Tuż obok rosołu i pomidorowej, ogórkowa jest jedną z najpopularniejszych polskich zup. Dla wielu osób podstawą każdej zupy jest sól. Jednak dla podkręcenia i wydobycia prawdziwego smaku, nie można zapomnieć o innej przyprawie. Jakiej?
Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i… lubczyk. Tych przypraw nie może zabraknąć podczas przyrządzania ogórkowej. Dla niektórych ostatnia z nich może być zaskoczeniem, ale to właśnie ona sprawia, że rodzina będzie prosiła o dokładkę. Zdradzamy najlepszy przepis na zupę ogórkową!
Sprawdź: Ten przepis na rosół śląski to obłęd! Robotę robi jeden składnik
Klasyczna zupa ogórkowa. Przepis babci, który będą chcieli znać wszyscy
Składniki do ogórkowej:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego np. żeberek,
- 3 litry wody,
- 2 marchewki,
- 5 małych ziemniaków,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- 7 dużych ogórków kiszonych,
- śmietana 18 proc.,
- przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziela anielskie, łyżka lubczyku.
Mięso zalewamy wodą, dodajemy selera, opaloną cebulę i wszystkie przyprawy poza solą i gotujemy na małym ogniu przez około 50 minut. Po tym czasie dorzucamy startą marchew i pietruszkę – gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i wraz ze starkowanymi ogórkami kiszonymi oraz solą dodajemy go garnka. Całość gotujemy przez 20 minut i na koniec hartujemy i dolewamy śmietanę. Na koniec można zupę przed podaniem posypać drobno posiekanym koperkiem.
Sprawdź: Ten jeden składnik sprawia, że zupa szybko kwaśnieje. Pora na zmiany
Czy smażyć ogórki do zupy ogórkowej? Spróbuj, a nie pożałujesz
Polecamy również dla uzyskania jeszcze lepszego smaku, przed dodaniem ogórków do wywaru, podsmażyć je około 7 minut na maśle. Różnica w smaku będzie od razu wyczuwalna. Wówczas można je wrzucić 15 minut po dorzuceniu do zupy ziemniaków. Fani nieco kwaśniejszych smaków mogą dodać do zupy podczas gotowania około pół szklanki wody po kiszonych ogórkach.
Sprawdź: Szybkie leczo z cukinii w słoiku? Znamy prosty przepis. Danie rozpłynie się w ustach