Stary przepis na ciastka maszynkowe. Te słodkości były hitem w prl, pamiętasz ich smak? Ciasteczka maszynkowe

Stary przepis na ciastka maszynkowe. Te słodkości były hitem w PRL, pamiętasz ich smak?

Przygotowywanie domowych deserów i ciast to często dość skomplikowane zadanie, wymagające sporo cierpliwości. Jest jednak pewien przepis, który zawsze wychodzi i nie sprawia większych problemów. Chodzi o pewien słodki hit z PRL-u. Kiedyś zajadali się nim wszyscy, dzisiaj jest już nieco zapomniany. Ciasteczka maszynkowe można jednak łatwo przyrządzić. Jak wygląda stary przepis na ciastka maszynkowe? Jak zrobić ciastka przez maszynkę na smalcu?

Stary przepis na ciastka maszynkowe. Tym przysmakiem zajadali się wszyscy w PRL-u

Kruche ciastka maszynkowe to kultowy smak PRL-u. Wystarczy przygotować kilka podstawowych składników, które znajdują się w większości kuchni, oraz narzędzie specjalne – maszynkę do mielenia mięsa. Jak przygotować te babcine ciastka z maszynki?

Maszynkowe ciastka – przepis od Ania Gotuje:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 2 żółtka (białek nie wyrzucaj)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej 

Przepis na ciastka maszynkowe – przygotowanie krok po kroku:

  1. Do miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  2. Dodajemy pokrojone drobno zimne masło i żółtka i ubijamy ciasto.
  3. Za pomocą maszynki do mięsa przeciskamy ciasto, formując ciasteczka.
  4. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem i pieczemy przez około 12-15 minut.

Zobacz: Ciasta, które można długo przechowywać. Ile dni wcześniej można upiec sernik, szarlotkę, keks i nie tylko?

Jak zrobić kruche ciastka z maszynki ze smalcem?

Okazuje się, że niektóre przepisy zakładają dodanie do ciasta wyjątkowego składnika. Chociaż niektórym może się to wydać niedorzeczne, do ciasteczek z maszynki często dokładano również odrobinę smalcu. Tak, to nie żart! Smalec odgrywał ważną rolę, ponieważ nadawał ciasteczkom chrupkości i twardości. Jak przygotować ciastka z maszynki ze smalcem?

Przepis na ciastka przez maszynkę ze smalcem (przepis ze strony Pyszności.pl):

  • 1 kg mąki,
  • 100 g smalcu,
  • 280 g masła,
  • 180 g cukru pudru,
  • 60 g śmietany,
  • 4 żółtka

Kruche ciastka ze smalcem z maszynki – przepis:

  1. Do miski przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy cukier puder.
  2. Kroimy na mniejsze kawałki masło i dodajemy też smalec.
  3. Do miski wrzucamy również żółtka i śmietanę.
  4. Ugniatamy ciasto i zostawiamy je na około godzinę.
  5. Następnie przygotowujemy ciastka przy pomocy maszynki.

Sprawdź: