Czy można jeść surowe owoce, warzywa, nasiona i inne artykuły spożywcze? To pytanie, które często pada podczas rozmów z dietetykami i specjalistami od żywienia. Chociaż intuicyjnie wiemy, co możemy jeść na surowo, co nam smakuje bez gotowania i pieczenia, to, kiedy planujemy zdrowo nakarmić naszą pociechę, chcemy mieć stuprocentową pewność, że jej nie zaszkodzimy. Okazuje się, że istnieje szeroka lista artykułów spożywczych, których jedzenie na surowo jest wskazane, ponieważ obróbka termiczna pozbawia je cennych składników odżywczych. Poniżej odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące surowej żywności!
Czy można jeść surowe buraki?
Buraki zwykło się przygotowywać w wersji gotowanej. Na ich bazie powstają pyszne zupy, sałatki i przetwory. Okazuje się jednak, że warzywa te doskonale nadają się do spożycia w wersji surowej. W tym wypadku będą zawierać zdecydowanie więcej cennych witamin i minerałów niż po obróbce termicznej. Przepisy kulinarne nie zawierają surowych buraków, ponieważ te mają ziemisty posmak i są twarde, co nie wszystkim przypadnie do gustu.
Surowe buraki są bezcennym dodatkiem do zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety, gdyż zawierają w swoim składzie: witaminy: A, C, E, K oraz B, jak również: żelazo, magnez, miedź, potas, wapń, cynk, polifenole, karotenoidy, betaniny, błonnik i kwasy: jabłkowy, cytrynowy, winny, szczawianowy.
Ze spożywania surowych buraków powinny zrezygnować osoby cierpiące na: reumatyzm, dnę moczanową oraz kamice nerkową. Warzywa posiadają w swoim składzie szczawiany, które mogą powodować pogłębianie się wskazanych powyżej dolegliwości.
Czy można jeść surowe pieczarki?
Pieczarki bez wątpienia są jednymi z najbezpieczniejszych grzybów. Z powodzeniem mogą sięgać po nie dzieci. Warzywa posiadają w swoim składzie szereg witamin oraz antyoksydantów, które są niezbędne dla zdrowia i urody.
Pieczarki zwykło się jeść w wersji gotowanej lub pieczonej nie bez powodu. Co prawda można je spożywać na surowo, ale należy uważać, ponieważ warzywa te posiadają w swoim składzie duże ilości błonnika pokarmowego zawierającego frakcję chityny. Wykazuje on silną aktywność biologiczną. Pieczarki jedzone na surowo mogą więc powodować problemy układu trawiennego – spowolniony metabolizm i uczucie ciężkości.
Mimo wszystko pieczarki warto jeść z uwagi na zawarte w nich składniki: witaminy z grupy B oraz związki z grupy polifenoli(wspomagają ludzki organizm w walce z wolnymi rodnikami).
Sprawdź: Mrożenie pieczarek – Czy można mrozić pieczarki?
Czy cukinię można jeść na surowo?
Cukinia na surowo jest jadalna i nie powinna szkodzić zdrowiu, o ile nie ma nieprzyjemnego i gorzkiego posmaku. W takim wypadku zjedzone warzywo należy natychmiast wypluć, ponieważ jego połknięcie może powodować wymioty oraz biegunkę. Dodatkowo warzywo powinno zostać dokładnie umyte przed spożyciem.
Czy można jeść surowe nasiona czarnuszki?
Czarnuszka jest jednoroczną rośliną siewną, która pochodzi z Turcji. Nasiona obfitują w witaminy, minerały, jak również nienasycone kwasy tłuszczowe. Czarnuszka posiada działanie prozdrowotne oraz kosmetyczne. Ma charakterystyczny, gorzki posmak. Z tego względu najwygodniej dodawać ją do innych potraw: sałatek, deserów, sera, kiszonek, tłustych mięs i likierów.
Nasiona czarnuszki powinno się spożywać regularnie w postaci: niezmielonych surowych nasionek, nasionek zmielonych, naparów, oleju lub nalewek.
Zobacz też: Olej z czarnuszki: właściwości i zastosowanie
Czy można jeść płatki owsiane na surowo?
Płatki owsiane z jogurtem naturalnym oraz owocami to jedna z modniejszych potraw w jadłospisach diet odchudzających. W tym przypadku płatki owsiane dodawane są na surowo, bez ich wcześniejszego namoczenia. Do jedzenia na surowo najlepiej nadają się płatki owsiane górskie lub błyskawiczne. Podczas produkcji są one poddawane obróbce termicznej, przez co stają się nieco bardziej miękkie.
