Idealna marynata na zakończenie wakacji? Zapomnisz o suchym i niedoprawionym kurczaku z grilla

Praktycznie nie znam osób, które nie lubią piersi kurczaka z grilla, chyba że nie jedzą mięsa. Zbliża się koniec wakacji, a dla wielu ostatnie dni na okazję do grillowania. Okazuje się, że mięso będzie rozpływać się w ustach, jeśli przed wyłożeniem na ruszt potrzymasz je w idealnej marynacie. Jak najlepiej zamarynować kurczaka? Podpowiadamy.

Mięso drobiowe jest chude i delikatne, i tak też należy się z nim obchodzić. Na grillu robi się je dosyć szybko, jednak sekret udanego smaku tkwi w odpowiedniej marynacie. Jeśli nie zanurzysz w niej kurczaka przed grillowaniem, będzie suchy i bez żadnego smaku. Na szczęście możesz wypróbować kilka pysznych i sprawdzonych marynat, które smakują praktycznie każdemu. Mocz całą pierś co najmniej przez cztery godziny, a kawałki przez półtorej godziny, dzięki czemu wyjdzie znakomicie. W czym zamarynować pierś z kurczaka na grilla?

Sprawdź: To najczęstszy błąd przy grillowaniu. Popełnia go prawie każdy

Jak zrobić marynatę do kurczaka? Wykorzystaj musztardę

Ciekawym dodatkiem do marynaty do kurczaka na grilla jest musztarda. Przygotowanie jest bardzo łatwe i zajmie ci zaledwie kilka chwil. Czego potrzebujesz?

  • Ulubionej musztardy;
  • oliwy z oliwek;
  • soli czosnkowej;
  • pieprzu ziołowego;
  • bazylii;
  • chilli w przyprawie.

Wystarczy, że połączysz ze sobą składniki i zanurzysz kurczaka, a po grillowaniu wielu gości spyta o sekret potrawy i przepis na marynatę.

Sprawdź: Kulinarny hit sezonu! Smakowita cukinia po kubańsku. Znika ze stołu w okamgnieniu

Jak przyprawić pierś kurczaka na grilla? Miód nada mięsu słodyczy

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że pierś z kurczaka świetnie sprawdzi się ze słodkimi smakami. Wystarczy, że połączysz dowolny rodzaj miodu, sok z cytryny, starte ząbki czosnku, tymianek, majeranek, bazylię i niewielką ilość oliwy z oliwek. Marynata nie dość, że będzie pyszna, to jeszcze jest bardzo zdrowa.

Jak zamarynować pierś z kurczaka, aby była soczysta? Wykorzystaj jogurt

Ostatnią propozycją jest marynata z jogurtem, która jest niskokaloryczna i nadaje mięsu soczystości. Wystarczy, że połączysz jogurt naturalny, sok i skórkę z cytryny, starty czosnek, oregano, pieprz i sól. Dzięki marynacie mięso będzie kruche i zachwyci podniebienia. Oprócz wykorzystania do mięsa możesz też użyć marynaty jako sos do sałatki warzywnej.

Sprawdź: Zapomnij o nudnych przetworach – oto ogórki krokodylki! Hit tego sezonu szybko znika ze słoików

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo