Zapomnij o plackach ziemniaczanych, czy z cukinii i marchewki. Ten prosty przepis jest znacznie lepszy i przyrządzisz go błyskawicznie. Cała rodzina będzie się zajadać i prosić o dokładkę.
Pomysł na pyszny i szybki obiad? Polecamy placki. Jednak tym razem wcale nie mowa o popularnej wersji z ziemniaków. Inne warzywo sprawdzi się równie dobrze. I nie. Nie chodzi także o cukinię czy marchew. Zrób ten przepis raz, a smak powali cię na kolana.
Sprawdź: Jak podgrzać ziemniaki? O tym trzeba pamiętać, aby zachować pyszny smak!
Z czego placki na obiad? Wypróbuj przepis na placki z kalafiora
Do przygotowania placuszków musimy przygotować:
- średniej wielkości kalafiora,
- 3-4 łyżki mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- mała cebula,
- ząbek czosnku,
- duże jajko,
- sól i pieprz do smaku.
Wcześniej umytego i osuszonego kalafiora ścieramy na tarce wraz z cebulą. Nie trzeba go gotować. Przekładamy do miski i dodajemy po kolei pozostałe składniki. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby można dosypać jeszcze odrobinę mąki pszennej. Następnie łyżką nakładamy placki na rozgrzany olej i smażymy do zarumienienia z obu stron.
Sprawdź: Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
Prosty przepis na placki z dyni. Jesienią musisz ich spróbować
W sezonie jesiennym genialnie sprawdzą się też placki z dyni. Najlepiej wychodzą one z odmiany hokkaido. Poza tym potrzebujemy:
- małą cebulę,
- ząbek czosnku,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- sól i pieprz, opcjonalnie szczypta przyprawy korzennej.
Obraną i wypestkowaną dynię ścieramy z cebulą na tarce. Dodajemy do miski z warzywami pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Następnie, jak w przypadku powyższego przepisu, smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron i gotowe. Można je zaserwować z kwaśną śmietaną lub też jogurtem naturalnym.
Sprawdź: Zetrzyj ziemniaki na placki 2 razy szybciej. Później dodaj jedną łyżkę, a nie będą piły oleju