Placki z cukinii będą chrupiące i nie rozwalą się na patelni. Wystarczy pamiętać o dwóch zasadach

Placki z cukinii to letni przysmak, który smakuje praktycznie każdemu. Często jednak zdarza się, że podczas smażenia pochłaniają olej z patelni i zamiast być przyjemnie chrupkie, stają się gumowate. Na szczęście możesz to zmienić. Wystarczy, że będziesz stosować dwie ważne zasady.

Jeśli zdarza się, że placki z cukinii nasiąkają tłuszczem podczas smażenia, warto zmienić sposób ich przygotowywania. Okazuje się, że należy pamiętać o dwóch rzeczach, bez których przysmak się nie uda. Poznaj sekret pysznych i chrupiących placków z cukinii, a już nigdy nie przyrządzisz ich inaczej.

Sprawdź: Dzięki jednej zasadzie kotlety mielone nigdy nie będą suche. To sprawdzony trik najlepszych kucharzy

Jak zrobić placki z cukinii? Oto sekret udanego przysmaku

Placki z cukinii zazwyczaj wydają się bardzo proste w przygotowaniu. Tak właśnie jest, ale musisz pamiętać o dwóch rzeczach podczas przygotowywania ciasta do smażenia. Po pierwsze – sól. Gdy dodasz ją do cukinii, warzywo puści wodę, dlatego po jakimś czasie należy ją odcisnąć. Po drugie – olej. Nie wykładaj placków na zimny tłuszcz. Powinien być gorący, by placki nie piły oleju.

Placki z cukinii. Przepis, który warto wypróbować

Jeśli znasz już sekrety udanych placków z cukinii, możesz zabrać się za ich przygotowanie. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • 1 kg średniej cukinii;
  • 1 cienko posiekana cebula;
  • 3 jajka;
  • mąka pszenna;
  • sól i pieprz do smaku;
  • olej do smażenia;
  • opcjonalnie: suszona bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj cukinię, odetnij końcówki i zetrzyj warzywo na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodaj do cukinii łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw miskę na pół godziny i dokładnie odsącz warzywo z nadmiaru wody przy pomocy tetry lub czystej kuchennej ściereczki.
  3. Dodaj do cukinii jajka, cebulę, przyprawy oraz mąkę. Dostosuj jej ilość tak, by masa była gładka i nieco zwarta.
  4. Rozgrzej olej na patelni i wykładaj porcje ciasta przy pomocy łyżki cedzakowej. Pamiętaj, by nie kłaść placków na zimny tłuszcz.
  5. Smaż na wolnym ogniu z dwóch stron, aż do przyrumienienia.

Podawaj ze śmietaną, ulubionym sosem lub jako dodatek do drobiu.

Sprawdź: To jedno z najpopularniejszych imion w PRL-u. Dziś odchodzi do lamusa

Suknie Ślubne

Suknia ślubna

Suknia ślubna: wymarzona, wyśniona, albo wręcz przeciwnie – wielki znak zapytania. Podpowiadamy, jaki fason sukni ślubnej będzie najlepszy i na co zwrócić uwagę podczas przymiarek. Decyzja dotycząca wyboru sukni ślubnej jest jedną...

Czytaj dalej →
Atrakcje weselne

Prezenty dla gości weselnych

Coraz częściej Państwo Młodzi chcąc podziękować swoim gościom za przybycie na wesele i za dobrą zabawę ofiarowują im małe upominki. Jakie upominki dla gości weselnych? Prezentami dla gości zwykle są...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general