Ten przepis na rosół śląski to obłęd! Robotę robi jeden składnik

Rosół tradycyjny to jedna z najczęstszych zup pojawiających się na polskich stołach, ale w “wersji śląskiej” to prawdziwy przysmak. Gdy zrobicie go raz, więcej nie sięgniecie po inny przepis.

Czym się różni rosół śląski od klasycznego? Dodatkami! Przede wszystkim kluczową różnicą jest baza do zupy, którą w przypadku śląskiego rosołu stanowi cała kura, mięso wołowe i podroby drobiowe. Ponadto w przepisie nie może zabraknąć kapusty. Wszystkie te elementy sprawiają, że danie nabiera charakterystycznego smaku. Są podstawą słynnego rosołu w wersji śląskiej.

Sprawdź: Zapomnij o opalaniu cebuli. Wypróbuj te 2 triki. Rosół wyjdzie obłędny

Rosół śląski. Przepis, który powinien znać każdy. Lista składników

Do przygotowania prawdziwego rosołu śląskiego będziemy potrzebować:

  • 1 kurczaka w całości,
  • 1/3 małej główki białej kapusty,
  • 0,5 kg karkówki wołowej,
  • 350 g wątróbki drobiowej,
  • 3 marchewki,
  • pietruszkę,
  • seler,
  • niedużego pora,
  • małą cebulę,
  • przyprawy: sól, łyżeczkę pieprzu ziarnistego, gałązkę lubczyku, 4 ziarna angielskie, 4 liście laurowe.

Sprawdź: Babcia zdradziła mi trik na mętny rosół. Wywar za każdym razem wychodzi klarowny

Jak przygotować śląski rosół? Przepis krok po kroku

W pierwszej kolejności zaczynamy od opłukania mięsa. Następnie wrzucamy je do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu, a gdy powstaną szumowiny, zbieramy je łyżką cedzakową. Później opalamy cebulę palnikiem i dorzucamy ją wraz z pozostałymi obranymi warzywami oraz przyprawami (poza solą) do garnka. Całość gotujemy około 3 godzin. Dopiero na sam koniec dodajemy sól. Inaczej przyprawa pozbawi wywaru całego aromatu i smaku. Całość można posypać jeszcze natką pietruszki.

Sprawdź: Ten jeden sposób na przechowywanie rosołu pozwoli Ci cieszyć się jego świeżością nawet przez tydzień

Najczęstsze błędy przy gotowaniu rosołu? Jest ich kilka

Wbrew pozorom pomyłek, które negatywnie wpływają na smak zupy, jest całkiem sporo. Do najpopularniejszych należą:

  • wrzucanie mięsa do wrzącej wody,
  • dodawanie soli na początku gotowania,
  • zbyt duży ogień podczas gotowania,
  • wybieranie chudego mięsa na wywar.

Sprawdź: Szybkie leczo z cukinii w słoiku? Znamy prosty przepis. Danie rozpłynie się w ustach

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo