Rozszerzanie diety dziecka powinno przebiegać stopniowo i powoli. Wśród jednych z pierwszych zup, które włączamy do stałych pokarmów malucha jest rosół. Jak go odpowiednio przygotować?
Kiedy można podać rosół dla dziecka? Większość ekspertów zaleca, aby odbyło się to nie wcześniej niż w 9-10 miesiącu życia. Oczywiście trzeba natomiast pamiętać, że nie możemy go podać w takiej formie, jak dla dorosłych. Należy unikać niektórych produktów i przypraw, aby bulion był lekkostrawny dla małego brzuszka. Z czego zatem powinien się składać rosół dla niemowlaka?
Przepis na rosół dla niemowlaka. Jak zrobić? Lista potrzebnych składników
Do przygotowania rosołu dla dziecka potrzebujemy:
- 40 g mięsa z kurczaka bez skóry i kości,
- 1 łyżkę makaronu (najlepiej dla drobnego dla dzieci lub domowych klusek),
- 1 mała marchewka,
- pół korzenia pietruszki,
- niewielki kawałek selera,
- liść laurowy, ziele angielskie
- 1,5 szklanki wody.
Wodę zagotowujemy w garnku. Warzywa obieramy i myjemy, a następnie kroimy wraz z mięsem na niewielkie kawałki i wrzucamy do rondla. Dorzucamy przyprawy i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dorzucamy makaron i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Na koniec najlepiej zblendować całość i gotowe. Kategorycznie unikamy produktów, które występują w tradycyjnym rosole, czyli nie dodajemy cebuli, pieprzu, a przede wszystkim soli.
Jak długo nie podawać dziecku soli? Są podane wytyczne
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia w pierwszym roku życia dziecka warto unikać dodawania soli do jakichkolwiek potraw, a później również uważać z jej ilością. Dlaczego? Sól jest to chlorek sodu, którego źródłem dla niemowląt jest mleko matki lub modyfikowane. Nie potrzebuje zatem dodatkowego źródła soli w diecie. Brytyjski NHS sugeruje, aby spożywanie soli nie przekraczało:
- 2 g soli dziennie – w wieku od 1 do 3 lat,
- 3 g soli dziennie – od 4 do 6 lat,
- 5 g soli dziennie – w wieku od 7 do 10 lat,
- 6 g soli dziennie – u dzieci powyżej 11 lat.