Dawniej ta zupa była jednym z podstawowych dań na polskich stołach. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a jest niezwykle aromatyczna, smaczna i pożywna. Jeśli lubisz tradycyjne smaki, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Przed laty każda gospodyni z Podkarpacia znała ten przepis na pamięć, dziś odszedł od w zapomnienie. Mowa o tradycyjnej zupie zarzucajce, zwanej również zarzutką. Jej podstawą jest mięsny wywar połączony z kiszoną kapustą, ziemniakami, marchewką i cebulą. Zupa ta jest niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca i pożywna. Nawet niewielka porcja zaspokoi głód. Gdy najdzie cię ochota na tradycyjne polskie danie, tym razem zamiast rosołu przygotuj zarzucajkę.
Sprawdź: Jak uratować przesoloną zupę? Obierz i wrzuć do garnka. To niezawodny trik kucharzy
Przepis na zupę zarzucajkę
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- pół litra kwasu z kiszonej kapusty
- 100 g boczku
- 200 g kiszonej kapusty
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2-3 ziarna pieprzu
- natka pietruszki
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i cebulę zetrzyj na tarce. Zagotuj litr wody i wrzuć do niej przygotowane warzywa. Następnie dopraw solą i pieprzem i wrzuć ziele angielskie. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj do garnka kwas z kiszonej kapusty i niewielką ilość drobno posiekanej kapusty kiszonej.
Słoninę lub boczek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Przełóż mięso do miseczki i na pozostałym tłuszczu przygotuj zasmażkę z mąki. Następnie dodaj zasmażkę do zupy. Całość zagotuj.
Przed samym podaniem do zupy dodaj skwarki. Na wierzch warto dorzucić również świeżo posiekaną natkę pietruszki, która jeszcze bardziej podkręci wyrazisty smak zarzucajki. Zupę możesz podawać z pieczywem.
Sprawdź: Zupy – mrożenie i pasteryzacja