Placki z cukinii to letni przysmak, który smakuje praktycznie każdemu. Często jednak zdarza się, że podczas smażenia pochłaniają olej z patelni i zamiast być przyjemnie chrupkie, stają się gumowate. Na szczęście możesz to zmienić. Wystarczy, że będziesz stosować dwie ważne zasady.
Jeśli zdarza się, że placki z cukinii nasiąkają tłuszczem podczas smażenia, warto zmienić sposób ich przygotowywania. Okazuje się, że należy pamiętać o dwóch rzeczach, bez których przysmak się nie uda. Poznaj sekret pysznych i chrupiących placków z cukinii, a już nigdy nie przyrządzisz ich inaczej.
Sprawdź: Dzięki jednej zasadzie kotlety mielone nigdy nie będą suche. To sprawdzony trik najlepszych kucharzy
Jak zrobić placki z cukinii? Oto sekret udanego przysmaku
Placki z cukinii zazwyczaj wydają się bardzo proste w przygotowaniu. Tak właśnie jest, ale musisz pamiętać o dwóch rzeczach podczas przygotowywania ciasta do smażenia. Po pierwsze – sól. Gdy dodasz ją do cukinii, warzywo puści wodę, dlatego po jakimś czasie należy ją odcisnąć. Po drugie – olej. Nie wykładaj placków na zimny tłuszcz. Powinien być gorący, by placki nie piły oleju.
Placki z cukinii. Przepis, który warto wypróbować
Jeśli znasz już sekrety udanych placków z cukinii, możesz zabrać się za ich przygotowanie. Co będzie ci potrzebne?
Składniki:
- 1 kg średniej cukinii;
- 1 cienko posiekana cebula;
- 3 jajka;
- mąka pszenna;
- sól i pieprz do smaku;
- olej do smażenia;
- opcjonalnie: suszona bazylia.
Sposób przygotowania:
- Umyj cukinię, odetnij końcówki i zetrzyj warzywo na tarce o grubych oczkach.
- Dodaj do cukinii łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw miskę na pół godziny i dokładnie odsącz warzywo z nadmiaru wody przy pomocy tetry lub czystej kuchennej ściereczki.
- Dodaj do cukinii jajka, cebulę, przyprawy oraz mąkę. Dostosuj jej ilość tak, by masa była gładka i nieco zwarta.
- Rozgrzej olej na patelni i wykładaj porcje ciasta przy pomocy łyżki cedzakowej. Pamiętaj, by nie kłaść placków na zimny tłuszcz.
- Smaż na wolnym ogniu z dwóch stron, aż do przyrumienienia.
Podawaj ze śmietaną, ulubionym sosem lub jako dodatek do drobiu.
Sprawdź: To jedno z najpopularniejszych imion w PRL-u. Dziś odchodzi do lamusa