Płatki owsiane, dzięki składnikom w nich zawartych:
- wspierają właściwości immunologiczne organizmu,
- wspomagają leczenie chorób,
- pomagają zachować młody wygląd,
- wpływają na poprawę stanu psychicznego oraz kondycji fizycznej,
- wspomagają odchudzanie.
Zobacz również: Owsianka na noc: 4 sprawdzone przepisy
Czy można jeść surowego brokuła?
Brokuł jedzony na surowo nie jest szkodliwy, wręcz przeciwnie – wersja surowa posiada większa ilość minerałów i witamin niż wersja poddana obróbce cieplnej. Szczególnie poleca się jedzenie sałatek lub picie koktajli z surowym brokułem. Brokuł posiada w swoim składzie przede wszystkim:
- białko,
- tłuszcze,
- węglowodany,
- kwas foliowy,
- żelazo, mangan,
- witamina C,
- witamina K1,
- związki roślinne,
- przeciwutleniacze.
Sprawdź: Czy pożółkły brokuł nadaje się do jedzenia? Kiedy brokuł jest zepsuty?
Czy tofu można jeść na surowo?
Tofu powstaje z soi, a więc posiada w swoim składzie wysoką zawartość białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B oraz wiele składników mineralnych: żelazo, wapń, mangan, selen, fosfor, magnez, miedź oraz cynk.
Tofu można spożywać na surowo, jako zamiennik serka twarogowego na kanapkach lub w wersji zblendowanej, jako dodatek do deserów.
Sprawdź: Czy można jeść tofu w ciąży i podczas karmienia piersią?
Czy można jeść surowy imbir?
Surowy imbir nadaje się do jedzenia, jednak posiada on wyraźny, ostry smak, co wielu może nie przypaść do gustu. Jeśli jednak zdecydujesz się zjeść mbir na surowo, najpierw obierz korzeń z jasnobrązowej skórki.
Imbir obfituje w szereg składników odżywczych:
- białko,
- tłuszcze,
- węglowodany,
- błonnik,
- witaminy: C, B6, A, E, K,
- wapń,
- magnez,
- żelazo,
- fosfor,
- potas,
- sód,
- cynk.
Zobacz również: Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią
Czy można jeść surowy szpinak?
Szpinak znajduje się w grupie warzyw, których nie powinno się spożywać na surowo. W tej wersji zawiera on szczawiany, które spożywane w dużych ilościach mogą przyczynić się do powstawania niedoborów wapnia oraz witaminy D. Ponadto utrudniają one wchłanianie się magnezu. Powodują one powstawanie kamieni nerkowych, zapalenie stawów i zaburzenia w pracy serca. Co więcej, gotowany szpinak zawiera zdecydowanie więcej wapnia, żelaza oraz magnezu niż jego surowy odpowiednik.
Zobacz też: Mrożenie szpinaku – Jak mrozić szpinak?
Czy można jeść surowy kalafior?
Surowy kalafior to doskonały pomysł na przekąskę między posiłkami. Świetnie będzie smakować również sałatka z surowym kalafiorem. Kalafior warto włączyć do codziennej diety, ponieważ posiada on właściwości przeciwnowotworowe, pomaga chronić przed chorobą wrzodową oraz pomaga osobom z reumatyzmem.
Zobacz też: Ryby w ciąży – Jakie ryby jeść w ciąży, a jakich unikać?
Rodzice pytają czy można jeść surowe:
Surowe jajka są znane z dawnych opowieści o sportowcach, którzy to pili je, aby poprawić przemianę materii oraz zwiększyć masę mięśniową. Obecnie nie poleca się tego zabiegu z uwagi na ryzyko zarażenia salmonellą. Jeśli jednak myślimy o spożywaniu jaj na surowo, warto przyrządzić z nich koktajle. Dzięki temu zabiegowi zminimalizowany zostanie charakterystyczny smak oraz konsystencja.
Surowa dynia jak najbardziej nadaje się do spożycia. Należy ją przecedzić i wymieszać z twarożkiem lub zetrzeć na tarce i dodać do sałatek. Spożywanie dyni pomaga przyspieszyć przemianę materii, pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego, przy zaparciach oraz chorobach krążenia i wątroby.
Surowy sezam można spożywać bezpośrednio poprzez zjedzenie niełuskanych nasion, ale można go również wysuszyć. Nasiona sezamu z powodzeniem można dodać do sałatek lub deserów.
Jedzenie surowych ryb stanowi w niektórych kulturach tradycję. Okazuje się jednak, iż surowa ryba może zawierać bakterie, pasożyty oraz inne patogeny powodujące powstawanie infekcji. Odpowiedź na pytanie: czy można jeść surowego łososia brzmi więc – nie powinno się, ale nie jest to zabronione.