Babka piaskowa, babka marmurkowa

Postów wyświetlanych: 2 - od 1 do 2 (wszystkich: 2)
  • Autor
    Wpisy
  • #77362

    ciku

    Wiem ze już późno, ale nawet jeśli wrzucicie mi ten przepis po Świętach to i tak się przyda bo mamy wielka ochotę na babkę. Najlepiej taka dwukolorowa. Jak się to robi?

    Ciku i Kacperek 12.02.2004

    #1033591

    ciku

    Re: Babka piaskowa, babka marmurkowa

    Sama sobie odpowiadm. Może komuś się przyda ( skopiowane z czarnej oliwki):

    Babka Piaskowa

    Składniki:
    – 5 całych jajek,
    – 1 szklanka cukru,
    – 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
    – 1 szklanka maki tortowej,
    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    – 1 margaryna (Kasia).

    Jak przyrządzić?
    Jajka całe ubic z cukrem ,dodac make i proszek do pieczenia(proszek rozmieszc z mąka),oraz roztopiona i troche przestudzona margaryne. Wszystko wymieszac i połowe masy wylac na blaszke. Do drugiej połowy dodac łyzeczke kakao(babka bedzie w srodku dwukolorowa). Piec około godziny(az ciasto sie zarumieni), po 45 minutach sprawdzic czy nie gotowa, w temperaturze do 200 stopni. Piekarnik powinien byc nagrzany. Babke po upieczeniu odstawic do ostygniecia.lekko przestudzona wyciac z blaszki i pozostawic do całkowitego przestygniecia. Ostudzona posypac cukrem pudrem.
    SMACZNEGO

    Potrzebne przybory:
    Blaszka do ciasta (najlepiej specjalna do babek), piekarnik.

    Jak podawać?
    Posypana cukrem pudrem lub z polewa gelwe (lub jakakolwiek inna).

    Ciku i Kacperek 12.02.2004

Postów wyświetlanych: 2 - od 1 do 2 (wszystkich: 2)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close