje nam pewien wgląd w mentalność...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Błogosławieństwo rodziców

Błogosławieństwo od rodziców to jedna z najważniejszych tradycji w dniu ślubu dla osób, które są katolikami. Symbolizuje przekazanie przez rodziców tuż przed ślubem władzy rodzicielskiej mężowi kobiety i zgodę na...

Czytaj dalej →
Rozwój niemowląt, Rodzice

Ojcowskie “Bucket List”

Jak tylko Sylwia zaszła w ciążę zacząłem przeglądać blogi parentingowe, głównie ojców. Mój znajomy twierdzi, że blogowanie powinno być zakazane, a mnie za tatasap.pl chciał zastrzelić.:) Blogowanie według niego zabija...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general